Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. apríla 2017, 18:15
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Lincoln by nedostal elektrické kreslo a Michaelove tetovania boli skutočné detailné plány na útek. Čo o Prison Break (možno) ešte nevieš?

FILMY A SERIÁLY PRISON BREAK
Uložiť Uložené

Úspešný seriál stanice Fox je po rokoch späť, takže pre vás máme poriadku dávku zaujímavostí naprieč všetkými sériami!

Na našom webe sme sa už pozreli na kopu zaujímavostí z množstva kvalitných a divácky obľúbených seriálov. Konkrétne ide už o 11 televíznych projektov, o ktorých si môžete prečítať po kliknutí na toto vlákno (nechýba Mr. Robot, Breaking Bad, Game of Thrones či dokonca aj Monk a Kobra 11). Dnes k tomuto ansámblu pridáme ďalší seriál. Ten momentálne zažíva svoj veľký comeback na televízne obrazovky a ako je vám známe už z nadpisu, pôjde o Prison Break - Útek z väzenia. Seriál začal svoju púť už v roku 2005, takže veríme, že spoilery vás už nijako neprekvapia (pokiaľ ste ale predsa len celý seriál ešte nevideli, odporúčame sa k tomuto článku vrátiť až po jeho zhliadnutí).  

Lincoln by nedostal elektrické kreslo a Michaelove tetovania boli skutočné detailné plány na útek. Čo o Prison Break (možno) ešte nevieš?
Zdroj: Fox

Aby sme si Prison Break zhrnuli v skratke, tak v prvej sérii Michael Scofield (Wentworth Miller) vymyslel plán vyslobodenia svojho nevinného a nespravodlivo na smrť odsúdeného brata Lincolna Burrowsa (Dominic Purcell) tak, že sa najprv sám nechal k nemu zatvoriť do väzenia Fox River a odtiaľ mu pomohol za nervydrásajúcich udalostí utiecť. Počas druhej série sa spolu snažia ujsť z krajiny, čo sa im aj podarí, no Michaela nakoniec zatknú a uväznia v Paname. Tretia séria je o úteku z väzenia s názvom Sona, spolu so snahou zničiť organizáciu, ktorá celý kolotoč okolo bratov zapríčinila. V štvrtej sérii im vládny agent ponúkne anulovanie trestov, ak mu pomôžu raz a navždy túto organizáciu zničiť. Po neúspechu a zistení informácií o spojitosti ich rodiny s touto organizáciou pre nich naberá situácia nový rozmer. Momentálne sa rozbiehajúca piata séria je o zmŕtvychvstaní samotného Michaela, ktorý momentálne vystupuje ako terorista Kaniel Outis držaný vo väzení Ogygia v centre Jemenu. 

Päť sérií nám ponúka mnoho zaujímavostí a my ako vždy začneme s hlavnou postavou, ktorú stvárňuje Wentworth Miller. Ten bol obsadený len týždeň pred samotným začiatkom natáčania, pretože producenta a tvorcu seriálu Paula T. Scheuringa dovtedy nikto svojím hereckým prejavom neoslovil. Čo sa týka tetovania, ktoré hralo v prvých dvoch sériách kľúčovú úlohu, tak jeho kompletné nanesenie na Wentworthove telo trvalo takmer 4 a pol hodiny, čo po čase rozhodne nebola zábavná činnosť. Pokiaľ by si si ho chcel dať na seba vytetovať, u profesionálneho tatéra by si stvárnil viac ako 200 hodín a na účte by si musel mať pripravených približne 20 000 dolárov. O jeho samotný vzhľad sa postaral Tom Berg, svetoznámy umelec s dlhoročnom praxou. Ako viete, tak jeho detaily sú tak prepracované, že v niektorých momentoch priam vyrážalo dych. Ako príklad uvedieme čiarový kód na zápästí, ktoré obsahuje tieto čísla: 38 (Michael a Lincoln zatočia na Route 38), 12 (keď počítadlo kilometrov ukáže 12, zastaví auto na moste), 1037 (po tom, čo Michael otočí spínací gombík, majú 30 sekúnd na opustenie auta, kým sa naladí stanica 103,7).

