Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2019, 14:27
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

V budúcnosti budeme nútení pracovať len 4 dni v týždni. Naše zamestnania produkujú príliš veľa emisií

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

O 4-dňovom pracovnom týždni snívame už dlho, čoskoro to však možno bude nutnosť.

Ľudia po celej Európe by mali začať pracovať omnoho menej, aby sa vyhli drastickým klimatickým zmenám, tvrdí nová štúdia. Tá sa zaoberá najmä vypúšťaním skleníkových plynov a aby sme zabránili prehriatiu planéty o viac než 2 stupne, naše pracovné doby treba skrátiť.

Drvivá väčšina zamestnaní nejakým spôsobom vplýva na tvorbu uhlíkových emisií, píše Guardian. Či už sú to továrne s čmudiacimi komínmi alebo len spotreba neobnoviteľnej energie v kanceláriách.


Kým pri ostatných štátoch by zvyčajne stačilo skrátiť pracovný týždeň na 4 dni, v prípade najkritickejších zamestnaní v Spojenom kráľovstve by mali robotníci pracovať len 9 hodín týždenne. Vo Švédsku na 12 hodín a v Nemecku len na 6. Práve tieto tri krajiny sú na tom s uhlíkovými emisiami priam katastrofálne.

V budúcnosti zrejme budeme nútení pracovať len 4 dni v týždni. Naše zamestnania produkujú príliš veľa emisií
V budúcnosti zrejme budeme nútení pracovať len 4 dni v týždni. Naše zamestnania produkujú príliš veľa emisií Zdroj: unsplash

Ak nenájdeme ekologickejšie spôsoby, ako by továrne či spoločnosti mohli fungovať ekologickejšie a zároveň sa budeme chcieť vyhnúť prehriatiu planéty, pracovať budeme musieť omnoho menej, naznačuje spomínaná štúdia od Autonomy.

Alebo znížime prítomnosť uhlíka, alebo budeme musieť pracovať menej a tým pádom ho aj menej vypúšťať do ovzdušia. Na jednu stranu to znie ako sci-fi, no na druhú stranu sme už našu planétu dostatočne dlho ignorovali, aby sa už pristúpilo k dramatickým opatreniam.

Domov
Zdieľať
Diskusia