Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2019, 7:45
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Za Neptúnom môže byť ďalšia planéta. Super-čiernu Planet 9 však nikdy nikto nevidel

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Planéta alebo čierna diera? Do Kuperovho pásu za Neptúnom zo Zeme poriadne nedovidíme.

Vantablack čierna je nová čierna. Ošiaľ pravdepodobne odštartovalo BMW, ktoré sa spojilo s firmou Surrey NanoSystems a farbu pohlcujúcu až 99,965 % okolitého svetla nastriekalo na svoje nové SUV X6.

Odvtedy sme videli už aj "najčiernejšiu čieru" na stoličke alebo ako pozadie pre diamant za 2 milióny dolárov

Odporúčané
BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA 4. septembra 2019, 20:32

Pozadu očividne nechcú zostať ani astronómovia, ktorí si podľa Technologyreview.com myslia, že za Uránom a Neptúnom krúži ešte minimálne jedna ďalšia planéta. A nie je to Pluto, ktoré už od roku 2006 medzi planéty oficiálne nepatrí.

Za Neptúnom môže byť ďalšia planéta. Super-čiernu Planet 9 však nikdy nikto nevidel
Zdroj: Wikipedia.com (nagualdesign / Tom Ruen)

Objekt dostal pracovný názov Planet 9 (keďže pred ním okolo Slnka krúži 8 známych planét). Problémom je, že hoci indície naznačujú, že tam niekde vo vesmíre je, nikto ho nikdy nevidel alebo nezachytil cez teleskop. Všímame si len, ako jeho gravitácia pôsobí na okolie. 

Dôvodom by mal byť práve čierny povrch objektu, respektíve to, že v skutočnosti môže ísť o obrovskú čiernu dieru. Tie majú, ako možno vieš, tak silnú gravitáciu, že od svojho jadra nepustia ani častice odrazeného svetla. Ide teda o podobnú fyzikálnu hračku, ako práve pri komerčne vyrábaných Vantablack odtieňoch čiernej.

Čierne diery optickým teleskopom ani vidieť nemôžeš, treba na to špeciálne prístroje citlivé na ich röntgenové žiarenie. 

Výskumníci z univerzíty v Durhame a Chicago University v Illinois si muslia, že Planet 9 bola objektom, ktorý pôvodne voľne putoval vesmírom a následne ho stiahlo gravitačné pole Slnka. 

Planet 9 tak nateraz zostáva ďalším vesmírnym tajomstvom, najmä preto, že by mal byť od Neptúnu približne 250-krát ďalej, než je Zem od Slnka. A to je poriadne ďaleko, čo, samozrejme, sťažuje aj prácu vedcov. 

Problémom je aj to, že prakticky všetky objekty za Neptúnom v tzv. Kuiperovom páse sú kvôli veľkej vzdialenosti od Slnka a tme len veľmi ťažko identifikovateľné. Aj to zrejme viedlo k vyradeniu Pluta zo zoznamu planét. Podrobnejšie sme ho študovali prakticky len raz, v roku 2015 sondou New Horizons.

Domov
Zdieľať
Diskusia