Lincoln by nedostal elektrické kreslo a Michaelove tetovania boli skutočné detailné plány na útek. Čo o Prison Break (možno) ešte nevieš?
Zdroj: Fox

Útroby väzenia Fox River boli v prvej sérii hlavným dejiskom seriálu a mnohí zahraniční diváci sa po odvysielaní hneď začali zaujímať, kde sa naozaj tento komplex budov nachádza. Skutočným názvom je Joliet Correctional Center a naozaj sa nachádza v Illinois. Väznicu stavali odsúdení a otvorená bola už v roku 1858. Svojim dispozičným riešením sa stala predlohou pre mnohé ostatné americké nápravné zariadenia. V roku 2000 dosiahla kapacita neuveriteľné číslo 1300 väzňov, no o dva roky neskôr bola definitívne uzavretá. Dôvodom bolo aj to, že ročný rozpočet na prevádzkovanie Joliet Correctional Center dosahoval šialenú sumu cez 330 miliónov dolárov. Narozdiel od seriálu, majú skutočné väzenské budovy s celami len jedno poschodie, takže pokiaľ vidíte v seriáli o jedno poschodie navyše, ide o umelo vytvorený priestor v štúdiu. Rovnako tak bola vytvorená aj cela hlavnej postavy, ktorej steny a strop sa dali ľubovolne posúvať, aby štáb mohol efektívnejšie nasvietiť a nakrútiť to, čo by inak bolo neefektívne a nesmierne náročné.

V seriáli sa viackrát spomína aj Československo. Nie sme si istí, či v dobe tvorby tohto projektu už boli Američania oboznámení s tým, že tieto dve krajiny sa už rozdelili, no napríklad v 16. epizóde prvej série môžeme vidieť, ako si Michael prezerá vystrihnuté novinové články na stene. Na jednom z nich môžeme vidieť „Czechoslovakian brides“. Ďalej si iste pamätáte, že manželka hlavnej postavy (ktorú si zobral len preto, aby získala zelenú kartu) je pôvodom Češka a celé nám to zavŕši moment v 12. epizóde druhej série, kde ponad bratov preletí stíhačka Aero L-39 Albatros, ktorá je československej výroby. Pre zaujímavosť, lietadlo nie je vybavené žiadnymi zbraňami. 

Lincoln by nedostal elektrické kreslo a Michaelove tetovania boli skutočné detailné plány na útek. Čo o Prison Break (možno) ešte nevieš?
Zdroj: Fox

Nejde nám nespomenúť postavu Charlesa Westmorelanda, ktorého skutočnou identitou v seriáli bol notoricky známy D. B. Cooper. Táto legenda zločinu naozaj existovala a v roku 1971 sa jej podarilo uniesť lietadlo, získať výkupné 200 000 amerických dolárov (v dnešnej dobe by mali hodnotu 1 160 000 dolárov) a nakoniec ešte aj vyskočiť padákom do tmy, kde ho potom už nikdy nikto nenašiel. Doteraz nie je oficiálne známe či umrel, no padák ani peniaze sa nikdy nenašli, takže to, čo si o tom myslíte, necháme na vás. Odporučiť vám ale môžeme článok, ktorý sa kompletne venuje tejto záhadnej postave kriminálnych dejín Spojených štátov. V seriáli dá ako dôkaz svojej skutočnej identity Westmoreland Michaelovi stodolárovú bankovku, ktorá mala byť súčasťou Cooperovho výkupného. Skutočné výkupné sa ale skladalo iba z dvadsaťdolárových bankoviek, ako si D. B. sám želal. Jedna zaujímavosť sa ale týka aj Westmorelandovej dcéry, ktorú poslali do nemocnice Sacred Heart, čo je názov nemocnice zo seriálu Scrubs

Na začiatku 19. epizódy 2. série je pohľad na dav čakajúci na prezidentku. V zábere zreteľne vidno Michaela v dave (presne je to čas 2:02). Ten však bol v tomto okamihu niekde úplne inde a tvorcovia tak zrejme použili nesprávny záber.

Lincoln by nedostal elektrické kreslo a Michaelove tetovania boli skutočné detailné plány na útek. Čo o Prison Break (možno) ešte nevieš?
Zdroj: Fox
  • Mnoho scén sa nakrúcalo v cele Johna Wayne Gacyho a.k.a. vraždiaceho klauna z Illinois, ktorému kolega smetyl venoval samostatný článok.
  • Titulnú skladbu pre Prison Break skomponoval Ramin Djawadi, ktorý si za ňu v roku 2006 vyslúžil nomináciu na cenu Emmy. Toho istotne poznajú hlavne fanúšikovia Game of Thrones, no nesmieme opomenúť ani jeho soundtrack pre prvého Iron Mana, keďže zaň získal nomináciu za cenu Grammy.
  • Vo všetkých epizódach sa z hercov objavili len Wentworth Miller a Dominic Purcell.
  • V prvej sérii stvárnil postavu Terrenca Steadmana herec John Billingsley. V tej druhej ho nahradil Jeff Perry.
  • LJ znamená Lincoln Junior
  • Zo 17 hlavných postáv v seriáli neboli nikdy zatknuté iba Veronica Donovanová a Sofia Lugo.
  • Medzi 13. a 14. epizódou bola štvormesačná pauza, keďže v máji začalo nečakane snežiť.
  • 13 väzníc v Spojených štátoch zakázalo vysielať tento seriál vo svojich útrobách.
  • V tretej sérii sa spomína, že akýkoľvek pokus o zabitie panamského vojaka sa trestá smrťou, avšak Panama nemá žiadnu armádu.
  • V roku 2006 získal seriál cenu People's Choice Award za najobľúbenejší nový dramatický seriál.
  • Väzenie Sona bolo kompletne zrekonštruované pre potreby seriálu a všetko, čo v nej vidíte, má na svedomí štáb. Tomu sa aj tak podaril pomerne veľký kiks. Na konci druhej série môžeme vidieť, ako po vstupe cez hlavnú bránu vojde Michael do dlhej chodby, zatiaľ čo počas tretej série vidíme po vstupe hneď nádvorie väznice. 
  • Herec Stacy Keach, ktorý hrá väzenského riaditeľa, strávil šesť mesiacov v britskom väzení (za držanie drog) a svoju rolu modeloval podľa mužov, ktorí vo väznici pracovali.
  • Baseballová karta, ktorú Tweener ukradol, je fotografia slávneho hráča Honusa Wagnera. Karta bola vydražená za neuveriteľných 640-tisíc dolárov a získal ju investor Michael Gidwitz z Chicaga. Nečudo teda, že dostal trest, aký dostal. 
  • V štáte Illinois by vás po odsúdení na trest smrti nečakalo elektrické kreslo, ale smrtiaca injekcia. V súčasnosti je dokonca vykonávanie takéhoto trestu pozastavené. 
  • Počet mŕtvych za štyri série je 142
  • V 1. epizóde 1. série mal Michael Scofield (Wentworth Miller) v papieroch napísaný dátum narodenia 9.8.1978, no v 22. epizóde 4. série má na náhrobnom kameni dátum narodenia 10.8.1974.

  • Oscar Shales, o ktorého sa postaral agent Mahone je anagram slov „search loss“.
  • V seriáli Breakout Kings sa celá tretia epizóda točí okolo opätovného úteku T-Baga z Fox River. Pozrieť si ju môžete vo videu nižšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia