Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2019, 14:05
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Ako sa BBC podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál?

Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Ako sa BBC podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál?
Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions
FILMY A SERIÁLY PEAKY BLINDERS
Uložiť Uložené

Nahliadni do zákulisia natáčania seriálu Peaky Blinders, ktorý si získal fanúšikov po celom svete.

Píše sa rok 1919, mladý muž v tvídovom obleku s baretkou na hlave pomaly cvála na koni po špinavej ulici v Birminghame. Miestni obyvatelia sa pred ním skrývajú, zatiaľ čo mu ázijské dievčatko predpovedá budúcnosť v dostihových stávkach. Prichádza do domu k svojej rodine, obávanej bande zločincov a spolu so svojimi bratmi sa púšťa do rozbehnutých kšeftov.

Je ti táto scéna povedomá? Možno si v nej spoznal začiatok skvelého britského seriálu Peaky Blinders, ktorý zrejme poznáš odpredu i odzadu, ale ešte ani zďaleka o ňom nevieš všetko. Zoberieme ťa do zákulisia natáčania k tvorcom a hercom, ktorí ti prezradia, ako sa im pracovalo na tomto úspešnom projekte.

Článok obsahuje spoilery

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions

„Dont f**k with the Peaky Blinders“

Peaky Blinders začínal pôvodne pre britské publikum na stanici BBC Two, ale po štyroch kvalitných sezónach už nikto nepochybuje o tom, že spôsobil svetový ošiaľ. Za projektom stojí režisér, producent a scenárista Steven Knight, ktorý sa k myšlienke vytvoriť seriál o anglickom gangu 20. rokov 20. storočia dostal cez minulosť svojich rodičov.

Otec mu rozprával historky z čias, keď bol ešte malým chlapcom a ako pozoroval svojho strýka, ktorý bol členom gangu Peaky Blinders. Rozpovedal mu príbehy o tom, ako vyzerali, ako sa obliekali, ako ich vnímali ľudia a ako vyzeral život v tých dňoch.

Odporúčané
RoboCop s ďalším výbušným trailerom RoboCop s ďalším výbušným trailerom 20. novembra 2013, 17:05

Natáčanie seriálu prebiehalo najmä v Manchestri, v Liverpoole, v Leedse a samozrejme v Birmighame. Vedúci výpravy Grant Montgomery sa sústreďoval na hľadanie ideálnych miest na natáčanie, dizajn jednotlivých oblastí, výber štýlu a dekorácií. Podarilo sa mu vdýchnuť život miestam, ako Eden Club, Solomonova centrála či Tommyho kancelária. 

Ulicu rodiny Shelbyovcov našiel v Liverpooli, avšak z pôvodného stavu musela prejsť rekonštrukciou, aby sa čo najvernejšie približovala ich prostrediu. Pre potreby natáčania museli vysekať stromy a odstrániť satelitné antény.

Na okolitých domoch vymenili všetky dvere a okná, ale taktiež museli upraviť fasády domov. Natreli ich trikrát na čiernu farbu, pretože v tom období kombinácia uhlia a priemyselného dymu spôsobovala znečistenie smogom a postihovala múry domov. 

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions

The Eden Club, ktorý vlastní londýnsky vodca talianskeho gangu Darby Sabini, našli v Liverpooli, kde Grantovi učaroval nízky biely strop. V okamihu, keď vošiel do klubu, predstavil si premaľované steny na zlatú farbu. Počas premeny podniku minuli 30 galónov zlatej farby, ktorú v súčasnosti volajú „Peaky gold“.

Pozornejším divákom neunikne zložitá rezbárska práca s motívom škorpióna – inšpirovaná bundou Ryana Goslinga z filmu Drive. Bratia Shelbyovci ho navštívia v druhej sérii niekoľkokrát a ty pri pohľade na klub zvnútra pocítiš atmosféru jazzu, luxusu a peňazí.

Odporúčané
Opak vs. Separ v Lokal Freestyle Battle Opak vs. Separ v Lokal Freestyle Battle 29. decembra 2013, 14:43

Žiadna zo scén odohrávajúca sa v Londýne nebola nikdy natočená priamo v Londýne, ale napríklad v mestečku Bolton. Dobové prostredie dotvárali kulisami a detailmi, ako staré veterány, zakrývanie dvojitých žltých čiar štrkovým povrchom, maskovaním automatov na lístky policajnými boxami a výmenou svetiel v pouličných lampách. Ulice Boltonu a architektúra slúžili na natáčanie exteriérov Eden Clubu.

