Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2019, 9:14
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Alkohol a potraviny sú na Slovensku najdrahšie spomedzi krajín V4

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V porovnaní s priemerom Európskej únie sme na tom s cenami jedla, alkoholických a tabakových výrobkov lepšie.

Eurostat zverejnil rebríček mapujúci ceny nealkoholických nápojov a potravín, alkoholu aj tabakových výrobkov naprieč všetkými krajinami Európskej únie. Pri hodnotení bol použitý 100-bodový index, ktorý je však veľmi jednoduchý na pochopenie. 100 bodov je priemer EÚ, vyššie čísla reprezentujú vyššie priemerné ceny a čím je hodnota nižšia, tým je položka v danej krajine lacnejšia. 

Slovensko vyšlo z tohto merania ako najdrahšia krajina V4, teda v cenách potravín, nealko aj alko nápojov sme predbehli susedné Poľsko, Maďarsko aj Česko, ktoré nás predbehlo len v cene tabakových výrobkov. Dobrou správou je, že aj napriek tomu sú ceny nižšie ako priemer Európskej únie. 

 
KRAJINA NEALKO a POTRAVINY ALKOHOL TABAKOVÉ VÝROBKY
Priemer EÚ 100 100 100
Slovensko 94 90 64
Česko 84 82 68
Maďarsko 85 77 63
Poľsko 69 86 60
 
Najdrahší alkohol bol v roku 2018 vo Fínsku a v Írsku, najlacnejší v Maďarsku a Bulharsku, kde bola rovnako nízka aj cena tabakových výrobkov spoločne s Poľskom a Chorvátskom. Za cigarety bolo treba najviac zaplatiť v Írsku, Francúzsku a v Spojenom kráľovstve.
 
Najlacnejšie jedlo sa vlani predávalo v Rumunsku a Poľsku a najviac si priplatili obyvatelia Dánska, Luxembursko a Rakúska.  
 
Alkohol a potraviny sú na Slovensku najdrahšie spomedzi krajín V4
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia