Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2019, 10:59
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Z oceánu vylovili vyše 700 kilogramov odpadu. Prekonali rekord a zapísali sa do Guinnessovej knihy

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Svetový rekord v najväčšom hromadnom čistení časti morského dna bol prekonaný.

Veľká skupina 633 potápačov sa rozhodla stráviť minulú sobotu čistením morského dňa na floridskej pláži Deerfield. Podľa portálu Independent sa jednotliví potápači museli vo vode zdržať minimálne 15 minút na to, aby mohli byť zapísaní ako zúčastnení.

Odpad z oceánu sa pokúšali dostať aj tí najmenší. Medzi nich patrila napríklad 13-ročná Dahlia, ktorej sa podarilo vyloviť kovovú značku.

Na tento ušľachtilý čin stoviek potápačov dozeral Michael Empric z Guinnessovej knihy rekordov. Zatiaľ síce nepoznáme presnú váhu vyzbieraného odpadu, ale predbežne sa počíta s tým, že potápači z oceánu dostali vyše 725 kilogramov olovených rybárskych závaží.

„Oficiálna váha nazbieraného odpadu sa stále spočítava a pravdepodobne ešte porastie,“ cituje slová jedného z organizátorov Tylera Bourgoinea pre CNN. Predošlý rekord držalo 613 potápačov z Egypta. Akciu upratovania v Červenom mori v roku 2015 riadil bývalý vojenský potápač Ahmed Gabr.

Jednotliví potápači z pláže Deerfield však nepochádzali iba z blízkeho okolia. 13-ročná Dahlia žije v meste Mackinaw v štáte Illinois a spolu so svojou mamou musela kvôli akcii cestovať viac ako 2 000 kilometrov

Odporúčané
Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché 1. januára 2023, 12:30

Niektorí potápači však merali dokonca dlhú cestu z Európy či Južnej Afriky. Čistenie morského dna každoročne organizuje miestny obchod s potápačským vybavením Dixie Divers and Deerfield Beach Women's Club a tohtoročná akcia trvala zhruba 2 hodiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia