Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 13:25
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V Egypte sa pre turistov otvorila zvláštna oblá pyramída

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Najbizarnejšia pyramída je konečne otvorená pre zvedavých turistov.

Takzvaná Lomená pyramída (Bent Pyramid) je konečne dostupná pre turistov. Ako jediná z otvorených pyramíd ťa prekvapí veľmi zvláštnym tvarom, keďže jej hrany nie sú rovné, ale pôsobia oblo a vypuklo. Kontrast s rovnými pyramídami je obrovský, píše BBC.


Pyramída leží neďaleko mestečka Dahsúr a bola postavená pre faraóna menom Snefru, približne 2 600 rokov pred naším letopočtom. Pôvodne mala tvar ako všetky ostatné, pričom uhol voči zemi bol strmý až 54 stupňov.

V Egypte sa pre turistov otvorila zvláštna oblá pyramída
Zdroj: Ivrienen

Pyramída však bola postavená na mäkkej a sypkej ílovitej pôde a mala tak obrovský problém so stabilitou. Problém sa preto vyriešil okresaním pyramídy tak, aby uhol vo vrchných 45 metroch zvieral voči zemi len 43 stupňov. Ako vidíš na obrázkoch, pyramída sa tak skladá z dvoch častí, nižšej – strmšej a vyššej – menej strmej.

V pyramíde sa dá zísť napríklad tunelom dole do katakomb, kde ležia dve väčšie komory, hlboko v pyramíde. Sůčasťou prehliadky pyramídy je tiež prezentácia archeologických nástrojov, múmií či starých egyptských másk.

Domov
Zdieľať
Diskusia