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions
 

V druhej sérii sme nazreli aj na veľtrh koní, ktorý sa natáčal v starých kúpeľoch Victoria v Manchestri. Peaky Blinders sa ocitnú v priestoroch, kde fungoval plavecký bazén z Eduardovského obdobia.

Do jednej z kúpeľných miestností vysypali na drevenú podlahu piliny a premenili ju na veľtrh koní. Tvorcovia však museli čeliť výzve s vchodom, ktorý dosahoval výšku len 6 stôp, a tak mohli preniesť iba pretekárske kone, ktoré sa cez neho zmestili.

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions
 

Herci sa museli vcítiť do postáv nebezpečného gangu, ale taktiež mali za úlohu osvojiť si birminghamský dialekt. Herec Sam Neill sa narodil v Írsku, ale ako malý chlapec sa s rodinou presťahoval na Nový Zéland. V prvých dvoch sériách Peaky Blinders stvárnil inšpektora Campbella z Belfastu, a preto si potreboval osviežiť pamäť akcentom severného Írska. Pomocnú ruku mu podali kamaráti James Nesbitt a Liam Neeson.

Herečka Helen McCrory sa vrhla na samovzdelávanie pomocou sledovania „nekonečných“ videí frontmana skupiny Black Sabbath Ozzyho Osbourna. Najlepší spôsob, ako si precvičiť birminghamský prízvuk zvolil Cillian Murphy, ktorý sa spolu s tvorcom Stevenom Knightom a s jeho kamarátmi vybral do pôvodnej krčmy Garrison Tavern. Rozhovory, ktoré viedli pri pive si nahrával na mobil.

Súčasťou postavy Thomasa Shelbyho je nielen miestny prízvuk, ale aj fajčenie cigariet. Cillian Murphy si na natáčaní ničil zdravie fajčením (vyfajčil ich už vyše 3000), a preto bol nútený vystriedať klasické cigarety bylinnými, ktoré neobsahujú nikotín ani tabak.

Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Komu a ako sa podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál?
Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Komu a ako sa podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál? Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions
 

Mnohým divákom učarovali účesy bratov Shelbyovcov, ktorí akoby práve prišli od skúseného holiča. O vlasy a make-up hercov sa starala Laura Schiavo, ktorá čerpala inšpiráciu z knihy spisovateľa Petra Doyla s názvom Crooks Like Us so zameraním na príbehy a fotografie austrálskych zločincov. Trvalo jej zhruba týždeň, kým presvedčila hercov, aby sa nechali ostrihať na dnes už veľmi populárny strih. 

Joe Cole (John Shelby) si veľmi dobre spomína na historku, ako sedel v metre s čerstvým zostrihom z prvej série a oproti nemu sedeli dvaja chlapi. Jeden z nich bol veľmi smutný a plakal, zatiaľ čo ten druhý ho utešoval. Keď sa pozrel na Joea, snažil sa priateľa povzbudiť poznámkou: „Oh, kámo, aspoň, že nemáš hentaký účes“.

V čase Joeovej príhody zo strihu ešte nešalel celý Londýn, ale tak, ako sa zo seriálu postupne stal medzinárodný hit, tak sa aj účesy vyšvihli až na módny trend. Írsky herec Cillian Murphy v rozhovore pre magazín ShortList prezradil, že nerozumie ošiaľu, ktorý okolo neho vznikol a pripomína čitateľom, že vo východnom Londýne ho muži nosili ako prevenciu proti všiam. 

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC

K elegantným účesom neodmysliteľne patria baretky, tvídové saká, nohavice s vysokým pásom či vysoké šnurovacie kožené topánky. O kostýmy hereckého obsadenia sa starala kostýmová dizajnérka Stephanie Collie, ktorá pracovala s množstvom fotografií skutočných Peaky Blinders, lenže tí na rozdiel od seriálových fungovali o 20 rokov skôr.


Pánske obleky pre hlavné postavy vyrábal krajčír Keith Watson, ktorý začínal v 60. rokoch v Savile Row (ulica v centre Londýna známa tradičným šitím na mieru pre mužov). Keďže Stephanie a jej tím nemali na začiatku veľa peňazí, rozhodli sa pre ostatných hercov zapožičať kostýmy zo spoločností Angels a Cosprop. Ostatné financie investovali na šitie dôležitých oblekov pre Cilliana Murphyho.

