Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. apríla 2022, 12:30
Čas čítania 10:41
Eduard Starkbauer

Najlepšie vegánske (a vegetariánske) reštaurácie v Bratislave. V týchto 9 podnikoch si prídeš na svoje

Najlepšie vegánske (a vegetariánske) reštaurácie v Bratislave. V týchto 9 podnikoch si prídeš na svoje
Zdroj: Refresher
GASTRO VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako je na tom dnes vegánska a vegetariánska gastronomická scéna hlavného mesta? Na strave bez mäsa nielen prežiješ, ale na mnohých miestach si vyslovene pochutíš.

Vegánske a vegetariánske reštaurácie sme v Refresheri testovali vďaka Čojemu pred piatimi rokmi. Odvtedy sa na bratislavskej gastronomickej mape čo-to zmenilo. Niektoré podniky zanikli, iné vznikli a ďalšie sa presťahovali.

Vegán aj vegetarián si dnes najmä v centre hlavného mesta vyberie podnik takmer na každú príležitosť: junk food, rýchly obed, posedenie pri pive či zdravý detox. Ak niečo v Bratislave naďalej chýba, je to high-end vegánska reštaurácia. Ktovie, možno sa raz dočkáme aj tej.

Ak máš rád zdravý životný štýl, gastronómiu alebo oboje, predplať si Refresher+. Dostaneš sa tak nielen k všetkým našim zamknutým článkom, ale podporíš aj vznik nového autorského a originálneho obsahu.

DISCLAIMER: Hodnotiť vegánske, vegetariánske a v podstate akékoľvek podniky bude vždy do veľkej miery subjektívne. Ani náš rebríček nemá ambíciu ponúknuť vyčerpávajúcu a konečnú výpoveď o kvalite bratislavskej gastronómie. Snaží sa len priblížiť a predstaviť rozmanitosť a všestrannosť scény v hlavnom meste. Otvor tak svoje chuťové poháriky, peňaženku aj myseľ a poďme na to!

9. Foodstock

Instagram

Mapa

Čas: 5. 4. 2022 14:15

Ochutnali sme:

Gyoza menu (7,90 € )

Čaj all you can drink s mrkvou a baklažánom (1,50 €)

Jesenné rolky (5 € za dva kusy)

Prevádzka, ktorá svoju povesť vybudovala na famóznych gyozách, im ostáva verná dodnes. Na osvedčenom a úspešnom recepte, vďaka ktorému Foodstock ponúka možnosť otvorenia vlastného franšízu, samozrejme, nie je nič zlé. Nie je to však málo?

Legendárna gyoza a spol.
Legendárna gyoza a spol. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Mnohí vrátane autora článku zažili prvý kontakt s gyozami z Foodstocku na hudobných festivaloch. Tak ako na nich, aj v kamennej prevádzke Foodstocku na Klobučníckej ulici zboku Starej tržnice dostaneš svoje jedlo v kompostovateľných miskách s jednorazovým príborom. Na pulte, samozrejme, nemôže chýbať poctivé čili na dochutenie a nádoba s bezodným mätovým čajom za 1,50, ktorá poteší nielen počas daždivých dní. K gyozam si môžeš za euro priobjednať aj polievku miso s riasami a údeným tofu, ktorá je príjemná a priamočiara. Okrem gyóz si môžeš dať dva druhy hummusu a kimči a v rámci studenej ponuky okrem trojuholníkových sendvičov aj dva druhy jarných roliek. Foodstock stavil všetko na jednu, prinajlepšom dve karty a z jeho malého výberu si nevyberie každý.

Porcii gyóz skutočne nemožno absolútne nič vyčítať. Gyoza je príjemne chrumkavá, zaliata sladkoslanou vyváženou omáčkou, obsypaná edamame, jarnou cibuľkou a nakrájanými šitake. Zo studenej ponuky vyskúšame jesenné rolky v ryžovom cestíčku s pomarančom, reďkovkou a so šalátom. Pôsobia chutne, sú však suché a chýba im duša, ktorú nenachádzajú ani po namočení v priloženom dipe. Zďaleka sa nejavia ako plnohodnotné jedlo.


8. Vegan pub

Instagram

Mapa

Čas: 7. 4. 2022 13:00

Ochutnali sme:

Pizza Quattro Stagioni (8,99 €)

Čapované pivo Lord 12% (0,90 € za 0,3l)

Ak niekde v Bratislave chýba vegánska ponuka, sú to sídliská. Výnimku, ktorá potvrdzuje toto pravidlo, nájdete na Štrkovci asi dvesto metrov od rovnomenného jazera. V klasickej krčmovej dispozícii sa delí Vegan pub o budovu so sídliskovým pohostinstvom. Vzhľadom na atmosféru a názov robíme výnimku a k jedlu si objednávame (malé) pivo.

Poctivá sídlisková pizza vo vegánskej verzii.
Poctivá sídlisková pizza vo vegánskej verzii. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Vegan pub stavil na slovenskú klasiku – pizzu a burgery, ktoré ponúka vo vegánskych a vegetariánskych alternatívach. Ponuku podniku dopĺňajú nuggetky, ale aj gyoza a vegánska kačka, ktoré si pri vedľajšom stole mäsožraví rodičia vegánskej dcéry (viem, počúvať rozhovory druhých sa nemá) naozaj pochvaľujú, a zdá sa, že nielen z tolerantnej rodičovskej lásky. Ako sklamanie aspoň na papieri vnímam, že najdrahší burger California obsahuje len polotovarovú placku Beyond Meat. V menu sú stabilne dve polievkové klasiky: hokkaido a paradajková. Vegan Pub je otvorený najdlhšie z prevádzok vo výbere a počas víkendov si v ňom posedíš až do 22.30 h.

Pri mojej predošlej návšteve som bol zaskočený suchou pizzou a tvrdohlavo si ju objednávam znova. Zo štrnástich druhov vyberám tú najvšestrannejšiu: Quattro Stagioni na vegánsky spôsob, ktorá okrem vegánskeho syra, salámy a šunky obsahuje aj kukuricu, krúžky olív a asi najväčšie kapary, aké som kedy videl. Pizza je tentoraz príjemná, akurát šťavnatá a s dostatkom paradajkového základu. Jediným problémom je voľba vegánskeho syra s mierne gumeno-lepkavým charakterom. Cesto na pizzi je klasicky sídliskové a jeho okraje sú pocesnakované. Unikátny koncept vegánskej krčmy, pardon, pubu, svedčí o diverzifikácii vegánskej ponuky v meste. Večierok s vegánskymi priateľmi či tolerantnými členmi rodiny ti spríjemnia dva druhy čapovaného piva Ostravar.


7. Veg life

Instagram

Mapa

Čas: 11. 4. 2022 14:00

Ochutnali sme:

Raw čučoriedkový koláčik (1,99 €)

Polievka veľká (1,70 €)

Tanier za 13,90 € za kilogram (6 až 7 €)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112740 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde dostaneš v Bratislave junk food.
  • Ktorý podnik ponúka bombovú raw makovú tortu.
  • Kde si vynesieš jedlo pekne po schodoch.
  • Aké rôzne konzistencie môžu mať vegánske fašírky.
Domov
Zdieľať
Diskusia