Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2017, 13:56
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov

FILMY A SERIÁLY SMRŤ TOP 10
Uložiť Uložené

Štatistiky hovoria jasne, smrť sa na plátne zobrazuje čoraz častejšie.

Smrť ľudí priťahuje už od nepamäti. Verejné popravy boli v minulosti extrémne násilným javom, no i tak sa tešili veľkej obľube a značnému počtu divákov. Smrť sa stala skrátka fenoménom, prechodným stupňom medzi bytím a nebytím. Skultúrňovaním ľudskej populácie sa však behom stáročí dostala z ulíc do filmov či spravodajstva. Postupným vývojom sa v kinematografii násilie a smrť udomácnili natoľko, že dnes sú súčasťou takmer každého filmu či seriálu. Nebolo tomu tak ale vždy. Štatistiky hovoria, že v roku 1940 bol nakrútený iba jeden film s 50 alebo viac mŕtvymi. O tridsať rokov neskôr toto číslo stúplo na 44 a v roku 1990 sme už mohli byť svedkami takmer 120 takýchto filmov. Ak si však myslíte, že najväčší počet vyhasnutých životov spôsobujú prestrelky, ste na omyle. Najviac úmrtí možno pozorovať v historických veľkofilmoch, za čo môžu najmä epochálne bitky tisícok mužov. Aby sme sa vyvarovali akýmkoľvek nejasnostiam hneď na začiatku, do úvahy rátame len úmrtia, ktoré možno priamo pozorovať. Výbuchy mrakodrapov, prípadne celej planéty sa preto nepočítajú.

10. Grindhouse: Double Feature (réžia: Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, 2007)

Snaha režisérov Quentina Tarrantina a Roberta Rodrigueza priniesť na filmové plátna krvou nabitý príbeh, navyše s obrazom, akoby bol film zo 70. rokov sa náramne vydaril. A i keď bol u nás a vo zvyšku Európy prezentovaný Grindhouse ako dva filmy (Planéta teror a Auto zabijak), v amerických kinách išlo o jeden takmer trojhodinový počin. Preto sme sa ho rozhodli zakomponovať do rebríčku ako celok, čím sa so svojim počtom 289 mŕtvych radí na posledné miesto. Pritom za 281 životov nesie „vinu“ Planéta teror, ktorá je brutálnou akciou a bizarnosťou pretkaná skrz naskrz (samopal miesto nohy hovorí za všetko). Auto zabijak potom slúži ako vyspelejší a najmä pokojnejší starší brat, do značnej miery oplývajúci dlhotrvajúcimi dialógmi, fetišistickými zábermi a celou radou popkultúrnych odkazov.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: The Weinstein Company & Dimension Films

9. Údolie tieňov (réžia: Randall Wallace, 2002)

Pokračujeme typickým vojnovým veľkofilmom pojednávajúcim o počiatkoch vietnamskej vojny. Filmy z Vietnamu predstavujú už od ukončenia tamojších konfliktov vďačnú tému filmárov, keďže jednotlivých osudov a udalostí, ktoré písali dejiny, je tu skutočne mnoho. V hlavnej úlohe sa nám predstavil Mel Gibson ako plukovník Hal Moore, veliaci jednotke o veľkosti 400 mužov. Tí sa v polke 60. rokoch po prvýkrát stretli zoči-voči desaťnásobne väčšiemu Vietcongu. Hladký priebeh vojny tak čoskoro pominie a my máme možnosť pozerať neustávajúci boj amerických vojakov s početnou prevahou na strane Vietcongu. Jednotka čakajúca na pomoc v nezávideniahodnej pozícii, kedy len stačí vystrčiť ruku a okamžite o ňu prídete, stráca bezmenných mužov jedného za druhým. Nemožno sa preto čudovať, že nám tento vietnamský masaker, ktorý do dejín vzišiel ako počiatok vietnamskej vojny servíruje hneď 305 mŕtvych tiel.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Paramount Pictures

7. Titanic (réžia: James Cameron, 1997)

Film, ktorý pozná hádam každý. Luxusný a podľa všetkých nepotopiteľný parník. Keby to bola pravda, dnes by kinematografia nepoznala jeden z najväčších, najoceňovanejších a najkultovejších filmov všetkých čias. O jeho úspechu nesvedčí len 11 Oscarov, ale aj neuveriteľných 281 dní, počas ktorých sa držal v amerických kinách (19. decembra 1997 – 25. september 1998). Bezkonkurenčné herecké výkony Leonarda DiCapria a Kate Winslet v spolupráci s ostrieľaným režisérom Jamesom Cameronom spravili z tohto filmu povinnú záležitosť pre mladých aj starých. Väčšina z nás si ho však zaškatuľkovala do romantického žánru, ktorým je bezpochyby tiež, no 307 mŕtvych ľudí na palube mu môže závidieť aj taký Tarantino. Nejde síce o žiadny krvilačný masaker, no utopiť sa v ľadovom Atlantiku by nechcel zrejme nikto.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Paramount Pictures and Twentieth Century Fox

