Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2019, 14:13
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Následky brutálnej bitky v Bratislave, lesbický pár vychováva dvojičky

REFRESHER
Uložiť Uložené

Ak si počas posledného týždňa nemal čas sledovať nové články, prinášame ti prehľad toho najdôležitejšieho.

Opäť máme pripravenú nádielku rozhovorov aj analýz a už tradične sme sa boli pozrieť aj na zaujímavé miesta, odkiaľ sme si priniesli jedinečné reportáže. Okrem kategórie odporúčaných článkov pre teba máme aj výber toho najlepšieho, čo za posledných 7 dní na Refresheri uzrelo svetlo sveta. 

Dozvieš sa, aké následky mala brutálna bitka futbalových hooligans v Bratislave pre majiteľov podnikov v centre mesta, ako to vyzerá na slovensko-ukrajinskej hranici a máme pripravené aj tipy na letné tenisky do 50 €. Pre fanúšikov hudby sme pripravili prehľad očakávaných albumov a ak ťa zaujíma slovenská mafia, opäť sme do nej nazreli trochu hlbšie z inej perspektívy. 

Poďakovanie patrí všetkým predplatiteľom Refresher+, pre ktorých chystáme v nasledujúcom týždni veľké prekvapenie v rámci Benefitov. Obzvlášť, ak si fanúšikom letných festivalov. 

 

Následky brutálnej bitky hooligans v centre Bratislavy

Krvavé škvrny, rozbité sklo, polámané stoličky a zdemolované terasy. Historické centrum Bratislavy bolo včera, krátko po pol desiatej večer, miestom hromadnej bitky futbalových hooligans. Potýčka medzi fanúšikmi tímov Cracovia Krakow, Ajaxu Amsterdam a bulharského Levski Sofia si vyžiadala 17 zranených a zdemolovanie viacerých terás barov a reštaurácií. 

My sme sa hneď ráno po hrozivom konflikte vybrali priamo na miesto činu, kde sme vyspovedali majiteľov najbližších prevádzok. Tí nám prezradili, ako sa celá situácia udiala a akým škodám teraz musia čeliť. Niektorých bude bezočivosť hooligans stáť aj zopár tisíc eur. 

Odporúčané
Zisťovali sme, čo na brutálnu bitku futbalových chuligánov hovoria majitelia barov a ľudia, ktorí zmývali krv z chodníkov Zisťovali sme, čo na brutálnu bitku futbalových chuligánov hovoria majitelia barov a ľudia, ktorí zmývali krv z chodníkov 11. júla 2019, 14:07

Rozhovor s Luciou a Katkou, ktoré vychovávajú dvojičky

Vychovávať deti v partnerstve rovnakého pohlavia je na Slovensku nielen netradičné, ale pre mnohých ľudí aj nepochopiteľné. 36-ročná Lucia a jej partnerka Katka sa však nad takýmito názormi nepozastavujú a spoločne sa tešia zo 4-ročných dvojčiat. 

V článku sa dozvieš, kedy sa Lucia s Katkou rozhodli, že budú mať spolu deti, aké je to na Slovensku vychovávať deti párom rovnakého pohlavia a či sa stretli so spoločenskými predsudkami. Porozprávali sme sa aj o LGBTI situácii na Slovensku a mužských vzoroch pre ich deti. Aké absurdné obavy má spoločnosť o výchove detí homosexuálnym párom?

Odporúčané
Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina Lucia s Katkou vychovávajú dvojičky: Niektoré heterosexuálne páry deti zanedbávajú, no nikto im netvrdí, že nie sú pravá rodina 10. júla 2019, 16:43

Navštívili sme slovensko-ukrajinskú hranicu

Zelená hranica. Takto hranicu v teréne, mimo oficiálne hraničné priechody, pracovne volajú hraničiari, prevádzači, pašeráci aj utečenci. Napriek tomu, že ide o jednu z najstráženejších hraníc v Európskej únii, za posledných päť rokov ju nelegálne prekročilo takmer tisíc migrantov.

