Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2017, 20:40
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Prečo sme sa vlastne nikdy nedočkali druhej časti divákmi milovaného Forresta Gumpa?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

A máme byť radi, že k natáčaniu dvojky ani neprišlo? Pravdepodobne áno.

Na zodpovedanie týchto otázok sa musíme presunúť do roku 2001, kedy štúdio Paramount Pictures najalo pôvodného scenáristu Erica Rotha, aby napísal scenár k druhej časti. Kde sa ale teda stala chyba? Viacerí z vás už iste počuli o tom, že Forrest Gump vychádzal z knižnej predlohy Winstona Grooma. Ten však nenapísal iba jednu časť Gumpových dobrodružstiev, a preto aj scenár Erica Rotha mohol priamo čerpať z Groomovho knižného pokračovania s návzom Gump & Co. V ňom sa čitateľ ocitol niekoľko rokov po závere prvej časti. Forrestovo podnikanie skrachovalo a jeho láska Jenny odišla na druhý svet. To ale Gumpovi nebráni v tom, aby aj naďalej zasahoval do množstva historických udalostí. Napríklad sa postaral o pád Berlínskeho múru, bol pri stroskotaní ropného tankera Exxon Valdez a dokonca sa stretol aj s uznávaným hercom Tomom Hanksom (ich podoba je skutočne na nezaplatenie, všakže?).

Prečo sme sa vlastne nikdy nedočkali druhej časti divákmi milovaného Forresta Gumpa?
Zdroj: Paramount Pictures

V každom prípade, scenár by sme mali. Čo ďalej? Jedným z hlavných dôvodov, na ktorých pokračovanie Gumpa stroskotalo je jeho herecký predstaviteľ Tom Hanks. Podľa hercových slov nad prípadným pokračovaním nedokázal uvažovať ani sekundu. Ako sám hovorí, dvojka by zruinovala všetku dobre odvedenú prácu. Veru, múdro vraví. V časoch, kedy tvorcovia siahnu po každej možnosti takzvaného "ryžovania" zo starej slávy, je jeho niekdajšie rozhodnutie o to hodnotnejším. Kvalita nad kvantitu, a tak to má byť.

Ďalším prípadným dôvodom mal byť údajný spor medzi Winstonom Groomom a štúdiom Paramount. Podľa Groomových slov tvorcom však nič nebránilo v tom, aby pokračovanie natočili. Práva na Gump & Company patria priamo štúdiu, a tak o žiadnych nezhodách nemôže byť v tomto ohľade reč. Inak povedané, danú možnosť môžeme zo zoznamu problémov stojacich za nesfilmovaním druhého Gumpa určite vylúčiť. 

Prečo sme sa vlastne nikdy nedočkali druhej časti divákmi milovaného Forresta Gumpa?
Zdroj: Paramount Pictures

Povráva sa však, že za nenatočením dvojky môže stáť aj neslávne známy 11. september 2001 (takzvaný pád "Dvojičiek"). Ako, pýtate sa? Scenárista Eric Roth totiž svoj scenár k druhej časti skutočne dokončil a odoslal e-mailom 10. septembra 2001. Blbá náhoda, to áno. Pravdou ale zostáva, že Amerika sa behom jedného dňa kvôli tejto udalosti obrátila naruby a zdalo sa, že predstava chlapíka pobiehajúceho z jednej krízy do vojnového konfliktu a následne k ďalším životným ťažkostiam, nebude pre Američanov už tak zábavnou. 


K zoznamu "problémových faktorov" by sme ale rozhodne mohli pripísať meno Roberta Zemeckisa. Tento talentovaný režisér sa nikdy netajil tým, že podľa neho by druhé pokračovanie nemalo už divákom čo ponúknuť. Vo väčšine filmov si hlavný hrdina prejde peklom, aby si z neho vzal nejaké skúsenosti či ponaučenie, avšak v prípade Forresta to bolo odlišné. Všetkými životnými ťažkosťami prešiel (v jeho prípade aj prebehol) prakticky bez ujmy s úsmevom na tvári. Čo bolo pre divákov síce veľmi zábavné a pozitívne nalaďujúce, no Zemeckis nevidí dôvod, prečo by podobné odľahčené podanie Gumpových dobrodružstiev mali sfilmovať aj do druhej časti. Viac toho istého? Načo? Dobrá otázka. A my so Zemeckisom, podobne ako s Hanksom určite súhlasíme. A ako to vidíte vy?

Domov
Zdieľať
Diskusia