Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2017, 21:21
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 najlepších filmov, ktoré by ste si na 19. Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava určite nemali nechať ujsť

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Medzinárodný filmový festival Bratislava vám prostredníctvom svojho 19. ročníka predstaví skutočne kvalitný filmový výber.

Vznik Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa datuje k roku 1999. V priebehu 18 rokov si dokázal vybudovať stálu divácku základňu a každoročne prináša tie najzaujímavejšie počiny. V rámci Súťaže hraných filmov skúma porota nové mená, ktoré majú veľký potenciál urobiť dieru do svetovej kinematografie. Prostredníctvom tohto súťažného výberu sa udeľuje Cena za najlepší hraný film, Cena pre najlepšieho režiséra, Cena za najlepší ženský herecký výkona a Cena za najlepší mužský herecký výkon. Svoje miesto si na filmovom festivale v našom hlavnom meste získala aj Súťaž dokumentárnych filmov. V nej sa divák zoznámi so súčasným kreatívnym dokumentom, v ktorom bude môcť sledovať množstvo naliehavých tém, plných skutočných ľudí a ťažkých životných príbehov. Pri dokumentoch sa udeľuje iba jedno ocenenie a to Cena za najlepší dokumentárny film

Tak, ako majú poviedky svoje neoddeliteľné miesto v literatúre, rovnako treba dávať divákom do pozornosti aj najlepšie krátkometrážne počiny. Pretože vyvolať za krátky čas rovnaké emócie a napätie, ako sa to zväčša filmárom podarí iba prostredníctvom celovečerných snímok, je skutočným umením. Súťaž krátkych filmov udeľuje ocenenie Cena za najlepší krátky filmMFF Bratislava však udeľuje aj mimoriadne ceny.

Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii v minulosti získali Vanessa Redgrave, Jan Tříska, Ulrich Seidl, István Szabó, Juraj Herz, Jan Švankmajer, Zdeňek a Jan Svěrákovci, Goran Paskaljević, Jiří Krejčík, Bille August a Theodor Pištěk. Tak, ako sme pre vás pri septembrovom Cinematiku spísali výber toho najlepšieho, čo filmový festival z Piešťan ponúkal, sa podobným štýlom pokúsime vyselektovať aj najpozoruhodnejšie snímky z MFF Bratislava.

10 najlepších filmov, ktoré by ste si na 19. Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava určite nemali nechať ujsť
Zdroj: MFF Bratislava

Podoba vody (The Shape of Water)
„Guillermo del Toro sa oficiálne vracia do vrcholnej formy a svojou najnovšou snímkou, The Shape of Water, nám na plátna kín prináša očarujúcu, excentrickú a naskrz nádhernú víziu lásky a nádeje. Jeho projekt dýcha umenie, optimizmus a zmyselnosť každým pórom svojho pomyselného tela a pôjde pravdepodobne o jeden z najlepších kino zážitkov aktuálneho roka.

V neposlednom rade ponúka absolútne jednoduché a priamočiare rozprávanie fungujúce ako dokonalý liek na frustráciu z často prázdnych snáh o komplikovanie záležitostí, ktoré trápia mnohé počiny posledných mesiacov a rokov. Zo sľubovanej fantasy sa vykľula prekvapivo klasická (v tom najlepšom zmysle slova) love story oblečená v kabáte dospelej rozprávky o opustených a nepochopených dušiach." Takto sa k najnovšiemu výtvoru famózneho Guillerma del Tora vyjadril jeden z našich redaktorov, ktorý si snímku stihol pozrieť ako jeden z prvých šťastlivcov, a to konkrétne na festivale v Benátkach. Viac nájdete recenzii.


Tri bilbordy kúsok za Ebbingom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Mildred Hayseová (Frances McDormand) žije na okraji vzdialeného mestečka spoločne so svojím synom. Kedysi však mala aj dcéru. Tú ale niekto brutálne znásilnil a zavraždil. Deprimovaná Mildred sa rozhodne prenajať tri staré bilbordy, na ktorých obviní miestneho šerifa z jeho neschopnosti vyriešiť daný prípad. Súboj s mestskými orgánmi sa môže začať. Film sa s obratnosťou venuje pálčivým témam, ako hnev, pomsta, násilie a žiaľ. Snímka si odniesla viaceré ocenenia, napríklad z filmových festivalov Venezia, Toronto a San Sebastián IFF (ocenenia za najlepší scenár a dvakrát cenu divákov za najlepší film). Viac v recenzii.

120 tepov za minútu (120 battements par minute)

Neblaho známy AIDS si v Paríži začiatkom 90. rokov minulého storočia vyžiadal už tisícky obetí. Práve v tomto období sa odohráva francúzska dráma s názvom 120 tepov za minútu, v ktorej budeme sledovať príbeh Nathana, člena aktivistického hnutia ACT UP. Nováčik Nathan sa v hnutí zoznámi s jeho vodcom Seanom, ktorý je HIV pozitívny a nezostáva mu už príliš veľa času. Režisér snímky Robin Campillo získal na svetoznámom filmovom festivale Cannes dve ocenenia, a to konkrétne Cenu medzinárodnej kritiky a takzvanú Veľkú cenu. „Tento kokteil neodvratnej tragédie a vzdorovitej eufórie dávkuje svoj do veľkej miery vzdelávací obsah v skvelom rytme, ktorý dnes ťažko nájsť aj u veľkorozpočtovej produkcie."  Viac v našej recenzii.

