Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2019, 6:44
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Asteroid spred 466 miliónov rokov začal dobu ľadovú. Do Zeme ani nemusel naraziť

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Príčinou náhleho ochladenia našej planéty bolo veľké množstvo prachu v atmosfére.

Asteroidy si väčšinou spájame najmä s katastrofickými scenármi a ohrozením života na Zemi

Syfy Wire však informuje, že jeden z asteroidov spred 466 miliónov rokov faune a flóre na našej planéte naopak pomohol a naštartoval vývoj prehistorických organizmov smerom k ich dnešnej podobe. 

Po kolízii iným vesmírnym telesom síce explodoval mimo obežnej dráhy Zeme, no našu atmosféru zahalil obrovským množstvom prachu. Ten zablokoval väčšinu slnečného žiarenia, ochladil planétu a prakticky naštartoval dobu ľadovú. 

Odporúčané
Pred dvoma miliardami rokov prišla katastrofa. Na Zemi takmer zanikol všetok život Pred dvoma miliardami rokov prišla katastrofa. Na Zemi takmer zanikol všetok život 5. septembra 2019, 19:13

Práve premrznutie morí a oceánov údajne nakoplo morskú biodiverzitu a prispelo k vývinu ďalších druhov rastlín a živočíchov. 

Podľa webu vedci túto udalosť nazývajú Veľkou ordovikovou biodiverzifikáciou. Sformovanie nových ľadovcov znížilo hladinu ocenánov, čo tiež prispelo k rozšíreniu pevniny a zväčšeniu priestoru na uhniezdenie potenciálne zaujímavého života.

Osudný asteroid mal v priemere okolo 150 kilometrov a prelietal pásom medzi Marsom a Jupiterom. Čiastočky spomínaného prachu z neho sa dokonca vďaka Birgerovi Schmitzovi a jeho tímu našli v južnom Švédsku a v okolí ruského Petrohradu. 

Schmitzov výskum by mohol dať odpoveď aj na to, ako veľa prachu vtedy Zem v skutočnosti zatienilo. Dnes údajne v atmosfére zhorí približne 100 ton meteoritov denne (samozrejme, väčšina vo forme malých kamienkov a prachu). Pred 466 miliónmi rokov to údajne bolo 10-tisíc až 100-tisíc ton kameňov každých 24 hodín.

Domov
Zdieľať
Diskusia