Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2016, 13:04
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Keď komik nie je vtipný a my to žerieme: 10 príkladov kvalitných filmov so známymi zabávačmi

FILMY A SERIÁLY ADAM SANDLER FILMY JIM CARREY KOMÉDIA
Uložiť Uložené

Aj komediálni herci občas zatúžia po vážnej úlohe a my sme pre vás vybrali desiatku najzaujímavejších.

Ako už vyplýva z nadpisu, dnes si posvietime na niekoľkých známych hercov, ktorých poslaním bolo zabávať, rozosmievať a zahrievať pri srdci príjemným pocitom pobavenia. Áno, hovoríme o komikoch - o ľuďoch, ktorým nikdy nedôjde zásoba vtipov, na párty je okolo nich vždy tá najväčšia skupinka ľudí a často sa pousmievame len pri pomyslení na nich. Komédia je jeden z najrozšírenejších a najobľúbenejších žánrov, preto sa netreba čudovať tomu, že ak sa v nej niekto presadí, len ťažko sa zbaví nálepky "komika". Napriek tomu sa to občas podarí a takmer vždy ide o veľmi svieži a odlišný pohľad na daného človeka, herca, zabávača. A pretože si myslíme, že z filmárskeho hľadiska by tieto vydarené pokusy nemali byť prehliadnuté, dnes vám ich niekoľko predstavíme. Spoločným menovateľom tohto "rebríčka" teda budú vážnejšie filmy, drámy a thrillery, v ktorých si hlavné, prípadne vedľajšie úlohy zahrali ľudia, ktorých by ste nečakali asi ani na kastingu.

Jim CarreyEternal Sunshine of Spotless Mind (2004)

Prekvapivo ťažký výber sme mali pri jednom z najznámejších, najlepších a najsvojskejších komikov Hollywoodu. Čo vám napadne ako prvé pri mene Jim Carrey? Ace Ventura, Maska, Lloyd z Blbý a blbší, SNL skeče, možno Yes Man, alebo Božský Bruce? 90 percent jeho filmov sú lepšie či horšie komédie, vidieť sme ho ale mohli aj v niekoľkých vážnych úlohách a tým teraz nemyslíme nepodarené Number 23. Jim bol fantastický aj v dojímavom Truman Show, v tragikomickom Man on the Moon Miloša Formana a keď vás vážny Carrey láka, spomenúť môžeme aj I Love You Phillip Morris či The Majestic. Nakoniec sme ale zvolili originálnu romantickú drámu Večný svit nepoškvrnenej mysle, v ktorej sa spája krásne neuveriteľný scenár Charlieho Kaufmana s inovatívnou réžiou Michaela Gondryho, vynikajúcim technickým spracovaním a dokonalými hereckými výkonmi Carreyho a Kate Winslet. Málo romantických filmov vám tak zamotá hlavu ako tento, o to viac si ho ale vychutnáte pri druhom, treťom či štvrtom zhliadnutí. A vyzerá to tak, že čoskoro uvidíme Jima v ďalšej vážnej úlohe, momentálne totiž nakrúca kriminálnu drámu True Crimes, pre ktorú si nechal narásť takýto "plnovous".

Will Ferrell: Stranger Than Fiction (2006)

Nie každému je humor Willa Ferrella po chuti a jeho filmy málokedy dosahujú podobných úspechov ako napríklad tie Carreyho. Majster absurdna a expert v trápnosti však neraz dokázal, že má herectvo v malíčku a jediné, čo potrebuje, aby sa predviedol ako veľký talent, je dobrá príležitosť. Tú dostal od režiséra Marca Fostera v podobe jeho obsadenia do filmu Stranger Than Fiction. Ide síce o komédiu, humor v nej však nevyplýva z toho, čo jeho hlavná postava Harold Crick robí, ale naopak z toho, čo sa deje okolo neho. Navyše ide o inteligentný a dômyselný typ humoru, na aký nie sme (popravde) u Ferrella zvyknutí. Originálny a výborne zahratý príbeh človeka, ktorý sa proti svojej vôli stane hlavnou postavou v knihe spisovateľky, ktorá sa ho práve chystá zabiť, je najsvetlejšou výnimkou vo Ferrellovej filmografii, preto by bola veľká škoda, keby ste ho prehliadli či nebodaj vopred zavrhli. 

Adam Sandler: Reign Over Me (2007)

Sandler je ďalší z hercov z tohto zoznamu, ktorí si kontinuálnym hraním stále podobných úloh vytvorili vlastný žáner. Sandlerovky by sa však pokojne mohli volať jednohubky, keďže málokedy vám zostanú v pamäti dlhšie ako.... (doplňte ľubovoľný časový údaj). Sandler navyše neoplýva takým talentom ako Carrey či výzorom ako Ferrell, má za sebou ale školu úspešného komika (teda pôsobenie v SNL) a nespočet nakrútených filmov. Okrem toho v Sandmanovi skutočne drieme veľký herecký talent, čo by málokto z nás povedal. Dôkazom toho je snímka Reign Over Me, kde sa predstavuje vo vedľajšej úlohe po boku Dona Cheadla a to, čo predvádza, hraničí s genialitou. Film o netradičnom priateľstve poznačenom tragickými udalosťami s vami emočne zamáva a Sandlerov výkon sa vám vryje do pamäte. Síce to z nej nevymaže jeho ostatné filmy, určite ho ale vo vašich očiach o kus pozdvihne.

Steve Carell: Crazy, Stupid, Love. (2011)

Steve Carell zreje ako víno. Ako roky plynú, čoraz častejšie vyhľadáva aj vážnejšie úlohy a málokedy je to krok vedľa. Tento (prekvapivo) všestranný herec je známy hlavne z americkej verzie seriálu The Office či ako Brick zo série Anchorman alebo hlásateľ Evan z dvojice filmov Bruce/Evan Almighty. Seriózne herectvo však predviedol aj vo filmoch Little Miss Sunshine, Dan in Real Life, The Way Way Back, The Big Short, prípadne zamaskovaný k (takmer) nepoznaniu v dráme Foxcatcher. Opäť ťažký výber jedného zástupcu, nám v pamäti ale najviac zostala mozaikovitá a skvele obsadená romantická feel-good komédia Crazy, Stupid, Love. Jasný filmový konštrukt si berie to najlepšie zo skutočného a vymysleného sveta a kombináciou úsmevných i dojímavých scén zaobstaráva veľmi príjemný a sympatický zážitok, v ktorého strede sa ocitá aj tento známy komik.

Ben Stiller: Secret Life of Walter Mitty (2013)

Podobne ako Adam Sandler, aj Ben je považovaný za herca jedného typu úloh. Väčšinou nemotorný trkvas, navyše nie zrovna krásavec a často za hranicou trápnosti však sem-tam zabrdne do niečoho, čo by sme od neho nečakali. Či už hovoríme napríklad o filmovej réžii (na konte má oboch Zoolanderov, Tropic Thunder, Cable Guy s Jimom Carreym, či práve Secret Life of Walter Mitty), dabovaní, produkcii filmov, alebo aj zopár netradičnejších, serióznejších rol. S vážnou tvárou sme ho mohli vidieť napríklad v Empire of the Sun Stevena Spielberga, v priemernejšom Permanent Midnight či v televíznom krimi Next of Kin. Najvýraznejšiu "serióznu" rolu si však zahral práve v pomerne novom príbehu o nesmelom Walterovi, ktorý sa jedného dňa rozhodne zmeniť svoj život a vydá sa na dobrodružnú cestu za jedným strateným negatívom fotografie. Príjemný, oddychový filmík, ktorý vám ponúkne Stillera v inom, pravdepodobne krajšom svetle.

Vince Vaughn: True Detective (2015)

Ok, tu trochu podvádzame. Aj napriek tomu, že v nadpise hovoríme o filmoch, pri Vincovi spravíme výnimku. Ani nie tak preto, že by sme nemali z čoho vyberať (napadá nám napríklad Return to Paradise, o ktorom sme ale písali v tomto rebríčku či remake kultového Psycha, kde si zahral samotného Normana Batesa), skôr ide o to, že Vaughnova úloha v druhej sérii True Detective bola naozaj diskutovanou, neočakávanou a v konečnom dôsledku aj príjemnou udalosťou. Postava mafiána Franka bola pre Vaughna isto výzvou i zadosťučinením, keďže mu po prvotnom kastingu málokto veril a jeho postava nepatrila práve k tým najzaujímavejším. Napokon to ale dopadlo úplne opačne a spolu s Colinom Farrellom bol jasným ťahákom. Zahral to presvedčivo a dobre - od úplneho začiatku až do trpkého konca.

Robin Williams: Insomnia (2002)

Ach, Robin, Robin. Tá nálepka komika mu vždy sedela, ale podľa všetkého by sa uživil aj ako "obyčajný" herec. Talentu dostal požehnane a herecký kumšt predviedol nespočetne veľakrát. Je paradoxné, že väčšina komédií mu vlastne jeho bohatú filmografiu z hľadiska kvality trochu znehodnocovala. Veď si to poďme vymenovať, tie "svetlé výnimky" - zahviezdil ako učiteľ poézie John Keating (Dead Poets Society), Oscara získal za úlohu psychológa Seana Maguirea (Good Will Hunting), objavil sa popri geniálnom Robertovi De Nirovi (Awakenings), výborný bol aj ako bláznivý ex-profesor Parry (Fisher King) či ako zosnulý lekár Chris (What Dreams May Come). Každý z týchto filmov by bol vhodným reprezentantom Williamsovho serióznejšieho herectva, náš výber nakoniec padol na Nolanovu temnú Insomniu, kde si tento komik zahral úlohu preňho asi najviac netradičnú - vraha. A napriek tomu, že sa na plátne dlho neohrial (nevadí, Pacino je taktiež famózny), každá minúta v tejto nezvyčajnej polohe dokazuje hercovu všestrannosť a bezhraničný herecký talent. Veľká škoda, že nám ho nestihol ponúknuť viac.

