Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2019 o 10:45
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Niektoré iPhony a Samsungy môžu prekračovať limity pre maximálne žiarenie

TECH IPHONE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Telefóny v testoch prekročili hodnoty pre SAR, dôvod na hádzanie smartfónov do koša však zatiaľ nemáme.

Možné zdravotné riziká dlhodobého používania mobilných telefónov sú večnou témou. Výskumy zatiaľ nedali jednoznačnú odpoveď na to, či ich žiarenie môže spôsobovať rakovinu alebo nie. 

Úrady však napriek tomu stanovili maximálne limity tzv. SAR, teda hodnoty, ktorú z antén v mobiloch teoreticky môže pohltiť ľudské telo. V USA je táto hodnota 1,6 wattu na kilogram. 

Cnet teraz informoval o skúškach, v ktorých testovali iPhony 7, 8, 8 Plus a X spolu so Samsungom Galaxy S8, S9 a ďalšími piatimi telefónmi..

Staršie iPhony a Samsungy môžu prehračovať limity pre maximálne žiarenie v 3G a 4G
Staršie iPhony a Samsungy môžu prehračovať limity pre maximálne žiarenie v 3G a 4G Zdroj: Pexels.com

Akreditované laboratórium ich umiestnilo v rôznych vzdialenostiach od špeciálneho modelu simulujúceho ľudské telo a podrobilo práve meraniam pre SAR.  Ukázalo sa, že iPhone 7 v prípade, kedy bol umiestnený len 2 milimetre od "tela", prekročil stanovenú hranicu dvoj- až štvornásobne. 

Samsung Galaxy S8 dopadol úplne najhoršie, prístroje ukázali SAR až 8,22 W/kg, teda päťkrát viac, než je americký štandard.

Americký telekomunikačný úrad teraz vykoná vlastné merania, no rovno upozornil, že spomínaný test neprebiehal za úplne rovnakých podmienok ako skúšky, ktorými musia výrobcovia prejsť pred uvedením telefónov na trh. 

Smartfóny vraj máme dva milimetre od tela len pri telefonovaní, prípadne vo vrecku nohavíc, no tam so zhasnutým displejom zďaleka nepotrebujú pracovať na plný výkon. Väčšina tiež dokáže priloženie k hlave rozpoznať vďaka zabudovaným senzorom a žiarenie následne adekvátne znížiť. Správa navyše uvádza, že limit 1,6 W/kg je relatívne prísny a nepriaznivé účinky boli zatiaľ dokázané až niekde okolo 80 W/kg. 

Dá sa predpokladať, že o potenciálnych rizikách mobilov budeme v budúcnosti ešte počuť. Úplne nové obavy totiž začínajú vyvolávať prichádzajúce 5G siete

Domov
Zdieľať
Diskusia