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions

Stephanie mala občas čo robiť, aby zachraňovala kostýmy pred nepriaznivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Zapotila sa napríklad po scénach s cigánskou svadbou, kedy musela čistiť kostýmy a hodvábne pančušky od blata. Aj herečka Sophie Rundle mala na zodpovednosť originálny kúsok z danej éry, a to konkrétne kožuch, s ktorým bolo potrebné na pľaci zaobchádzať opatrne.

Pre herečku Sophie Rundle je postava Ady Shelby prvou veľkou úlohou, ktorú získala po absolvovaní dramatickej školy v Londýne (RADA - Royal Academy of Dramatic Art). Pred konkurzom si zaumienila, že si prefarbí vlasy, aby urobila dobrý dojem, ale z tmavšej hnedej sa stala čierna a Sophie si pripadala ako upír počas Halloweenu. Tvorcov to však neodradilo a napokon ju vzali do rodiny Shelbyovcov.

Anglický herec Sam Claflin sa pripojil k posádke Peaky Blinders v aktuálnej piatej sérii a stvárnil fašistického vodcu Oswalda Mosleyho (reálna postava). Claflin je veľkým fanúšikom nielen seriálu, ale aj Cilliana Murphyho, a preto sa nevedel dočkať, kedy ho uvidí rozprávať ako Thomas Shelby. Hneď v prvý deň natáčania neskrýval nadšenie bláznivej fanynky, až ho režisér musel upokojovať.

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions

Medzi hercami prišlo aj na stretnutie rodinných príslušníkov. Možno si netušil, že herec Joe Cole sa zahral po boku svojho mladšieho brata Finna, ktorý stvárňuje Michaela (syn tety Polly a ďalší člen Peaky Blinders). Finna uvidíš aj v aktuálnej piatej sérii, zatiaľ čo Joe opustil posádku Peaky Blinders začiatkom štvrtej série. 

Pre magazín YM Liverpool sa rozhovoril o tom, že on stojí za rozhodnutím odísť zo seriálu. Joe mal pocit, že je čas vyskúšať nové projekty, kde sa dostane k rôznorodým úlohám, napriek tomu, že smrťou Johna Shelbyho šokoval a rozcítil mnohých fanúšikov. Mohol si ho vidieť napríklad v štvrtej sérii Black Mirror (epizóda Hang the DJ) alebo v dráme z väzenského prostredia A Prayer Before Dawn. 

Tom Hardy a jeho manželka Charlotte Riley zase robili v Peaky Blinders spoločnosť Cillianovi Murphymu. Hardy stvárnil židovského vodcu gangu Alfieho Solomona a Charlotte sa predviedla v role bohatej vdovy a majiteľky dostihových koní May Carleton. Asi to pre všetkých zúčastnených bolo divné, vzhľadom na to, čo spolu robia postavy Tommyho a May. Okrem iného, Hardy a Murphy majú za sebou tri spoločné filmové spolupráce na projektoch Christophera Nolana –  Inception, Dark Knight Rises a Dunkirk. 

Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Komu a ako sa podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál?
Peaky Blinders ohúrilo všetky generácie divákov. Komu a ako sa podarilo vytvoriť tento geniálny britský seriál? Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions

Seriáloví Peaky Blinders mali veľký vplyv na módny svet, v ktorom sa rôzne značky inšpirovali ich nezameniteľným štýlom a jednotlivé kúsky zakomponovali do svojich kolekcií. Prvý internetový obchod fanúšikovských vecí (tričká, mikiny) začal tento rok v júni a v októbri sa  fanúšikovia môžu tešiť na vydanie prvej oficiálnej knihy o zákulisí všetkých piatich sérií.

BBC krimi dráma Peaky Blinders sa teší celosvetovej obľube, pričom s pribúdajúcimi sériami neustále narastá fanúšikovská základňa. Vznikajú tematické bary, dokonca v priebehu septembra prebehne prvý ročník festivalu v Birminghame (The Legitimate Peaky Blinders Festival), kde sa počas dvoch dní bude oslavovať tento britský televízny fenomén spojením hudby, módy a pouličného jedla.

Peaky Blinders Behind the Scenes
Peaky Blinders Behind the Scenes Zdroj: BBC/Robert Viglasky/Caryn Mandabach Productions
 

Aj členovia našej redakcie si užívajú sledovanie každej ďalšej epizódy a so zatajeným dychom pozorujú, ako sa bude vyvíjať príbeh rodiny Shelbyovcov. Dočkáš sa aj recenzie na piatu sériu, no dovtedy si s nami vychutnávaj úžasné dobové scenérie, skvelý soundtrack a dramatické zvraty vynikajúceho seriálu Peaky Blinders.

Domov
Zdieľať
Diskusia