Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2019, 9:18
Čas čítania 2:46
Matej Krajčovič

"Amazonský prales sú pľúca Zeme" – hlúposť, väčšina kyslíka podľa expertov vzniká inde

ZAUJÍMAVOSTI DAŽĎOVÉ PRALESY
Uložiť Uložené

Zámerne zakladané požiare farmári zapaľujú len na malom území pralesov. Väčším problémom sú vraj tie náhodné, za ktoré môžu suchá a klimatická zmena.

Pozornosť sveta sa sústedí do Južnej Ameriky, kde horia veľké plochy Amazonského dažďového pralesa. Na rozdiel od tých na Sibíri ich však miestni poľnohospodári založili zámerne, aby oheň vyčistil zotnuté stromy a farmári tak získali nové územia využiteľné pre svoj dobytok alebo sójové polia. Uvádza to napríklad výskumníčka Ane Alencarová, ktorú citoval Quartz.

Emanuel Macron, Cristiano Ronaldo, Leonardo DiCaprio a ďalší politici, celebrity aj médiá vyzývajú na okamžité hasenie požiarov. Na sociálnych sieťach pribúdajú zbierky a 20 miliónov Brazílii ponúkla aj medzivládna organizácia G7.

Odporúčané
Brazília odmietla 20 miliónov od G7 na záchranu amazonských pralesov: Neviete sa postarať ani o Notre Dame Brazília odmietla 20 miliónov od G7 na záchranu amazonských pralesov: Neviete sa postarať ani o Notre Dame 27. augusta 2019, 9:08

Prispievateľ magazínu Forbes venujúci sa energetike a životnému prostrediu Michael Shellenberger je však presvedčený, že v správach o požiaroch sa krížom-krážom narába aj s informáciami, ktoré sú nepravdivé alebo nepresné. A nemyslí pritom len používanie fotografií, na ktorých sú požiare z iných lokalít alebo spred dvadsiatich rokov. 

Rozhodol sa obrátiť na niekoľkých odborníkov a vypátrať, čo všetko podľa nich nesedí. Problém má hlavne s tvrdením, že "Amazonské pralesy sú pľuca Zeme", teda zodpovedné ze veľkú časť produkcie kyslíka, ktorý dýchame. 

"Je to bullsh*t,"  tvrdí ním oslovený oslovený expert Dan Nepstad z Amazonského environmentálneho výskumného inštitútu. "Amazonské pralesy produkujú veľa kyslíka, ale rovnaké množstvo kyslíka aj spotrebujú pri dýchaní."

Odporúčané
Dažďové pralesy tvoria iba 3 % našej planéty, no ľudí odpradávna fascinujú. Prečítaj si o nich 10 zaujímavostí Dažďové pralesy tvoria iba 3 % našej planéty, no ľudí odpradávna fascinujú. Prečítaj si o nich 10 zaujímavostí 12. apríla 2023, 11:05

Pod tzv. dýchaním má na mysli látkovú výmenu, kedy rastliny prijatý kyslík potrebujú na získavanie živín z pôdy. Na rozdiel od fotosyntézy pri nej oxid uhličitý zase uvoľnujú. EarthSky.org píše o tom, že 50 až 85 % kyslíka v skutočnosti produkuje fytoplanktón, teda riasy a sinice v moriach a oceánoch. 

O požiaroch v Amazonskom pralese si môžeš prečítať aj v rozhovore s klimatológom na Refresheri. Pavla Faška sme sa spýtali aj na tvrdenie o "pľúcach zeme"" "Z teoretického pohľadu a po vytrhnutí z kontextu sa dá kritizovať všetko. Tieto lesy však v prostredí, v ktorom sa nachádzajú plnia svoju funkciu a ak tam nebudú, nebude fungovať celý systém. Teória je jedna vec, prax druhá."  Podľa neho je najvyšší čas riešiť klimatické zmeny globálne. 

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

V podobnom duchu sa vyjadil aj Ivan Jarolímek z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV:  "Je pravda, že väčšina kyslíka je vytvorená riasami. Celý systém ale funguje ako mozaika a nie je rozumné z neho Amazonské pralesy odtŕhať. Jedna časť bez druhej existovať nemôže a pre trópy má toto územie rozhodujúcu úlohu."

Domov
Zdieľať
Diskusia