Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Dôvera.
4. septembra 2019, 10:18
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

Čo získaš za darovanie krvi? Ak spĺňaš tieto podmienky, si ideálnym adeptom na záchranu života

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Neexistuje snáď lepší pocit ako ten, keď si uvedomíš, že tvoja krv môže niekomu zachrániť život.

Krv zachraňuje životy. Väčšina Slovákov si to buď neuvedomuje, alebo ani nevie, ako jej odber a darovanie prebieha. Ba čo viac, množstvo z nás ani len netuší, aká krvná skupina nám prúdi v žilách, a tak výzvy na darovanie krvi na sociálnych sieťach prehliadame. Nejde však o žiadny povrchný spôsob filantropie, veď krv obsahuje telo každého z nás a neexistuje snáď lepší pocit ako ten, že si práve pomohol zachrániť život inému človeku.


Aj preto vznikol projekt Mojakrvnaskupina.sk. Priamo na stránke sa dozvieš, kto práve teraz potrebuje tvoju krv. Spája ľudí do facebookových skupín podľa toho, akú majú krvnú skupinu.

Čo získaš za darovanie krvi? Ak spĺňaš tieto podmienky, si ideálnym adeptom na záchranu života
Zdroj: shutterstock


Odpovedí na otázku, prečo darovať krv, je nespočetne veľa. Na Slovensku sa každý rok spotrebuje okolo 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Toto nepredstaviteľné číslo hovorí o potrebe každej kvapky krvi, ktorá má potenciál zachrániť ďalšieho človeka. Celý odber ti pritom zaberie iba okolo hodinky.


Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy zase v intervale štyroch mesiacov. Samotný odber trvá okolo 5 až 15 minút a nemusíš sa ho báť ani v prípade, že si prvodarca. Ak si už oslávil 18. narodeniny a ručička na váhe ti ukazuje minimálne 50 kilogramov, môžeš sa vybrať darovať krv na niektoré z darcovských miest Národnej transfúznej služby SR alebo na hematologicko-transfúzne oddelenie (HTO) najbližšej nemocnice. Pred prvým ostrým odberom vyplníš u lekára dotazník, aby sa predišlo zbytočným zdravotným komplikáciám u teba aj u potenciálneho prijímateľa krvi. O bezpečnosť je teda maximálne postarané.


Napokon zostáva už len tá najdôležitejšia časť. Upokojíš sa, necháš krv kvapkať a o pár minút si sa stal úspešným darcom, ktorého 450 mililitrov červenej tekutiny poputuje do tela ľudí po nehodách, podstupujúcich operácie, liečiacim sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek.

Koľko zarobíš za darovanie krvi? Ak spĺňaš tieto podmienky, si ideálnym adeptom na záchranu života
Koľko zarobíš za darovanie krvi? Ak spĺňaš tieto podmienky, si ideálnym adeptom na záchranu života Zdroj: Pixabay

Tvoju krv po darovaní porozdeľujú na jednotlivé zložky ako červené krvinky, plazmu či krvné doštičky, pretože každý prípad vyžaduje špecifické časti tvojej krvi. Keďže hodnota ľudského života je nevyčísliteľná, za darcovstvo krvi dostaneš niečo oveľa hodnotnejšie ako peniaze.  


Aj na Slovensku máme množstvo ľudí, ktorí krv darujú v pravidelných intervaloch. Niektorí ju dokonca darovali viac ako 100-krát. Práve oni sú veľkou motiváciou pre všetkých, ktorí sa darovania krvi boja. Na stránke Mojakrvnaskupina.sk hneď na začiatok vyhľadaj facebookovú stránku svojej krvnej skupiny a keď bude treba, môžeš sa pustiť do darovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia