Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 15:35
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Slovensko je rajom pre bohatých cestných pirátov. Ak máš peniaze, o vodičák neprídeš

TECH
Uložiť Uložené

Za 200 km/h mimo mesta ti hrozí maximálne 800 eur, jazdiť však zatiaľ môžeš ďalej.

Podobná situácia sa na slovenskom internete opakuje niekoľkokrát do roka. Médiá alebo priamo samotná polícia na svojom Facebooku informuje o vodičovi, ktorý výraznejšie prekročil maximálnu povolenú rýchlosť

V komentároch sa následne zídu používatelia, ktorých možno zaradiť do jednej z troch skupín

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy a či vôbec môžeš na Slovensku prísť o vodičák kvôli rýchlosti
  • Kde môžeš beztrestne jazdiť viac než 130 km/h
  • Či sú novšie autá bezpečnejšie
  • Ako sú na tom pokuty na Slovensku v porovnaní so zahraničím
  • Či počet mŕtvych na cestách stúpa alebo klesá a čo s tým má rýchlosť

Tá prvá, pochopiteľne, meranie rýchlosti políciou na našich cestách a diaľniciach podporuje, vrátane súčasných pokút. Ako to už ale na socálnych sieťach býva, tí, ktorí by chceli chváliť, často píšu a komentujú najmenej. 

Druhá skupina volá po oveľa prísnejších pokutách za prekročenú rýchlosť. Objavujú sa aj názory, že jazda výraznejšie nad limit (50 km/h v meste, 90 km/h mimo mesta a 130 km/h na diaľniciach), by mala automaticky končiť odobratím vodičského preukazu či skonfiškovaním auta políciou

Tretí názorový prúd ťa možno prekvapí. Podľa komentárov pod statusmi o rýchlych šoféroch totiž veľká časť Slovákov považuje rýchlostné limity (najmä na diaľniciach) za zbytočné. Nové autá vraj majú dostatočne dobré jazdné vlastnosti a krátku brzdnú dráhu na to, aby dokázali bezpečne cestovať maximálnymi konštrukčnými rýchlosťami

Zaplatia a jazdia ďalej. Na Slovensku o vodičák neprídu ani najväčší cestní piráti
Zaplatia a jazdia ďalej. Na Slovensku o vodičák neprídu ani najväčší cestní piráti Zdroj: Facebook.com

Zaplatíš a jazdíš ďalej

Polícia môže nedisciplinovaných vodičov trestať len podľa zákona. A práve v sadzobníku pokút je podľa niektorých odborníkov problém. 

Posledným riadkom v paragrafe 16 o rýchlosti jazdy je totiž na Slovensku výška pokuty za prekročenie o viac než 60 km/h v obci alebo 70 km/h mimo obce. V prípade, že si to po Bratislave či Humennom povalíš 110-tkou alebo po D1-tke 200-vkou, by si mal dostať pokutu vo výške 800 eur.

Zaplatia a jazdia ďalej. Na Slovensku o vodičák neprídu ani najväčší cestní piráti
Zaplatia a jazdia ďalej. Na Slovensku o vodičák neprídu ani najväčší cestní piráti Zdroj: www.minv.sk

Sadzobník však spomína len túto finančnú pokutu. Pre bežného Slováka ide o takmer celú mesačnú výplatu, no v prípade, že policajtom zaplatíš, si voľný a môžeš pokračovať v jazdeO vodičák neprídeš.

V praxi potom môžeme písať aj o rekordéroch, ktorí si zo spomínaných 800 eur veľkú hlavu nerobia a rýchlosť výrazne prekračujú opakovane. Jeden 38-ročný vodič si napríklad len za prvú polovicu tohto roka pripísal až 5 takýchto vysokých pokút

Vždy pokutu zaplatil a pokračoval v jazde. Tento rok navyše nie je výnimkou: „Ide o dopravného recidivistu, ktorý má v evidenčnej karte vodiča počas 20 rokov už 56 záznamov za všetky druhy priestupkov, najčastejšie za rýchlosť,“ spomenul hovorca trenčianskej polície Pavol Kudlička.

Problémom je aktuálne znenie Zákona o cestnej premávke (Zákon č. 8/2009), ktorý špecifikuje, kedy môžeš o vodičák prísť:

- ak za posledných 12 mesiacov trikrát porušíš pravidlá závažným spôsobom (§ 137) za ktoré si dostal pokutu 60 eur a viac - jazdíš pod vplyvom alkoholu či drog alebo odmietneš test na ich zistenie - spôsobíš nehodu alebo utečieš z jej miesta, prechádzaš cez železničné priecestie na červenú, nedáš prednosť v jazde, neuposlúchneš výzvu policajta, jazdíš v protismete, nepustíš vozidlo s právom prednostnej jazdy, nesprávne predbiehaš, atď.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák však presadil novelu, ktorá od 1. 1. 2016 rýchlosť  zo zoznamu závažných dopravných priestupkov vyradila. Práve vďaka nej už vyše tri a pol roka vodiči o najcennejšiu plastovú kartičku neprídu ani pri opakovanom pritláčaní plynového pedálu až na podlahu.

Koniec-koncov, Kaliňák to na konci júla využil aj sám. Nový Čas informoval, že v bratislavskom tuneli Sitina išiel na 80-tke až 123 km/h. Na mieste zaplatil 160 eur. 

Vodičský preukaz ti zostáva

Cestný zákon síce teoreticky umožňuje za prekročenie rýchlosti o viac než 50 km/h v obci alebo o 60 km/h mimo nej udeliť aj zákaz činnosti až do 3 rokov, to však platí len pre tzv. správne konanie na dopravnom inšpektoráte

Iná časť rovnakého zákona policajtovi prikazuje rýchlosť riešiť vždy priamo na mieste, s už spomenutým 800-eurovým limitom a pozdravom na štastné pokračovanie v jazde s vodičákom bezpečne vo vrecku. 

Stačí teda, že budeš súhlasiť so zaplatením pokuty. Tvoj priestupok sa vďaka tomu na inšpektorát nikdy nedostane. Peniaze navyše nemusíš zaplatiť hneď, napríklad ak nemáš hotovosť a policajt platobný terminál. Bez zaplatenia na mieste ti síce vodičák zadržia, no na 15 dní dostateš špeciálne povolenie na ďalšiu jazdu v rámci Slovenska.  Ak počas tohto obdobia pokutu uhradíš, vodičák získaš späť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69385 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ti hrozí, za prekročenie rýchlosti v Česku, Rakúsku alebo Švédsku a Švajčiarsku
  • Aký má na pokuty za rýchlosť názor odborník
  • Či rýchlosť môže za viac dopravných nehôd alebo nie
  • Čo chystá slovenská polícia
  • Ako sa vyvíjajú štatistiky mŕtvych na slovenských cestách
Späť
Zdieľať
Diskusia