Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2019, 12:36
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Taiwan povolil manželstvá homosexuálov ako prvá ázijská krajina na svete

ZAUJÍMAVOSTI TAIWAN
Uložiť Uložené

Pridajú sa aj ďalšie ázijské štáty?

Taiwanský parlament v piatok zlegalizoval sobáše partnerov rovnakého pohlavia. Učinil tak práve v Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii. Ako nedávno informoval portál BBC, pred parlamentom v hlavnom meste Tchaj-pej sa zhromaždili tisíce podporovateľov práv LGBTI komunity, ktorí boli s výsledkom rokovania, samozrejme, viac než spokojní.

Taiwanský ústavný súd už v priebehu mája roku 2017 rozhodol o tom, že osoby rovnakého pohlavia majú právo na uzavretie sňatku. Legislatívnym krokom z dnešného dňa sa parlamentu podarilo novelizovať občiansky zákonník a stať sa prvou ázijskou krajinou, ktorá povolila manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Týmto krokom sa homosexuálnym párom vďaka sobášu dostane rovnakých práv, aké už dlhú dobu požívajú páry v heterosexuálnych manželstvách (v oblastiach daní, postenia či starostlivosti o deti). Zákon nadobudne účinnosť 24. mája tohto roku.

Nová informácia z Taiwanu je aktuálne v pomerne veľkom kontraste s nedávnym rozhodnutím ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ktorá neschválila dotácie pre projekty podporujúce LGBTI komunitu na Slovensku. A to napriek tomu, že odborná komisia ministerstvu odporučila podporiť rovno 6 z 8 projektov.

Domov
Zdieľať
Diskusia