Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2019, 12:13
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nemecko si kvôli obavám z jadrovej nehody objednalo 190 miliónov jódových tabliet

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Spolková republika nakúpila jódové tablety za viac ako osem miliónov eur.

Nemecko si od rakúskeho výrobcu objednalo 190 miliónov jódových tabliet v prípade, že by došlo k vážnej jadrovej nehode. Federálny úrad pre ochranu pred žiarením mal údajne až štvornásobne zvýšiť svoje zásoby. Krajina chce totiž predísť prípadnému ožiareniu v prípade výbuchu jadrovej elektrárne. Informujú o tom nemecké noviny Berliner Morgenpost.

Nemecko má navyše v pláne do roku 2022 úplne odstaviť aj posledné jadrové bloky. Spolková republika považuje za rizikové najmä susedné krajiny, vrátane Českej republiky. V prípade zvýšenej radiácie slúžia jódové tablety ako ochrana pred rakovinou štítnej žľazy.

Množstvo nakúpených tabliet, ktoré chce mať Nemecko v prípade núdze prichystané pre každého jedného obyvateľa, stálo približne 8,4 milióna eur. Federálny úrad sa mal údajne rozhodnúť pre túto objednávku kvôli stanovisku expertov po jadrovej nehode v japonskej Fukušime.

„Myslite na Belgicko, na Francúzsku, na Švajčiarsko, na Česko, na Švédsko. A keď sa tam niečo stane, musíme samozrejme nemecké obyvateľstvo chrániť,“ tvrdí šéf komisie Wolfgang Müller. Tiež si myslí, že je potrebné byť riadne pripravený, najmä z dôvodu, že v susedných krajinách budú jadrové elektrárne v prevádzke ešte desiatky rokov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia