Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2019, 9:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Brazília odmietla 20 miliónov od G7 na záchranu amazonských pralesov: Neviete sa postarať ani o Notre Dame

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA
Uložiť Uložené

Poradca prezidenta odkázal Macronovi, aby sa radšej staral o svoju krajinu a kolónie. Spomenul aj skutočnosť, že francúzsky prezident nedokázal zabrániť ani predvídateľnému požiaru Notre Dame.

Medzinárodná skupina siedmych ekonomicky silných krajín G7 sa včera rozhodla venovať Brazílii viac ako 22 miliónov dolárov, ktoré mali byť určené v prvom rade na záchranu amazonských pralesov, ktoré spoločne s ruskou Sibírou horia bez perspektívy skorého uhasenia.

Stovky požiarov môžu spôsobiť trvalé katastrofálne klimatické zmeny, a tak sa predstavitelia na stretnutí vo Francúzsku zhodli, že je čas zasiahnuť. 

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Aktuálne sa podľa France 24 dozvedáme, že Brazília pomoc odmietla. Poradca prezidenta Bolsonara odkázal Macronovi, že si síce ponuku váži, myslí si, že peniaze viac pomôžu zalesneniu Európy. Zároveň dodal, aby sa radšej staral o svoju krajinu a kolónie.

Ešte pred tým minister životného prostredia Brazílie finančnú injekciu od G7 privítal. Práve kolonizácie sa Brazília bojí v tejto súvislosti najviac. 

Poradca Onyx Lorenzoni ešte Macronovi poslal odkaz aj v súvislosti s nedávnym požiarom, ktorý zachvátil katedrálu Notre Dame. Narážal na to, že prezident nedokázal zabrániť ani predvídateľnému požiaru v katedrále, ktorá je svetovým kultúrnym dedičstvom. 

Odporúčané
V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese 26. augusta 2019, 17:06
Domov
Zdieľať
Diskusia