My sme sa na toto miesto vybrali osobne, aby sme zistili, ako to tam vyzerá, akú techniku používá cudzinecká polícia a čo všetko už zažila. Na oddelení s 53 policajtmi nás privítal šéf Maroš Krnáč, s ktorým sme nasadli do terénnej policajnej Toyoty a vyrazili na zelenú hranicu. Dozvieš sa, aké národnosti najčastejšie hranice prechádzajú a ako je to v súčasnosti s pašeráctvom. 

Odporúčané
Šli sme sa pozrieť na slovensko-ukrajinskú hranicu. Pašerákmi sa to tam hemží, ale colníci sa v nekonečnom boji nevzdávajú Šli sme sa pozrieť na slovensko-ukrajinskú hranicu. Pašerákmi sa to tam hemží, ale colníci sa v nekonečnom boji nevzdávajú 12. júla 2019, 13:25

Letné tenisky do 50 €

V súčasnosti takmer každý predajca s módou myslí aj na Slovenskú a Českú republiku, vďaka čomu sa milovníkom tenisiek ponúka do veľkej miery neobmedzený výber. Navyše, aktuálne na internetových obchodoch aj v kamenných predajniach prebiehajú obrovské výpredaje, a tak je ideálny čas pozrieť sa na to, aké letné tenisky si môžeš v súčasnosti kúpiť za pár drobných. Niektoré kúsky v našom výbere zoženieš dokonca o polovicu lacnejšie.

Odporúčané
Využi letné výpredaje a zaobstaraj si nové tenisky už od 50 € Využi letné výpredaje a zaobstaraj si nové tenisky už od 50 € 12. júla 2019, 19:13

Aké slovenské rapové albumy očakávame v tomto roku? 

V roku 2019 sa ešte o slovo prihlási hneď niekoľko domácich raperov, ktorí chystajú vydanie sólových aj skupinových projektov. V článku sa dozvieš, na čo všetko sa ešte môžeme tešiť, aké informácie už máme a čo od jednotlivých interpretov očakávame. Niektorí už prezradili aj názvy albumov, odhalili zopár ukážok a majú nahraté všetky skladby, iní sú len v procese príprav.

Väčšina projektov je v pláne až v druhej polovice jesene, prípadne až tesne pred Vianocami, ako to býva zvykom, vo všeobecnosti nás však čaká silný polrok aj vďaka Kontrafaktu, Momovi či Pil Cmu.

Odporúčané
Multižánrová nálož od Moma a návrat Kontrafaktu či Pil C-ho. Aké albumy ešte v roku 2019 vyjdú a čo o nich vieme? Multižánrová nálož od Moma a návrat Kontrafaktu či Pil C-ho. Aké albumy ešte v roku 2019 vyjdú a čo o nich vieme? 10. júla 2019, 18:12

Rozhovor s expertom z ESET-u

Lukáš Štefanko už 8 rokov pracuje ako analytik škodlivého kódu (malware researcher) pre spoločnosť ESET, ktorá podniká v oblasti antivírusovej ochrany. Bojuje proti hackerom a zameriava sa predovšetkým na Androidy.

Aj v súvislosti s nedávnou krádežou nahých fotiek Sloveniek z Messengeru sme ho oslovili na rozhovor, aby sme sa o bezpečnosti dozvedeli čosi viac. Prezradil nám, kedy sa začal venovať počítačom, ako chrániť svoje osobné údaje, kde všade môžeš chytiť počítačový vírus a ako sa líšia filmoví hackeri od tých skutočných. Pobavili sme sa aj o antivírusových programoch a vplyvu vývoja umelej inteligencie na mobilnú sféru.

Odporúčané
Nahé fotky mohol Slovenkám z Messengeru ukradnúť aj malware. Musíte si dávať pozor, kam klikáte, hovorí expert z ESET-u Nahé fotky mohol Slovenkám z Messengeru ukradnúť aj malware. Musíte si dávať pozor, kam klikáte, hovorí expert z ESET-u 13. júla 2019, 15:37

Príbeh Karola Mella

Mafiáni z 90. rokov buď skončili zavraždení alebo si odpykávajú svoj trest. Karol Mello je však výnimka. Na hornom Ponitrí spočiatku Mellovci fungovali pod ochrannou rukou mafiána Petra „Tigra“ Novotného. To sa zmenilo v období, kedy sa podriadili novému šéfovi – banskobystrickému bossovi, dnes na doživotie odsúdenému, Mikulášovi Černákovi. 