7. Hard Boiled (réžia: John Woo, 1992)

I keď sa Hard Boiled delí o jednu priečku spolu s Titanicom (vo filme je tiež 307 mŕtvych), žánrovo sú tieto filmy neporovnateľné a úmrtia diametrálne odlišné. Hongkonský krimi thriller je prehliadkou čínskych gangsterov a brutálnych triád, ktoré sa nezastavia pred nikým a ničím. Na obrazovke tak pretekajú litre krvi a zabitie môžeme vidieť v priemere 2-krát za minútu. Za touto ázijskou perlou stojí jeden z najznámejších režisérov východu – John Woo. Nehovoriac o tom, že sa jeho filmovými nápadmi a rôznymi vychytávkami nechal inšpirovať aj samotný Hollywood nezostalo len u toho. Krvavý balet ako sa film zvykne pre svoje nabité a krvou postriekané scény prezývať, bol pre režiséra na dlhé roky posledným ázijským počinom. Americkí tvorcovia totiž verili Wooovi natoľko, že sme ho mohli vidieť na režisérskej stoličke u filmov, ako Kód Navajo, Tvárou v tvár či Mission Impossible 2.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Golden Princess Film Production Limited

6. Pán Prsteňov: Dve veže (réžia: Peter Jackson, 2002)

Fantasy, ktoré si za prvý víkend v kinách odnieslo 100 miliónov dolárov, bolo v čase svojho uvedenia témou číslo jeden. Druhý diel z trilógie Pána Prsteňov nám okrem značného žánrového posunu naservíroval aj poriadny skok, čo sa do vyhasnutých životov týka. Jednak za to môže extrémne dlhá stopáž (bavíme sa o predĺženej 223 minút trvajúcej verzii) a jednak impozantné boje a bitky, ktoré o život pripravia všetko, čo sa hýbe. Príbeh sa od pokojného Spoločenstva prsteňa pomaly presúva do temnejších a bojovnejších vôd, a tak pribúdajú i mŕtvi. Nebezpečné putovanie za zničením prekliateho prsteňa si vyžiada hneď 468 bojovníkov, no okrem ľudských obetí je príbeh nemilosrdný aj pre iné entity. Elfovia, hobiti, trpaslíci... režisér Peter Jackson rozhodne nikoho nešetril. Dokonale vystavané scenérie, do detailov prepracované masky a bezkonkurenčná výprava znamenali pre mnohých „Tolkienfilov“ neopakovateľný zážitok.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: New Line Cinema

5. Posledný samuraj (réžia: Edward Zwick, 2003)

Ďalší, mŕtvolami nabitý počin nám prináša Edward Zwick so svojim Posledným samurajom. Historické vojnové veľdielo zachytávajúce občiansku vojnu na konci 19. storočia v tradičnom Japonsku sa nám na prvý pohľad nemusí javiť tak brutálne, no 558 mŕtvych hovorí za všetko. Okrem tých filmových smrtí však takmer prišlo aj ku skutočnej nehode. Reč je o Tomovi Cruiseovi, ktorému sa len pár centimetrov od hrdla mihol meč po tom, čo mechanický kôň nezastavil na vopred určenom mieste. Okrem faktu, že bol film nesmierne náročný na prípravu pre samotného Cruisa, ktorý sa mesiace pred natáčaním učil zaobchádzať s mečom a hovoriť naučené frázy v plynulej japončine, bol nadmieru vyčerpávajúci aj pre celý filmový štáb. Dôkazom toho je množstvo ručne vyrábaných replík, natáčanie na troch kontinentoch a tak ďalej. I keď je teda počas dve a pol hodiny pripravených o život takmer 560 ľudí, nejde o žiadny samoúčelný a brutalitou pretkaný nezmysel.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Warner Bros.

4. Trója (réžia: Wolfgang Petersen, 2004)

Svetoznáme filmové vyobrazenie Trójskej vojny patrí medzi najslávnejší ozbrojený konflikt medzi Trójou a Achájcami, ktorý bol nakrútený podľa slávnej Homérovej predlohy v eposoch Ilias a Oddysea. Podľa historikov a archeológov malo ku krvavému konfliktu prísť približne 12 storočí p.n.l. Okrem mnohopočetnej ujmy na životoch odvážnych bojovníkov je film charakteristický aj obrovskou deštrukciou. Len na spálenie mesta bolo použitých 25 000 litrov benzínu a 350 rozbušiek. Popri nebezpečenstvách spojených s natáčaním obrovských plameňov a výbuchov sa však nezabúdalo ani na bezpečnosť. Celý štáb mal preto dopodrobna vypracovaný evakuačný plán pre prípad, že by niečo nevyšlo. Rozľahlé bojiská vyplnilo 1 300 komparzistov, aby tak vytvorili skutočnú vojnovú atmosféru. Časť z nich boli profesionálni atléti, kaskadéri, ale aj vojaci a policajti. O život pritom prišlo 572 z nich (samozrejme len na plátne).

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Warner Bros.

3. 300 (réžia: Zack Snyder, 2006)

Bitka pri Termopylách je ďalší zo starogréckych vražedných konfliktov vedený Peržanmi proti Grékom počas grécko-perzských vojen. Na strane grécka môžeme pozorovať Krála Sparty Leónida stvárneného Gerardom Butlerom, ktorý sa púšťa proti mnohopočetnej prevahe Peržanov len s trojstovkou svojich najodvážnejších mužov. Bitka pri Termopylách predbehla svojho predchodcu len o malý kúsok. 585 mŕtvych, no spolu s titulkovou pasážou dokonca až 600, znamená, že každú minútu zomrie na obrazovke asi 5 ľudí. Král Leonidas pritom zabije 33 Peržanov a 1 vlka. Ako predloha k filmu slúžil rovnomenný komiks vytvorený Frankom Millerom, ktorého poznáme najmä ako komiksového tvorcu Sin City. Film tak disponuje charakteristickým vizuálom, keďže celé nakrúcanie prebiehalo pred zeleným plátnom.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: Warner Bros.

2. Kráľovstvo Nebeské (réžia: Ridley Scott, 2005)

Tentokrát sa presunieme do 12. storočia, konkrétne do obdobia, kedy bol Jeruzalem terčom divokých moslimských nájazdov. Vojnová dráma režiséra Rydleyho Scotta rozpráva príbeh rytiera Baliana (Orlando Bloom), ktorý sa vydáva do Svätej zeme, aby tak chránil kresťanské hodnoty a postavil sa zoči-voči moslimskému kráľovi Saladinovi. O surovosti vyobrazených križiackych výprav vypovedá aj viac ako 7 000 vyrobených zbraní spolu s 20 000 šípmi. Okrem desiatok usmrtených koní môžeme na plátne (v predĺženej 192 minút dlhej verzii) sledovať až 610 úmrtí, čím sa film dostáva na druhé miesto nášho rebríčka. Všadeprítomné násilie a smrť si tak vyslúžili rating R (po našom 18+). Križiacke boje si samozrejme vyžiadali prítomnosť mnohých kaskadérov, no spomeniem najmä slovenskú skupinu Borseus, ktorá bola práve tou najpočetnejšou (16 členov). Okrem Slovákov sa na filme podieľali kaskadéri z ďalších dvanástich krajín.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: 20th Century Fox

1. Pán Prsteňov: Návrat kráľa (réžia: Peter Jackson, 2003)

A konečne víťaz našej súťaže o film s najväčším počtom úmrtí. Kto by si pomyslel, že práve posledný diel trilógie Pána prsteňov je tým "najbrutálnejším", čo kinematografia ponúka. Aspoň, čo do počtu diel. Tri (presnejšie 3,33) vyhasnuté životy po dobu 251 minút, ktorých ponúka predĺžená verzia tohto vrcholu filmovej tvorby dáva presne 836 usmrtení, ktoré si vyžiadala záchrana Stredozeme. Zaujímavým faktom však je, že ľudských obetí bolo "len" 270. Zvyšok tvoria vymyslené entity, spomenieme najmä Orkov (524 mŕtvych) a Trolov (2 mŕtvy). Okrem toho si 4 hodiny trvajúca filmová epocha vyžiadala aj 166 zvieracích obetí, čo už si zaslúži aj pozornosť spolkov na ochranu zvierat. O veľkoleposti nielen poslednej časti, ale celej trilógie vypovedá aj viac ako 20 000 komparzistov, tisícky použitých digitálnych efektov, v prípade Návratu Krála hovoríme až o 1488 efektoch a ďalších nemenej dych vyrážajúcich faktoch, ktoré sa do kinematografie zapísali naveky. Čo je však zvláštne, že za 13 rokov sa číslo 836 nepodarilo nikomu prekonať. Tak uvidíme, dokiaľ si bude Návrat Kráľa držať svoje prvenstvo.

10 najkrvavejších filmov, ktoré za sebou na plátne zanechali najviac vyhasnutých životov
Zdroj: New Line Productions

Za zmienku určite stojí aj Zachráňte vojaka Ryana (255 mŕtvych), Rambo (247 mŕtvych), Krvavý Diamant (187 mŕtvych), Úsvit mŕtvych 1978 (175 obetí), Pearl Harbor (153 mŕtvych), Blade: Trinity (140 mŕtvych), Kill Bill (95 mŕtvych) a mnoho ďalších.  

Domov
Zdieľať
Diskusia