Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2019, 19:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Pred dvoma miliardami rokov prišla katastrofa. Na Zemi takmer zanikol všetok život

ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY
Uložiť Uložené

Vedci sú presvedčení, že neprežilo 80 až 99,5 % vtedajších organizmov. Otrávili sa kyslíkom.

V škole si sa zrejme učil o vyhynutí dinosaurov, no približne pred dvoma miliardami rokov mali veľké problémy všetky pozemské živočíchy.

CNN informuje o skúmaní síranu bárnatého, minerálu z tohto obdobia, ktorý odobrali v subarktickej časti Kanady, na Belcherových ostrovoch v Hudsonovom zálive. Kameň údajne vo svojej štruktúre uchoval chemický podpis vtedajšej atmosféry Zeme.

Vedci tvrdia, že štúdia potvrdzuje teóriu, podľa ktorej bolo v minulosti na Zemi enormné množstvo kyslíka. Ten produkovali vtedajšie mikroorganizmy počas fotosyntézy, no zároveň týmto plynom prakticky otrávili takmer všetok ostatný život.

Kyslík, samozrejme, potrebujú aj ľudia, no vo vzduchu, ktorý dýchame, je ho v súčasnosti len okolo 21 %. Pri vysokých hodnotách a správnom tlaku sa ním skrátka otráviš, dostaneš svalové kŕče a zomrieš. 

Existencia takéhoto veľkého kyslíkového tresku sa predpokladala, no až doteraz nebolo jasné, akých rozmerov dosahovala. Tím okolo profesora Malcolma Hodgskissa podľa CNN spomína, že uvádzané historické obdobie neprežilo 80 až 99,5 % vtedajších organizmov. Príliš veľa nesprávnych buniek produkovalo príliš veľa kyslíka. Vyhynutie dinosaurov pred 65-miliónmi rokov má byť oproti tomu len nepodstatnou odbočkou pri vývoji našej planéty.

Odporúčané
"Amazonský prales sú pľúca Zeme" – hlúposť, väčšina kyslíka podľa expertov vzniká inde "Amazonský prales sú pľúca Zeme" – hlúposť, väčšina kyslíka podľa expertov vzniká inde 4. septembra 2019, 9:18

Zároveň sa tak ale stalo ešte dávno predtým, než na Zemi vznikol život v súčasnej podobe. Výskum zloženia síranu bárnatého má odborníkom pomôcť pochopiť aj to, čo by sa s atmosférou mohlo stať, ak globálne oteplovanie prehreje oceány natoľko, že v nich zomrú organizmy zodpovedné za väčšinu produkcie kyslíka, ktorý dýchame dnes. 

Domov
Zdieľať
Diskusia