Western (Western)

Meinhard je samotárskym robotníkom, ktorý so skupinou kolegov prichádza pracovať na bulhársky vidiek. Meinhard sa doposiaľ nikde necítil ako doma, no práve na tomto mieste, kde majú za úlohu vybudovať vodnú elektráraeň, pocíti v sebe čosi nečakané. Túžbu niekam patriť. Táto jeho túžba je natoľko silná, že si kvôli nej neváha znepriatelit svojich krajanov, ktorí na domácich pozerajú iba s opovrhnutím.

Frigo stavia dom (One Week)
Režijný debut Bustera Keatona z roku 1920 rozpráva o Frigovi, ktorý po svadbe dostáva dar v podobe vlastného domu. Ten si však najprv musí so svojou manželkou postaviť. Túto neľahkú úlohu sa im snaží prekaziť bývalý ctiteľ Frigovej ženy a tak v konečnom dôsledku vzniká dom, v ktorom sa odohráva množstvo neobyčajných situácií. V krátkometrážnej nemej komédii si užijeme množstvo komických situácií, vznikajúcich z legendárnej kamennej tváre režiséra, no zároveň i hlavného herca, Bustera Keatona.

Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču)

Skupina vojnových veteránov zdĺhavého vojenského konfliktu 90. rokov v bývalej Juhoslávii sa stretáva v poloprázdnom hoteli v bosnianskych horách. V tomto hoteli prebieha istý psychologický experiment s názvom "kurz zmierenia". Početná skupina sa skladá z rôznych národností a etník bývalej Juhoslávie, ktorá si sebou nesie množstvo doposiaľ nevypovedanej bolesti. Ťažko preto od bývalých nepriateľov čakať vzájomné pochopenie a prosté udobrenie sa. Každé bez zmyslu vyhŕknuté slovo, alebo len zdánlivo agresívny pohľad, môže vyvolať vlnu nebezpečného hnevu.
 

Svet podľa Daliborka (The White World According to Daliborek)

Svet podla Daliborka je autentickým filmovým portrétom českého neonacistu. Dalibor K. je tridsaťsedemročným robotníkom, ktorý natáča amatérske horory, skladá piesne plné agresie a hlási sa k radikálnym neonacistom. Za sebou má komplikovanú rodinnú históriu, kvôli ktorej je citovo fixovaný na svoju mamu. Nenávidí Židov, utečencov, Rómov, Merkelovú a predovšetkým svoj bezcieľny život.  Zmenu do jeho života by mohla azda priniesť aspoň Jana, jeho nová známosť z blízkeho susedstva. Prečítajte si viac v našej recenzii.


Chaplin poslíčkom v obchode (The Floorwalker)

Dvaja majitelia obchodného domu maji problémy so zákon a preto chcú čo najrýchlejšie utiecť s vidnou čo najväčších peňazí. O chvíľu na to, čo kvôli zisku jeden druhého omráči, na scénu nastupuje Charlie Chaplin. Krátkometrážna snímka z roku 1916 dokonale ukazuje ako Chaplinov spôsob hrania i réžia. Jeho postava je zakaždým aktívna, využíva okolité rekvizity a priebežne vytvára množstvo komických situácií. 

Sámska krv (Sameblod)

Štrnásťročná Elle Marja je Sámske dievča, ktoré sa venuje chovu sobov. Vystavená nepríjemným rasistický útokom sníva o novom živote. Kvôli tomu by sa musela ale odtrhnúť od svojej rodiny, národnej kultúry, no skrátka stať sa kýmsi úplne iným. Debut švédskej scenáristky Amandy Kernell nazerá na menšinové sámske etnikum a zobrazuje pochmúrnu časť svédskej koloniálnej histórie. Mladá Elle sa snaží životom prebiť ako sa len dá, no jej zážitky ju vedú k činu, ktorý možno ani nestihne oľutovať. 

Retuš (Retouch)

Maryamin manžel veľmi rád posiluje. Jedného sa dňa ho však táto záľuba privedie na pokraj smrti. Pri cvičení mu totiž jedna z činiek padá na kraj a spôsobí mu takmer smrteľnú ranu. Maryam sa mu spočiatku pokúša pomôcť, no vzápätí jednoducho prestane a prizerá sa, ako jej manžel zomeria. Následne si zbaí svoje veci, vezme dieťa a odchádza z domu. Prečo to vlastne urobila?

Tak, zhrnutie toho najlepšieho máme za sebou. Výber bol samozrejme veľmi náročný, pretože pri takom veľkom počte pozoruhodných filmov je vám ľúto niektorý zaujímavý počin vynechať. Na festivale nás teda mimo vyššie menovanej desiatky zaujali aj nasledujúce tituly - koprodukčná (Lotyššsko, Fínsko, Česko) dráma Sibírsky denník, dokumentárna snímka Potkaní film, zaujímavá kombinácia fantasy, drámy, road movie a hororu s názvom Sexy Durga, turecká dráma Zrno, študentský film Jahodové dni, pozoruhodná snímka Ciambra, zábavne pôsobiaca komediálna dráma Dovidenia tam hore, odlišnou kultúrou presýtený Dom bez strechy, austrálska snímka Na západ od slnka, plná hazardných hier, dlhov a násilia, slovenská dokumentárna esej O sestre a mnohé ďalšie. Ktoré filmy zaujali najviac vás?

Či už ste pravidelných návštevníkom festivalu, alebo sa rozhodujete navštíviť MFF Bratislava po prvýkrát, určite si nezabudnite naštudovať aj systém festival passov, aby ste zbytočne nemuseli pred každým premietaním stáť v rade na lístok. 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa odohrá v dňoch 9. - 16. 11. 2017 a pevne veríme, že si ho ako verní filmoví nadšenci náramne užijete.

Domov
Zdieľať
Diskusia