Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 18:43
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Na dúhovom pochode v Košiciach sa zúčastnilo 700 ľudí, pochodovali aj prívrženci extrémistickej strany

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Udalosť sa zaobišla bez konfliktov, zhruba 50-členná protestná skupina prívržencov ĽSNS na účastníkov Pride Košice pokrikovala nenávistné heslá.

Súčasťou týždňovej akcie Pride Košice 2019 bol aj dúhový pochod, ktorého cieľom bolo vytvoriť LGBT+ komunite priestor na život bez toho, aby sa museli báť verejne odhaliť svoju orientáciu. Dnes sa centrom metropoly východu prešlo približne 700 prevažne mladých ľudí šíriacich toleranciu a rešpekt, informuje TASR. 

„Chceme, aby ľudia začali prežívať svoju identitu verejne, aby vyšli do ulíc a aspoň pre seba, ak nie pre ostatných, povedali - som gej, lesba, transrodový alebo bisexuálny človek. Aby si tak mohli naozaj zažiť svoju identitu v meste, nielen doma či niekde na internete,“povedal pre novinárov riaditeľ Pride Košice Róbert Furiel. 

Sprievod začal v poobedňajších hodinách a z davu sa ozývali pozitívne pokriky. Ku jeho narušeniu síce nedošlo, za dúhovým davom však kráčala zhruba 50-členná protestná skupina prívržencov ĽSNS s heslami a výkrikmi „stop LGBT!“, „rodina je muž a žena! “či „hanba!“. 

Počas celého konania dorozorvala priebeh mestská aj štátna polícia, a tak sa udalosť podľa TASR zaobišla bez incidentov mimo slovného napádania. 

„Čo sa týka nejakého narušenia, to sme nevnímali, pôvodne boli informácie, že sa nás pokúsia zablokovať, čo sa im nepodarilo, a tým, že išli vzadu, myslím si, že väčšina ľudí si ich potom ani nevšimla,“ doplnil Furiel k skupine v zelených tričkách.

 

Na dúhovom pochode v Košiciach za zúčastnilo 700 ľudí, pochodovali aj prívrženci extrémistickej strany
Na dúhovom pochode v Košiciach za zúčastnilo 700 ľudí, pochodovali aj prívrženci extrémistickej strany Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Na dúhovom pochode v Košiciach za zúčastnilo 700 ľudí, pochodovali aj prívrženci extrémistickej strany
Na dúhovom pochode v Košiciach za zúčastnilo 700 ľudí, pochodovali aj prívrženci extrémistickej strany Zdroj: TASR - Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia