Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2019, 9:28
Čas čítania 6:58
Jakub Paulík

Krvavý masaker Vietnamcov v Bratislave. Slobodu napriek doživotiu môžu okúsiť ich vrahovia aj Mikuláš Černák

Krvavý masaker Vietnamcov v Bratislave. Slobodu napriek doživotiu môžu okúsiť ich vrahovia aj Mikuláš Černák
Zdroj: TASR - Ramon Leško
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Naša právna úprava dovoľuje aj tým najväčším zločincom požiadať o podmienečné prepustenie. Ako im môže pomôcť posudok z väzenia?

Sklad na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave sa stal 8. apríla 1994 miestom brutálneho masakru porovnateľného s vyvraždením zločineckej skupiny Pápayovcov (viac sa o slovenskej mafii z 90. rokov dočítaš tu). Zásadným rozdielom však bola skutočnosť, že v priestoroch firmy DUK, s.r.o. neumierali mafiáni, ale nevinní muži, ženy a osemmesačné dieťa.

Viacnásobnou lúpežnou vraždou sa páchatelia chceli rýchlo obohatiť. Z miesta ukradli peniaze a zahraničné meny v hodnote viac ako 1,1 milióna slovenských korún.

Dvaja vrahovia, odsúdení na doživotie, nedávno požiadali o podmienečné prepustenie. Jeden z nich svoju žiadosť stiahol, druhý však naďalej čaká na vytýčenie pojednávania. Aké sú šance, že sa na Slovensku dostane doživotne odsúdený vrah na slobodu? A akú rolu hrá vo veci posudok z väznice?

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa zlodeji neuspokojili s lupom a zavraždili 6 ľudí vrátane 8-mesačného dieťaťa
  • O prvých zisteniach z miesta činu (vyjadrenie dlhoročného novinára Vladimíra Donnera, ktorý bol na mieste)
  • O jedinom spoločníkovi z firmy, ktorý prežil
  • Aké podmienky musí spĺňať doživotne odsúdený väzeň na to, aby požiadal o podmienečné prepustenie 
  • Akú úlohu hrá v jeho možnosti prepustenia riaditeľ väzenia
  • Čo sa stane, ak jednému z vrahov žiadosť o podmienečné prepustenie zamietnu
  • Či podľa novinára Donnera využije túto možnosť aj Mikuláš Černák

Hlavný vyšetrovateľ vraždy major Vladimír Kotulič

prezentuje jednu zo zbraní páchateľov – samopal Škorpión (22. apríl 1994)

Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu
Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu Zdroj: TASR - Ramon Leško

Pred masakrom sa vrahovia posilnili alkoholom

Viliam Hauser a Róbert Matta študovali na rovnakej základnej a strednej škole a obaja pracovali v bratislavskom Istrocheme. Práve v tomto podniku sa dostali do styku s dvojicou Vietnamcov Tran Xuan Khamom a Tran Phuong Sonom, ktorí si zo zarobených peňazí dokázali ušetriť a neskôr investovať do vlastného podnikania. 

Spolu s niekoľkými ďalšími spoločníkmi si v roku 1992 založili spoločnosť DUK, s.r.o. Predmetom podnikania firmy bolo šitie odevov, sprostredkovanie obchodnej činnosti a služieb, no taktiež predaj rôzneho tovaru.

Viliam Hauser a Róbert Matta podobnou finančnou gramotnosťou zjavne neoplývali a kvôli rýchlemu zárobku bez akejkoľvek námahy sa nebáli pristúpiť aj k viacnásobnej vražde. V rámci plánovania celej akcie si Róbert Matta prezrel priestory spoločnosti pod zámienkou nakupovania.

V čase spáchania zločinu boli obaja nezamestnaní, a tak sa mohli v jednom z bratislavských podnikov stretnúť už za bieleho dňa. Neskôr ich mali vystriedať ešte niekoľko a počas spoločného trávenia času požívali alkohol.

Odporúčané
Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) 18. júla 2019, 11:04

Bál sa, že na neho vytiahne zbraň, a tak začal strieľať prvý

Ku vstupnému vchodu do firmy dvojica páchateľov pristúpila krátko po ôsmej večer. Strážca objektu si mužov ani masaker podľa výpovede vôbec nevšimol. I keď bolo cieľom vtedy 24-ročného Hausera a 23-ročného Mattu vraj iba olúpenie vietnamských podnikateľov, priniesli si so sebou aj dve zbrane. Pred obeťami sa navyše nijako nemaskovali, a preto sa vyšetrovatelia pohrávali s teóriou, či vraždu Vietnamcov vopred neplánovali.

Bol som priamo na mieste činu, ale dovnútra nepustili nikoho. Ani novinárov či fotografov. Policajti boli po prehľadaní oblasti skúpi na slovo, pretože v prvých chvíľach ani nebolo jasné, že sa pod perinou v priestoroch budovy nachádza malé zadusené dieťa,“ povedal pre Refresher novinár Vladimír Donner, ktorý sa vyše 20 rokov venoval kriminálnym témam.

