Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júla 2019, 14:48
Čas čítania 13:49
Mario Hudák

Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu

Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu
REFRESHER MAFIA MASOVÍ VRAHOVIA MIKULÁŠ ČERNÁK PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

„Za život, akým sme vtedy žili, za tú nekonečnú bohorovnosť a za zločiny sa platí najhoršia daň. Takmer všetci sú mŕtvi alebo na dlhé roky v base. Najväčšia rana príde vtedy, keď to najmenej čakáte,“ hovorí Reichel.

Milan Reichel. Tatranský boss a hoteliér divokých deväťdesiatych rokov minulého storočia má 55 rokov. Išli po ňom tajná polícia aj mafiánski zabijaci. Jeden z mála, ktorí neskončili pod zemou alebo za mrežami. Bol pri dvoch brutálnych vraždách obávanej skupiny černákovcov a pred dvanástimi rokmi začal o zločinoch podsvetia hovoriť a svedčiť.

Dnes žije v Poprade utiahnutým životom. Snaží sa vysporiadať s krutou minulosťou a so stratou rodiny. O mafiánskom eldoráde mečiarovskej éry vie takmer všetko.

S odstupom dvadsiatich rokov ho opisuje pokojne, vecne a presne. Na detaily spomína tichým hlasom, s trochu privretými očami.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto boli tatranskí biletári  a ako prišiel Reichel k miliónom a hotelom

  • Ako si politici pýtali peniaze na voľby od mafiánov
  • Ako tajná služba vyvolala vojnu podsvetia
  • Ako chcela Lexova SIS-ka zabiť Mikuláša Černáka
  • Ako vraždili černákovci
  • Čo hovorí Reichel o vražde Róberta Remiáša, Jána Kuciaka a Mariánovi Kočnerovi
  • Čoho sa dnes bojí bývalý boss tatranského podsvetia

Frank Sinatra v popradskom hoteli Gerlach

Frank Sinatra v popradskom hoteli Gerlach
Frank Sinatra v popradskom hoteli Gerlach Zdroj: Mario Hudák


Tatranskí biletári

Hotel Gerlach v Poprade pôsobí zvláštnym dojmom. Zostal mu nechvalný punc sídla tatranskej mafie. Miesta, v ktorom sa odohrali šialené veci. Vrátane brutálnej vraždy.


Za minulého režimu sa tu stretávali valutoví cudzinci, juhoslovanskí priekupníci, vrcholoví socialistickí pohlavári a ich celebrity. A samozrejme miestna galérka vekslákov, zlodejov, autíčkarov, bitkárov, biletárov, silových športovcov a vyhadzovačov. Po prevrate pribudli novodobí podnikatelia, politici a mafiáni.

Na parkovisku pred hotelom ma víta chlapík s kompletne zlatým chrupom. „Keď tu budete parkovať, bude to za euríčko. Na celý deň šéfko,“ oznamuje so žiarivým úsmevom a do ruky mi pchá eurový ústrižok.

„Spokojne šéfko,“ beriem lístok, dávam ho za predné sklo a vyberám sa cez presklené vchodové dvere osemposchodovej budovy a skrz super tmavú vstupnú halu do kaviarenskej miestnosti hotela.

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07


Víta ma podobizeň Franka Sinatru na stene. Veľkorysému a trochu zabudnutému interiéru priestrannej kaviarne to  v celom gangsterskom kontexte dodáva tragikomický rozmer.

V zlatej ére socialistických podtatranských hotelov, reštaurácií a čerstvo kapitalistických deväťdesiatych rokov sa tu každý deň podávali stovky káv a koňačikov. Dnes je kaviareň poloprázdna.

Pri najväčšom stole sedí partia bývalých biletárov, predavačov lístkov a vyhadzovačov z povestných popradských a tatranských nočných barov. Ešte aj dnes sú to mohutní chlapi okolo šesťdesiatky. Vyrastal medzi nimi aj Milan Reichel.

V tú sekundu si to človek ani neuvedomuje, len vie že je chlap zabitý. Celkom jasne svietil mesiac, videl som ako mu z hlavy stúpa opar. Napadlo mi, aby som tak neskončil aj ja.

 

Boli ste s Černákom pri dvoch vraždách.

V prvom prípade išlo o chlapa menom Jozef Filip. Bývalý policajt, na ktorého bol vydaný zatykač. Odsúdili ho na dva a pol roka. Ubytoval sa v mojom hoteli. Občas spával na chate, ktorú som mal v Štrbe. Jedného dňa som prišiel do hotela, kde išla relácia Polícia pátra a akurát ho tam ukazovali. Filip sedel s prekríženými nohami v klobúku na svojej izbe, na prste si točil granát a pozeral sa sám na seba v televízore. Vtedy som šiel na recepciu, aby zavolali policajtov, že na osmičke je chlap, ktorý je hľadaný, nech ho idú zobrať. Neprišli.

Ako a kedy ho zabili?

V septembri 1994 na moje tridsiate narodeniny. Oslavoval som ich dole v bare v Gerlachu. Prišiel za mnou Černák aj s partiou, že hľadajú Filipa. Považoval ho za policajného informátora. Prehľadali hotel, potom chceli kľúče od mojej chaty. Povedal som, že kľúče im nedám, lebo tam mám ženu, tak som išiel s nimi. Černák s ním potom sedel na chate, popíjali a debatovali.

Tušil som, že to môže dopadnúť zle, pretože Černák riešil veci radikálne. O jednej v noci prišlo auto a my sme šli za ním. Z hlavnej cesty sme zišli na vedľajšiu do lesa. Černák nám povedal, že ideme na zábavu. Zrazu zaznel výstrel a chlap spadol. Už som iba videl, ako mu odťahuje ruku od ucha. Potom sa otočil ku mne, usmial sa a poprial mi všetko najlepšie k narodeninám.

Odporúčané
Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti 9. júla 2019, 17:49

Ako ste to vnímali?

V tú sekundu si to človek ani neuvedomuje. Len vie, že je chlap zabitý. Pamätám si,  že jasne svietil mesiac, videl som, ako mu z hlavy stúpa opar. Napadlo mi, aby som tak neskončil aj ja a chcel som ísť odtiaľ preč. Človeku dôjde až neskôr, čo sa vlastne stalo.

Prečo ste niečo nespravili?

Protestovať na mieste nemôžete, lebo ostávate automaticky v jame sním. Vtedy tá partia už mala za sebou niekoľko desiatok vrážd. Im to bolo úplne jedno.

Pokúsili sa ho zabiť, vydali naňho medzinárodný zatykač, odsedel si tri roky

Milan Reichel
Milan Reichel Zdroj: Mario Hudák

A polícia?

Bol rok 1994. Černák dnes priznáva, že v tom čase mal každý týždeň na stole informácie od polície, kde sa čo udialo, zo všetkých okresov. Na kriminálke v Poprade pracoval Gustáv Slivenský. Ten sa zúčastňoval na únosoch, vraždách a prepadoch spolu s mafiánmi a zločincami. Kam som to mal ísť ohlásiť? Ak by som sa ozval, do 24 hodín som mŕtvy.

Po prelomení mlčania Černák tvrdil že k vražde Filipa ste ho motivovali vy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 67371 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehala vražda Gustáva Slivenského
  • Prečo ho podozrievali z vražda Róberta Remiáša
  • Ako získal Milan Reichel peniaze na popradské hotely
  • Čo ho presvedčilo svedčiť proti Černákovi
  • Ako sa ho v roku 1997 pokúsili zabiť
Domov
Zdieľať
Diskusia