Reštaurácia Salt'n'Pepa je dokonalou ukážkou toho, akým smerom by sa mala v dnešnej dobe uberať gastronómia.
„Keď som jedného príjemného večera v Toskánsku sedel s Máriom Bihárym, s ktorým sme uvažovali zrealizovať niečo takéto, hneď navrhol Salt'n'Pepa. Ako prvé mi napadla hip-hopová skupina.“ Spomína v úvode na prvopočiatky tohto skvelého nápadu slávny slovenský šéfkuchár Martin Záhumenský, ktorý vtedy vôbec nebol ďaleko od pravdy.
Sympatický Radek Tlstovič, majiteľ špičkovej pražskej reštaurácie Salt'n'Pepa na ulici Milady Horákové 22, sa pri názve svojho projektu dievčenským hip-hopovým triom Salt-N-Pepa skutočne do istej miery inšpiroval. Okrem toho však názvom reaguje tiež na esenciu v každej kuchyni – soľ a korenie.
Spolu s Martinom sú veľkými fanúšikmi hip-hopu, čo ich viedlo k usporiadaniu nezabudnuteľného gastronomického zážitku v štýle 90. rokov, kedy oná skupina zažívala svoj najväčší rozkvet. Za sprievodu funky, ranej housovej hudby a boombapových inštrumentálov z vinylových platní zo zbierky DJ Jorgosa si tridsiatka hostí, vrátane DJ Wicha, vychutnávala päť do detailov vyladených chodov s päticou skvelých drinkov.
DJ Jorgos hral z vinylových platní, čo spolu s výzdobou dotváralo atmosféru deväťdesiatok
Pre začiatok sa na stoly netrpezlivých návštevníkov dostalo netradičné gazpačo pozostávajúce hneď z dvoch skupenstiev. Na spodku klasickej – pôvodom španielskej – polievky slovami slávneho šéfkuchára navnadení hostia narazili na želatínu. Poriadne korenisté bloody mary s vodným melónom získavalo na jemnosti až so samotnou polievkou.
Studená polieka gazpačo a vyprážané kalamáre s jarnou cibuľkou a trojicou majonéz
„Vyprážané kalamáre, veľa soli, veľa pepřu a talianska trikolóra.“ Martin, ktorý už istú dobu žije v Toskánsku, uvádza v poradí druhý chod s trojicou farebných majonéz salsa verde, pečený cesnak a chilli. S jablkovým ciderom chutili excelentne.
Tretí chod pozostával z nespočetného množstva najrôznejších chutí. „Je to jedna z mojich špecialít,“ navnadzuje prítomných slávny šéfkuchár ešte väčšmi a následne vymenúváva ingrediencie ako špargľa, pomaranč, lieskovec, hrášok, vlastnoručne pripravené pesto a vzácna hľuzovka – vo forme pyré i v čerstvej podobe – z oblasti San Miniato, neďaleko ktorej žije, ktorej kilogram sa pohybuje okolo 900 €.
Martin Záhumenský hľuzovku osobne nastrúhal každému jednému hosťovi
„Ako som už spomínal, spolumajiteľ tohto podniku, Mário, bol u mňa v Toskánsku na návšteve a keď sme sa rozprávali o jedle, zdôveril som sa mu, že najradšej pripravujem kari. Okamžite dostal chuť na chicken tikken.“ Predposledný chod bol pomenovaný práve po legendárnom Máriovi Bihárym a teda Bihy G Chicken Tikken. Namiesto naanu však klasický indický pokrm podávali s cesnakovým langošom. India po slovensky chutila prekvapivo výborne.
Chicken tikken s cesnakovým langošom a sladká bodka na záver –
cold brew espresso martini
Po dezerte – zmrzline z kefíru so slaným karamelom, vysokopercentnou čokoládou a keksíkom – si pri záverečnom poďakovaní hosťom a pomocníkom v kuchyni Martin odniesol patričný potlesk, pri ktorom nám bolo jasné, že nikto z prítomných na tento skvelý večer len tak nezabudne. Dúfame, že sa podobné akcie budú v Salt'n'Pepa z času na čas opakovať. Útulná reštaurácia so skvelou kuchyňou je dokonalou ukážkou toho, akým smerom by sa mala v dnešnej dobe gastronómia uberať.
Šéfkuchár Martin Záhumenský (druhý sprava) a tím kuchárov,
s ktorým nám pripravil nezabudnuteľný večer