Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2019, 9:06
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Vedci sú presvedčení, že pavučina vznikla pri veľkom tresku. Pred 13,8 miliardami rokov.

Čo sa týka vesmíru, tak sme aj my ľudia na Zemi len škvrnkou na obrovskej kozmickej pavučine – to je zamotaná hmota, ktorá spája ďaleké galaxie tenkými, jemnými vláknami plynu. Niečím, o čom vedci vedia, no nedarilo sa im to zachytiť, informuje PBS.

Teraz sa im však podarilo vytvoriť prvú detailnú fotografiu masívnej konštrukcie, o ktorej sa dá povedať, že drží vesmír pokope. Zachytili to dokonca zo Zeme, čo je skutočne nevýhodná poloha. Takto sa im pavučinu ešte nikdy predtým nepodarilo zachytiť.

Galaxie sú svetlé, zatiaľ čo vlákna kozmickej pavučiny sú modré.

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope
Zdroj: Hideki Umehata

Vedci sú presvedčení, že táto pavučina vznikla v dôsledku veľkého tresku, ktorý sa stal pred 13.8 miliardami rokov. A teda bez toho, aby vedci rozumeli pavučine, nemôžu rozumieť ani pôvodu a vývoju vesmíru. Je však ťažké rozumieť stopercentne niečomu, čo nevidíte, plynné vlákna pavučiny sú tenké a riedke a vyžarujú iba slabé svetelné signály.

Odporúčané
Astronómovia zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rýchle rádiové záblesky pochádzajú z inej galaxie Astronómovia zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rýchle rádiové záblesky pochádzajú z inej galaxie 24. augusta 2019, 18:22

Niekedy však môžu byť tieto vlákna osvetlené natoľko, že sú viditeľné aj zo Zeme. Napríklad keď v galaxii prepukne svetlo, vytvorené z novej hviezdy. To je to, čo si tím astrofyzika Hidekiho Umehatu uvedomil. Práve tak sa im podarilo odfotiť kozmické tkanivo pokryté množstvom jasne bielych galaxií.

„Toto je prvýkrát čo vlákna, ktoré spájajú galaxie skutočne vidíme," hovorí Hideki Umehata.

 

Vedcom sa prvýkrát v histórii podarilo odfotiť kozmickú pavučinu. Vlákna, ktoré držia celý vesmír pokope
Zdroj: Hideku Umehata

Vlákna nie sú statické. Plyn, ktorý je vnútri sa pravdepodobne hýbe hore a dole, čím podporuje hviezdnu aktivitu v galaxiách, ktoré spája, tvrdí Hannah Devlin, členka Hidekiho tímu.

"Toto je len špička ľadovca, čo sa týka kozmickej pavučiny," hovorí astrofyzička Erika Hamden: „Je to celkom šialené, pozriete sa hore a myslíte si, že vesmír je prázdny. Ale vôbec, je to obrovská, úžasná štruktúra.“

Domov
Zdieľať
Diskusia