Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2019, 19:56
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Územie amazonských domorodcov zabrali zlatokopi, hrozí konflikt a krviprelievanie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zasiahne polícia predtým, než bude neskoro?

Miestneho náčelníka jedného z amazonských kmeňov menom Emyra Waiãpi dobodali, na čo zlatokopi využili situáciu a zabrali osadu domorodcov. Tí pred nimi so strachom utiekli. Garimpeiros (tak nazývajú zlatokopov) vyhnali podľa The Guardian členov kmeňa k dedine Aramirã, kde domorodci obyvateľom porozprávali o svojich ťažkostiach.

Miestni ľudia a politici vyzývajú políciu k zásahu predtým, než príde ku krvavým bojom. „Garimpeiros napadli dedinu a zdržujú sa tam dodnes. Sú ťažko ozbrojení a majú guľomety. Preto žiadame o pomoc políciu,“ vyjadril sa 26-ročný príslušník kmeňa.

Odporúčané
Izolovaný kmeň Sentinelov je údajne mierumilovný. Vražda Američana mala byť nešťastnou výnimkou Izolovaný kmeň Sentinelov je údajne mierumilovný. Vražda Američana mala byť nešťastnou výnimkou 27. novembra 2018, 13:42

Kmeň domorodcov má vyznávať staré tradície a na svoje územie povoľuje vstup iba autorizovaným návštevníkom. Vpád zlatokopov do ich osady z toho dôvodu môže skončiť nebezpečným konfliktom. Miestni domorodci sú názoru, že za tieto udalosti môže najmä prezident Jair Bolsonaro, ktorý nemá o kmeňoch dobrú mienku a podobné vpády toleruje.

Okrem priamych konfliktov však populáciu kmeňa v roku 1970 zlatokopi ohrozili aj tým, že medzi tamojší ľud priniesli choroby, proti ktorým sa ich imunitný systém nevedel brániť. Podľa posledných informácií má do oblasti v aktuálnej chvíli smerovať polícia.

Domov
Zdieľať
Diskusia