Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2023, 12:30
Čas čítania 4:15
Eduard Starkbauer

Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché

Daj si do roku 2023 zelené predsavzatie. Mnohé z nich sú až šialene jednoduché
Zdroj: Unsplash/Eliza Diamond
ZAUJÍMAVOSTI AKTIVIZMUS CYKLISTIKA EKOLÓGIA KLIMATICKÁ ZMENA ODPAD RECYKLÁCIA SILVESTER VEGETARIÁNSTVO
Uložiť Uložené

Zdokonaľ sa v recyklácii, skús jesť menej mäsa alebo len trocha zníž teplotu v byte.

Predsavzatia patria k tradičnému novoročnému folklóru. Ruku na srdce, koľkokrát si sa zaprisahal, že budeš viac športovať, menej piť alebo skoncuješ s cigaretami? Ak ti leží na srdci zdravie planéty, možno by si sa mal tentoraz zamyslieť aj nad ekologickými predsavzatiami.

Pri predsavzatiach platí, že miera ich dodržiavania je úzko spätá s dosiahnuteľnosťou. Dať si predsavzatie, že budem „lepším“ alebo „uvedomelejším“ človekom, je priveľmi vágne. Kúpiť si znovupoužiteľnú fľašu, začať doma recyklovať alebo znížiť kúrenie o jeden stupeň je však možné doslova zo dňa na deň.

Ekologické predsavzatia tu nie sú len pre tých, ktorých trápi ekologická úzkosť, ale pre všetkých, čo chcú byť súčasťou skôr príslovečného riešenia ako príčin klimatickej krízy. Ak patríš k 8 z 10 Slovákov, ktorí deklarujú, že im záleží na boji s klimatickou krízou, skús si povedať: „Od nového roka...“

„... budem jesť menej mäsa“

Vegetariáni a vegáni modifikáciu svojho jedálnička čoraz viac odôvodňujú okrem solidarity s trpiacimi zvieratami aj ekologickými motiváciami. Chov zvierat na mäso a mlieko sa totiž spája s obrovskou spotrebou vody, masívnou deforestáciou aj s vylučovaním mimoriadne silného skleníkového plynu metánu.

maso vepřové řezník chladící box
Zdroj: Pixabay/BlackRiv, na voľné poiužitie

Silvestrovská kapustnica s klobásou a údeným mäsom môže, avšak nemusí byť tvoja posledná. Planéte a podľa WHO aj svojmu zdraviu odľahčíš, už keď mäso prestaneš jesť aspoň občas. Hľadaním alternatív receptov zo živočíšnych pokrmov sa môžeš navyše zdokonaliť vo varení a objaviť nové chute a kombinácie. Nielen v hlavnom meste nájdeš aj skutočne kvalitné vegánske a vegetariánske prevádzky.

„... skoncujem s plastovými fľašami a so zbytočnými obalmi“

Prvý rok zálohovania prekonal očakávania, keď Slováci vrátili 70 % nakúpených PET fliaš a plechoviek. Recyklácia obalov a výroba nových spojená s prevádzkou distribučných sietí však ostáva naďalej ekologickou záťažou. Často zbytočnou. Voda tečúca z našich kohútikov je neškodná a máme jej skutočne dostatok, po Rakúsku dokonca najviac na svete. Skús teda tento rok používať fľašu z antikora, zo skla alebo zo zdravotne bezpečného plastu na opätovné použitie.

kovová fľaša
Zdroj: Unsplash/Bluewater Sweden

Ekologickou a relatívne rýchlo návratnou investíciou je aj nákup sklenených nádob na potraviny, ktoré môžeš použiť nielen na skladovanie jedla, ale aj na balenie zvyškov v reštaurácii a domácich kulinárskych výtvorov. Možno ich použiť aj pri návšteve čoraz populárnejších bezobalových obchodov. Tie okrem potravín, korenia či olejov ponúkajú aj kozmetiku či čistiace prostriedky.

„... oprášim bicykel a/alebo častejšie nasadnem do verejnej dopravy“

Na Slovensku prispieva znečistenie ovzdušia k predčasnému úmrtiu 5 000 ľudí ročne. Za časť jeho znečistenia sú zodpovedné splodiny z cestnej dopravy. Cestovať všade autom pritom neprispieva len k lokálnemu znečisteniu, ale v konečnom dôsledku aj k navýšeniu emisií skleníkových plynov a ku globálnemu otepľovaniu. V pivnici, garáži či kočikárni pritom možno s vyfúknutými dušami spí ideálne zaprášené dvojkolesové riešenie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128082 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde nakúpiť veci z druhej ruky.
  • Ktoré organizácie rady privítajú dobrovoľníkov.
  • Aká je ideálna teplota v byte.
  • Kde nájdeš návod, ako si založiť kompost.
Domov
Zdieľať
Diskusia