Prvou obeťou dvojice vrahov sa stal Tran Phuong Son, ktorý s Mattom a Hauserom kedysi pracoval v podniku Istrochem. Matta svojho známeho vyzval, aby mu dal peniaze. Tran Phuong Son mal následne pristúpiť k stolu, čo Matta vraj považoval za náznak toho, že chce na neho vytiahnuť zbraň, a tak spustil paľbu zo samopalu, ktorú ukončila guľka do hlavy obete.

Odporúčané
Policajný vyjednávač: Zachraňoval som aj cez Messenger, za celú kariéru mi skočil len jeden človek (Rozhovor) Policajný vyjednávač: Zachraňoval som aj cez Messenger, za celú kariéru mi skočil len jeden človek (Rozhovor) 8. augusta 2019, 14:28

Telo Tran Phuong Sona

Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu
Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu Zdroj: RTVS

8-mesačné dieťa udusili a tehotnú ženu strelili do hlavy

Sonov spolupracovník Nguyen Minh Hai sa pokúsil z vedľajšej miestnosti utiecť pred Mattom. Ten na neho začal strieľať a poslednú guľku svojej druhej obeti vpálil do hlavy. Po zavraždení Sona si už totiž nemohli dovoliť žiadnych svedkov.

V areáli sa nachádzali aj dve ženy – Dao Thi Minh Hauongt a Nguyen Thi Kim Dung. Druhá z nich bola v piatom mesiaci tehotenstva. Dao a Nguyen dvojici zločincov prezradili, kde nájdu peniaze. Po tom, čo ich našli, chcel Hauser ísť pre valuty, ale vyrušil ho krik malého dievčatka. Kým Hauser kráčal k dieťaťu, Matta strážil dvojicu žien. 

Do miestnosti následne vbehol ďalší bývalý kolega dvojice páchateľov z bratislavského Istrochemu Tran Xuan Kham. Jeho pokus o zastavenie Mattu dopadol neúspechom. Ten sa aj pri svojej tretej obeti postaral o jej smrť záverečným výstrelom do hlavy.

Medzičasom sa Hauser dostal k dieťaťu, ktoré otočil na bruško a zakryl ho paplónmi a poduškami. Dievčatko sa preto udusilo. Nakoniec sa vrátil naspäť k Mattovi s kabelkou, kde sa nachádzali valuty. Jedna zo žien začala kričať, a tak ju Matta tiež zastrelil.

Tehotnú Nguyen Thi Kim Dung vraj zabili kvôli tomu, aby nezostal na mieste žiaden svedok. Obidve ženy zastrelil Matta z blízkosti strelou do hlavy. Telá Vietnamcov našli na druhý deň ráno.

Odporúčané
Odsúdený Slovák: Keď sme prvýkrát prišli do sprchy, nebolo mi všetko jedno (Rozhovor) Odsúdený Slovák: Keď sme prvýkrát prišli do sprchy, nebolo mi všetko jedno (Rozhovor) 4. augusta 2019, 17:35

Firma prišla o päť zo šiestich spoluvlastníkov

Keď som ako šéf vyšetrovačky prišiel na miesto činu, bol to mimoriadne negatívny pohľad. Vôbec situácia, ktorá nastala, by sa dala charakterizovať ako absolútne neľútostná brutálna vražda malej vietnamskej komunity, pravdepodobne teda s lúpežným motívom. Vtedy to bola základná vyšetrovacia verzia, ktorá sa potom neskôr aj potvrdila,“ povedal pre TASR niekdajší šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

Novinára Vladimíra Donnera sme sa pýtali, či sa okrem verzie lúpeže nezvažoval aj rasový motív. Ten však podobnú možnosť jasne vylúčil. „Podstatné bolo to, že zmizli peniaze. Určite sa neriešilo, že obeťami boli Aziati. V tom období však boli známi tým, že si neukladali peniaze do finančných ústavov. A preto mohli Hauser s Mattom predpokladať, že v ich firme nájdu veľké množstvo peňazí. Rasový motív sa však v danom čase vôbec nerozoberal,“ povedal.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68213 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O jedinom spoločníkovi z firmy, ktorý prežil
  • Na akých chybách stroskotala ich snaha o utajenie zločinu
  • Aké podmienky musí spĺňať doživotne odsúdený väzeň na to, aby požiadal o podmienečné prepustenie (vyjadrenie Katariny Novákovej zo Zboru väzenskej a justičnej stráže)
  • Akú rolu hrá v jeho potenciálnom prepustení riaditeľ väzenia
  • Čo sa stane, ak Hauserovi jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietnu
  • Či podľa Donnera využije túto možnosť aj Mikuláš Černák
Domov
Zdieľať
Diskusia