Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2019, 11:24
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Odvážlivec, ktorý sa mal stať prvým africkým astronautom, tragicky zahynul na motorke

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Svojimi činmi chcel inšpirovať tých najmenších.

Jazda na motocykli sa stala osudnou pre Juhoafričana Mandla Maseka s prezývkou Spaceboy či Afronaut, ktorý sa mal dostať do vesmíru ako prvý Afričan tmavej pleti. Ako píše portál AllAfrica, Maseko sa v roku 2013 stal jedným z 23 kandidátov, ktorí sa prebojovali spomedzi milióna ľudí k tomu, aby sa zúčastnili hodinového letu na kozmickej lodi Lynx Mark

Súťaž organizovala Axe Apollo Space Academy a sponzormi boli spoločnosti Unilever a Space Expedition Corporation. Maseko sa musel tak ako ostatní podrobiť viacerým mimoriadne náročným testom, ktoré boli zamerané na telesné i duševné zdatnosti.

Posledná fotografia, ktorú Maseko zdieľal na Instagrame

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Views

Príspevok, ktorý zdieľa Mandla Maseko (@mandlamaseko),

Naplánovaný let z roku 2015 sa ale nakoniec neuskutočnil. Maseko sa definoval ako obyčajný chlapec z predmestia Pretórie, ktorý chcel svojimi činmi inšpirovať druhých, aby sa napriek svojmu pôvodu nebáli uspieť. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Naozaj si myslel, že ak by išiel do vesmíru, mohol by inšpirovať mladé africké deti k tomu, že môžu dokázať čokoľvek,“ cituje vyjadrenie jeho priateľa a manažéra Sthembile Shabanga AllAfrica. Maseko pracoval v Pretórii ako príležitostný DJ a zahynul počas sobotnej jazdy na motorke. Sthembile Shabangu označil jeho úmrtie za veľmi bolestivé a tragické.

Domov
Zdieľať
Diskusia