Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2019, 13:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Navštívili sme najchudobnejší región bývalého Československa ukrytý v hlbokých Karpatoch

Navštívili sme najchudobnejší región bývalého Československa ukrytý v hlbokých Karpatoch
Zdroj: Tomáš Blahuta / REFRESHER
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Počas svojej histórie región patril nielen našej spoločnej republike, ale aj Uhorsku, Maďarsku či Sovietskemu zväzu.

„Prosím, nevychádzajte z vlaku. Najskôr kontrola, potom sa pokračuje ďalej,“ oznamuje nám vlakvedúca v malej súprave na stanici v Čope. Okolo nás plot, kamery a vojaci. Prekročili sme totiž hranicu EÚ a vstúpili do krajiny, kde je stále vojna, hoci ďaleko za horami a poliami. Vybrali sme sa na Ukrajinu, na miesta, ktoré od Slovenska kedysi neoddeľovala hranica. Práve pred 100 rokmi, 10. septembra 1919, sa Podkarpatská Rus stala súčasťou novovznikajúceho Československa.

Učebnice dejepisu máme od prvého ročníka plné svetových tém, mien aj udalostí. Hoci by sme sa mali učiť o historickom dianí až kdesi po koniec 20. storočia, veľa učiteľov to nestíha. Vzdelávanie o našej i cudzej minulosti zväčša končí na druhej svetovej vojne, prípadne ešte na udalostiach v Československu, zväčša v spojení s komunistickým režimom.

To, čo sa dialo v sedemdesiatych či deväťdesiatych rokov je už za hranicou učenia. Hoci napríklad rozdelenie ČSFR vyzerá, akoby bolo stále pomerne nedávno, je to už vyše štvrť storočia. Čo by si vedel povedať napríklad o pomlčkovej vojne či vojne v Afganistane?

Odporúčané
Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce 31. augusta 2019, 13:20

O vzniku Československa sa, samozrejme, učíme, veď ide o významnú časť našich vlastných dejín. Avšak všetky jeho dôležité okolnosti a dôsledky študenti neovládajú. Vieš napríklad, z akých regiónov sa skladala prvá ČSR? Odpoveď bude samozrejme logická - Česko a Slovensko. Avšak málokto spomenie Moravu a ešte aj Podkarpatskú Rus.

Navštívili sme región, ktorý nám zobrali Sovieti.
Navštívili sme región, ktorý nám zobrali Sovieti.

Práve posledná spomenutá „krajina“ je pre nás veľkou neznámou a náročnou úlohou by bolo ju aj ukázať na súčasnej mape sveta. Je to v Rusku, kdesi na Balkáne či to je ten Kaliningrad? Nie, nie a nie. Leží hneď za našimi východnými hranicami a práve tam sme sa boli pozrieť. Naša cesta teda viedla na územie dnešnej Ukrajiny.

Kedysi Uhorsko, potom Československo, Sovietsky zväz a dnes Ukrajina

Podkarpatská Rus je vo svojej podstate Zakarpatská oblasť. Záleží, z ktorého centra sa na tento región pozeráš. Ak z Bratislavy či Prahy, tak je to Podkarpatská Rus, pretože sa rozprestiera pod vrcholkami polonín a lesov rozľahlých Karpát. Ak sa však na vec pozrieš z Kyjeva či Moskvy, všetko podstatné leží práve ze touto prírodnou prekážkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia