Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júla 2019, 10:41
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Nie všetky plasty sú zbytočné, balenie ovocia či zeleniny zabraňuje plytvaniu potravín

ZAUJÍMAVOSTI ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Áno, plasty škodia životnému prostrediu. Avšak dokážu aj pomôcť.

Plasty sú pre ľudí bolestivým tŕňom v oku. Na vodnej hladine ich zreteľne vidno, príroda ich nedokáže rozložiť. Zároveň je plastu toľko, že je to pre životné prostredie obrovská záťaž. Nie všetky plasty sú však zbytočné, o čom sa podrobne rozpísal Independent.

Odporúčané
Miera recyklácie na Slovensku stúpla za 4 roky o 26 % Miera recyklácie na Slovensku stúpla za 4 roky o 26 % 3. júla 2019, 15:05

Ľudia sa snažia bojovať proti jednorazovým plastom rôznymi spôsobmi. Chodia si čapovať drogériu, plastové slamky vymenili za tie kovové a v batôžku si nosia vlastnú fľašu s vodou. Mnohým sa však nepáči, z akého dôvodu sa balí do plastu ovocie či zelenina, veď tieto potraviny majú predsa vlastnú, prirodzenú ochranu. Je to hlavne pre to, aby vydržali dlhšie čerstvé.

Nie všetky plasty sú zbytočné, balenie ovocia či zeleniny zabraňuje plytvaniu potravín
Zdroj: unsplash.com

A v tom je ten háčik. Pre mnohých je balenie ovocia či zeleniny nezmysel, no keď sa na to pozrieme z tej druhej strany, životnosť takýchto potravín sa zvýši o dni až týždne. Tým sa v konečnom dôsledku zabráni plytvaniu jedla, čo napomáha ochrane životného prostredia.

Balenie ovocia či zeleniny taktiež pomáha potravinám „prežiť“ dlhé cesty loďou či kamiónmi. Independent uvádza, že každý rok Európska únia vyhodí do koša 88 miliónov ton potravín, čo je približne jedna pätina z celkového objemu. Ak by sa nepoužívali obaly, toto číslo by zrejme výrazne narástlo.

Domov
Zdieľať
Diskusia