 
Jonah Hill: Moneyball (2011)

Na Jonaha sme samozrejme nemohli zabudnúť. Herec, ktorý sa dlhé roky presadzoval iba ako "funny fat guy" v komédiách typu Superbad, Knocked Up či Get Him To Greek, získal za svoje účinkovanie v dráme Moneyball nielen oveľa lepšie herecké príležitosti (21/22 Jump Street, The Wolf of the Wall Street), ale dokonca aj nomináciu na Oscara! V príbehu založenom na skutočných udalostiach pomôže Bradovi Pittovi zachrániť baseballový tím pred totálnym fiaskom a samozrejme si zároveň vylepší herecké renomé (len aby si z ňeho kvôli tomu uťahovali v snímke This Is the End). My dúfame, že si tento ešte stále mladý herec nájde viac podobných výziev, pretože pre nás už dávno nie je len "funny fat guy". 


Bill Murray: Lost in Translation (2003)

Bill Murray je jeden z tých ľudí, na ktorých sa stačí len pozrieť a už sa neubránite úsmevu. Herec s obrovskou charizmou, šarmom a talentom patrí do starej školy komikov, ktorí sa spoliehali viac na situačný humor a decentnú jemnú mimiku než fekálne vtipy a teatrálne gestá. Lost in Translation je síce trpkou komédiou a Murray v nej hrá pre neho typickú úlohu samého seba, celkové vyznenie filmu je však melancholické a nájdeme v ňom množstvo situácií typu "smiech cez slzy". Pridajte si futuristické prostredie Tokia, krásnu Scarlett Johansson a citlivú réžiu Sofie Coppoly a máte jednoznačného víťaza v kategórii "ideálny film na dnešný chladný večer". 

Rowan Atkinson: Maigret Sets a Trap (2016)

Že vie Atkinson zahrať aj niečo vážne? Všetci sme to tušili, ale donedávna bohužiaľ nevideli. Samozrejme, ďakujeme za všetky tie roky rehotu, či už nás rozosmieval Mr. Bean, Blackadder alebo Johnny English, vždy sme sa pozerali na tvár najobľúbenejšieho anglického komika. A inak tomu nebude ani v prvom diele televíznej série o inšpektorovi Maigretovi podľa predlohy spisovateľa Georgesa Simenona. Maigret v podaní Atkinsona sa tak po vzore Sherlocka, Poirota či slečny Marplovej objaví aj v niekoľkých ďalších filmovaných prípadoch, už teraz boli totiž ohlásené ďalšie tri diely. Mimochodom, relatívnu novinku má na svedomí bristká televízna stanica ITV a nakrúcanie prvého filmu sa odohralo u našich južných susedov v Budapešti. Príbeh je zasadený do Paríža 50. rokov, v ktorom vyčíňa sériový vrah, s ktorým si inšpektor akosi nevie rady. Ako napovedá názov "epizódy", rozhodne sa pripraviť mu pascu. Atkinsonovi táto vážna úloha utrápeného a mlčanlivého vyšetrovateľa prekvapivo sadla a aj keď nejde o žiadne prevratné dielo, film je na televízne pomery nadpriemerný, retro prostredie Paríža oku-lahodiace a samotné vyšetrovanie vrážd dostatočne zaujímavé až do samého konca. Nevieme ako vy, ale my sme zvedaví na pokračovanie.

BONUS: Marlon Wayans: Requem for a Dream (2000)

Na bonusovú priečku sme si nechali asi najväčší kontrast medzi hercom a úlohou, akej sa zhostil. Marlona Wayansa môžeme asi s pokojným svedomím označiť za priemerného herca bez filmárskeho vkusu, ktorý sa rád zhostí akejkoľvek šialenosti. Či už sa bavíme o paródiách zo série Scary Movie, nepodarkom ako Lady Killers a White Chicks, alebo nedávnym paródiám na paródie Fifty Shades of Black a Haunted House, málokto si asi spomenie na hercove začiatky. Objavil sa v basketbalovej dráme Above the Rim vedľa Tupaca Shakura, v podobne ladenej snímke The Sixth Man, ale najviac sa vytiahol ako drogovo závislý Tyrone v Aronofskeho ťaživej dráme Requiem for a Dream po bokoch Jareda Leta, Jennifer Connelly a Ellen Burstyn. Z tejto štvorice síce dostal najmenej priestoru, ale svoju robotu odviedol viac než dobre a podobný herecký úspech sa mu už zopakovať nepodarilo. Nuž, aj motyka občas vystrelí a niekedy je to trefa do čierneho (no pun intended).

Domov
Zdieľať
Diskusia