V článku si prečítaš o tom, čo hovorí o Ivanovi a Karolovi ich najbližšie okolie aj bezpečnostný analytik Milan Žitný. Dozvedeli sme sa podrobnosti o prípade odrezania hlavy bývalého policajta aj odpálení Júliusa Tótha, kedy Mellovci rátali s tým, že zabijú aj svojho človeka. Zistíš čosi viac o tom, ako sa Jozefovi Mičietovi podarilo spacifikovať Ivana Mella a ako vznikol vyšetrovací tím proti Mikulášovi Černákovi.

 
Odporúčané
Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti Robili pre Černáka, no neskôr ho zradili. Karol Mello si užíva na Belize, jeho brat je po smrti 9. júla 2019, 17:49

Rozhovor s vegánkou Nikoletou

Nikoleta Kováčová, známa aj pod prezývkou Surová Dcérka, je slovenská vegánska influencerka, ktorá už niekoľko rokov šíri osvetu o výhodách vegánstva a udržateľnejšom životnom štýle. Za spôsob komunikácie so svojimi sledovateľmi si zvolila umiernený, pozitívny dialóg, názory prezentuje inteligentne a bez vnucovania.

V rozhovore sa dozvieš, prečo sa Nikoleta rozhodla stať vegánkou, aké zmeny pocítila, ako sa na vegánstvo pripraviť a čo vníma na tomto spôsobe stravovania ako najväčšie nevýhody. Odpovedala aj na otázky, prečo sa rozhodla nemať deti a aké recepty plánuje vydať vo svojej knihe.

Odporúčané
Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka Kvôli krvavým protestom ľudia tvrdia, že vegáni sú hlúpi, hovorí Nikoleta Kováčová alias Surová Dcérka 7. júla 2019, 17:05

Čo sme videli v záchytnom tábore v Humennom?

Z vojnových zón, humanitárnych kríz a čoraz viac aj klimatickými katastrofami postihnutých krajín sa do Európskej únie snažia každý deň dostať stovky utečencov. Politici nás nimi strašia už roky, Slovensko je pritom na chvoste záujmu ľudí utekajúcich pred vojnou či chudobou. A slovensko-ukrajinská hranica je pre pašerákov ľudí len malou kvapkou v mori nelegálneho biznisu za miliardy eur.

V článku si prečítaš, ako to vyzerá v záchytnom tábore pre utečencov v Humennom, čo sme v tábore videli, keď nás pustili dnu a aký je príbeh Kamala, ktorý si prešiel strastiplnou cestou z Indie. Dozvedeli sme sa, čo prinútilo staršieho Ukrajinca odísť po dekádach z rodnej zeme aj aké priania majú obaja utečenci na Slovensku.

Odporúčané
Kamal kráčal na Slovensko až z Indie, Taras na vozíčku utiekol z ukrajinskej vojny. Čo sme videli v záchytnom tábore v  Humennom? Kamal kráčal na Slovensko až z Indie, Taras na vozíčku utiekol z ukrajinskej vojny. Čo sme videli v záchytnom tábore v Humennom? 8. júla 2019, 17:25

Rozhovor s kňazom Martinom

Martin Kováč je kňazom českej Starokatolíckej cirkvi slúžiaci na Slovensku, ktorá oproti tej rímskokatolíckej podporuje práva LGBT komunity a medzi ich duchovenstvom sa dokonca nachádzajú kňazi žijúci v registrovanom partnerstve. Aktuálne je ženatý a má jedno dieťa.

V rozhovore si prečítaš, ako Martin vníma, keď ho označia za liberálneho extrémistu, prečo starokatolíci prijímajú aj homosexuálnych kňazov a prečo by Slovensku prospela odluka cirkvi od štátu. Porozprávali sme sa aj o prípade duchovného, ktorý mal manželku a 4 deti, no neskôr priznal svoju homosexualitu.

Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019, 11:20
Domov
Zdieľať
Diskusia