Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2019, 17:02
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Posádka Apolla 11 sa bojí kontaminácie Zeme. NASA vraj spravila chybu, ktorá môže ohroziť celú planétu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Pred možnosťou mesačných baktérií sme sa nechránili dostatočne.

Aj napriek tomu, že bola misia Apollo 11 mimoriadne komplikovaná a dobre naplánovaná, podľa astronautov spravili inžinieri z NASA jednu zásadnú chybu. Traja astronauti, Neil Armstrong, Buzz Aldrin a Michael Collins, leteli smerom k Mesiacu, pričom prví dvaja aj stáli na jeho povrchu.

Keď sa však pred 50-imi rokmi vrátili, boli uvedení do karantíny a špeciálne očistení. NASA totiž rátala s potenciálnymi baktériami na Mesiaci, voči ktorým ľudské bunky nedokážu bojovať a mohli by byť pre nás potenciálne aj smrteľné, píše Independent. Mesačné baktérie NASA nebrala ľahkú váhu, no samotná dekontaminácia astronautov neprebehla podľa plánov.

Traja astronauti v karanténe a prezident Richard Nixon

Posádka Apolla 11 sa bojí kontaminácie Zeme. NASA vraj spravila chybu, ktorá môže ohroziť celú planétu
Zdroj: NASA/JSC

Aj napriek tomu, že sa očistenie od baktérii po príchode späť na planétu Zem udialo, Aldrin a Armstrong po naskočení späť do lunárneho modulu mohli priestory baktériami kontaminovať. Modul pristál v Tichom oceáne a keď sa otvoril, baktérie mohli pokojne skončiť v priestore a oceáne, premiestnené z Mesiaca na Zem.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Navyše, ani samotná dekontaminácia astronautov neprebehla veľmi spoľahlivo. Záchranári ich síce očistili uterákom, tvrdí Michael Collins, jeden z astronautov, no ten uterák jednoducho zahodili do oceánu, informuje portál Space.com. Všetky potenciálne baktérie skončili na dne a ak sa na Mesiaci nejaké naozaj našli, podľa Collinsa a Aldrina je dôležité zistiť, či prežijú vo vode a či sú pre nás toxické.

Domov
Zdieľať
Diskusia