Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 17:06
Čas čítania 0:00
Vl Mi

V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese

ZAUJÍMAVOSTI POŽIAR
Uložiť Uložené

O požiaroch v Afrike sa takmer vôbec nerozpráva, pritom ich tam je suverénne najviac.

Ľudia spozorneli, keď zistili, že sa na Sibíri  a v Amazonskom pralese nekontrolovane šíria požiare. Ak sa ich nepodarí „upokojiť“ včas, doplatí na to celá planéta. Nie len Rusko a Brazília však majú problémy s ohňom. Prostredníctvom Global Forest Watch Fires môžeš zreteľne vidieť problematické oblasti na celom svete. Suverénne najhoršie je na tom Afrika, konkrétne Angola, informuje BBC.

Počas uplynulých dvoch dní bolo v tejto krajine približne trikrát viac požiarov ako v Brazílii, konkrétne 6 902. V susednej Konžskej demokratickej republike ich bolo 3 955, v Amazonskom pralese „len“ 2 127 požiarov.

V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese
Zdroj: fires.globalforestwatch.org

Čísla sú hrozivé, no nie je celkom jasné, ako na tom krajiny sú. Môže ísť totiž o požiare, ktoré sú kontrolované, alebo ide o trávnaté či poľnohospodárske plochy. Aj napriek tomu, že môže ísť o zámerné požiare, BBC upozorňuje, že krajina takto môže prísť o biodiverzitu. Je to však najlacnejší spôsob vyčistenia pôdy, preto je medzi farmármi taký populárny.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Pred pár dňami sme zverejnili rozhovor s klimatológom Pavlom Faškom. Okrem iného sme sa s ním rozprávali o tom, ako obrovské požiare ovplyvnia svet. „Tropický prales, hoci pokrýva len zanedbateľné percento z povrchu Zeme, má veľmi dôležitú funkciu v prírodných ekosystémoch a aj v klimatickom systéme. V tomto prípade hovoríme o klimatickej zmene, spôsobenej človekom a všetky tie dôsledky začíname či už viac, alebo menej, podľa toho, v ktorej časti Zeme sa nachádzame, reálne pociťovať vo svojich životoch,“ povedal pre Refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia