Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 18:22
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Astronómovia zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rýchle rádiové záblesky pochádzajú z inej galaxie

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Kanadskí vedci hovoria až o ôsmich krátkych zábleskoch rádiových vĺn z vesmíru.

Kanadskému vesmírnemu teleskopu CHIME sa podarilo zachytiť tajomné opakujúce sa signály z inej galaxie. Malo ísť až o 8 zábleskov rádiových vĺn z vesmíru (FRB), ktorých zdrojom mohla byť pokojne aj hviezda miznúca v čiernej diere. Informuje o tom The Independent.

Tento nezvyčajný objav by mohol predstavovať významný vedecký prelom pri objavovaní zdroja záhadných signálov. Hoci astronómovia už v minulosti zaznamenali niekoľko takýchto zábleskov energie, a to už v roku 2007 a odvtedy ešte desiatky ďalších, no takmer žiadne sa neopakovali, a už vôbec nie osemkrát po sebe.

FRB signály sú veľmi cenné a ojedinelé. Vedci vďaka nim dokážu pátrať po ich zdroji a dopracovať sa tak k potenciálnej mimozemskej civilizácii. Na to však potrebujú viacero signálov, ktoré by mohli podrobnejšie študovať. Keďže nový objav hovorí až o ôsmich signáloch, výskumní pracovníci majú historicky najväčšiu príležitosť nájsť ich pôvod.

Pri skúmaní, odkiaľ tieto signály pochádzajú, je dôležité aj hľadanie ich rozdielov. „Medzi zdrojmi signálov rozhodne sú rozdiely, keďže niektoré sú aktívnejšie ako ostatné. Zo signálu FRB 121102 sme zistili, že zhluky môžu byť veľmi zoskupené. Niekedy zdroj nevysiela aj dlhé hodiny a potom zrazu zachytíme hneď niekoľko zábleskov. To isté sme pozorovali aj pri FRB 180916,“ tvrdí pre ScienceAlert fyzik Ziggy Pleunis z McGill University.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Vedci si tiež myslia, že zdroj najnovších signálov by sa mohol nachádzať prekvapivo blízko našej galaxie. Ich tvrdenia naznačujú, že môžu ísť o miesto, s ktorým bezprostredne susedí naša Mliečna cesta. Nikto však doposiaľ nevie s úplnou presnosťou FRB signály identifikovať. Vraj môže ísť aj o hviezdu miznúcu v čiernej diere či rovnako aj o správu vysielanú mimozemšťanmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia