Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2018, 16:43
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Za Stalinovej éry sa vraždilo jedna radosť. Čierna komédia o následkoch jeho smrti a hľadaní nástupcu nás slušne pobavila (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Stalin umiera a zvyšok diktátorovho "podareného" vedenia sa manipuláciou a vydieraním snaží dostať k moci.

Priebeh vnútorných bojov o moc po smrti Stalina bol očakávanou a nevyhnutou reakciou. Písal sa rok 1953 a nikto jeho smrť ani zďaleka nečakal. Strana sa preto následkom odchodu tohto milovaného i nenávideného vodcu ocitá v menšom chaose. A nad jeho telom už pomaly no isto krúžia supy.

Podľa správnosti by na Stalinovu pozíciu mal nastúpiť Gregorij Malenkov (Jeffrey Tambor), avšak jeho post sa už od prvých dní otriasa v základoch. Malenkovova slabá a nevýbojná povaha mu totiž bráni konať voči ostatným lídrom ZSSR a vydobyť si u nich rešpekt.

 

Za Stalinovej éry sa vraždilo jedna radosť. Čierna komédia o následkoch jeho smrti a hľadaní nástupcu nás slušne pobavila (Recenzia)
Zdroj: eOne Films a Gaumont

Hlavný boj sa teda nakoniec v skrytých, no miestami i celkom otvorených formách, odohráva medzi intrigánskym Nikitom Chruščovom (Steve Buscemi) a brutálne jednajúcim šéfom NKVD, zodpovedným za väčšinu represií stalinovského režimu, Lavrentijom Berijom (Simon Russell Beale).

Kto z týchto zápasov vyjde ako víťaz? To by som vám vzhľadom na to, že história je už pevne daná, mohol aj prezradiť, ale pokiaľ máte v danej téme isté vedomostné medzery, radšej sa nechajte prekvapiť.

Úprimne sa vám priznám, že prvých niekoľko desiatok minúť som z filmu pociťoval obrovské sklamanie. Očakávaný nával šťavnatého humoru sa nie a nie dostaviť. Navyše neustále sa opakujúce uťahovanie si z vraždenia kohokoľvek, kto sa Stalinovi znepáčil (jeho "listy smrti"), začalo byť už po chvíli mimoriadne unavujúce. A to s tým tvorcovia otravovali fakt pomerne dlho. Veru, nejaký čas trvalo, kým som sa začal odviazane a úprimne baviť.

Za Stalinovej éry sa vraždilo jedna radosť. Čierna komédia o následkoch jeho smrti a hľadaní nástupcu nás slušne pobavila (Recenzia)
Zdroj: eOne Films a Gaumont

Napriek tomu, že obsadenie nemožno označiť inak ako nálepkou prvotriedne, do pamäte sa vám z hercov zaryjú len niektorí. Z ansámblu jednoznačne vyčnieva fantastický Steve Buscemi (Chruščov), Simon Russell Beale (Berija), Jeffrey Tambor (Malenkov) a Jason Isaacs (vynikajúci a naozaj štýlový Žukov).

Bez týchto štyroch famóznych tvárí by The Death of Stalin pravdepodobne nemal u širšieho publika absolútne žiadnu šancu uspieť.

Práve im patrí najväčšia vďaka. No i keď sa spomínaná štvorka snaží ako sa len dá, v prvej polovici snímky nie je ich dejová línia tak výrazná, ako by ste možno čakali. Dialógy postáv vás čas od času síce pobavia, ale určite nevtiahnu do deja a vývoj udalostí ako tak napreduje dopredu, no stále ide príliš slimačím tempom na to, aby dôkladne zaujal.


S čoraz výraznejšími snahami aktérov o získanie moci ale našťastie stúpa úroveň (aj množstvo) humoru, príbeh sa stáva pútavejším a všetko parádne vyvrcholí príchodom veliteľa Žukova. Ten dodáva malej partii politikov poriadnu dávku testosterónu a s jeho pričinením sa konečne začne od vydierania a manipulácie pritvrdzovať k priamemu útoku. No konečne!

Za Stalinovej éry sa vraždilo jedna radosť. Čierna komédia o následkoch jeho smrti a hľadaní nástupcu nás slušne pobavila (Recenzia)
Zdroj: eOne Films a Gaumont

Grandiózne vyvrcholenie (povedzme posledných 30 minút) ma utvdrzuje v tom, že keby podobné tempo nastavili tvorcovia už na začiatku, mohol som byť s The Death of Stalin viac než spokojný. Bohužiaľ, v konečnom dôsledku ale nastalo sklamanie, ktoré si filmári nevyžehlia iba talentovanými hercami, niekoľkými skutočne vydarenými scénami a veľmi uspokojivým finále

Dalo by sa viac-menej ale aj povedať, že druh humoru, ktorý režisér Armando Iannucci (In the Loop) ponúka, musí divákovi jednoducho sadnúť. V mojom prípade som s ním dlhší čas súperil, až som mu časom predsa len mierne podľahol, ale bohužiaľ ma žiadnym žiarivým spôsobom neohúril. 

Týmto tvrdením mierim hlavne k tomu, že pokiaľ budete s prezentovaným svojským humorom spokojní hneď od začiatku, máte o zábavu skrátka postarané a k hodnoteniu si pokojne pridajte o bodík či dva naviac. No ak sa u vás dostaví opačný efekt - a teda averzia k všetkým snahám o navodenie zábavy - budete radi, ak film vôbec dopozeráte. 6/10
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia