Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2019, 10:58
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Dotácie pre projekty LGBTI organizácií na Slovensku boli zastavené. Následky pocíti aj Dúhový PRIDE Bratislava

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Dúhový pochod sa bude musieť zaobísť bez grantových peňazí od štátu.

Odborná hodnotiaca komisia podporila udelenie dotácií predlženým projektom LGBTI organizácií, no ministerka kultúry Ľubica Laššáková rozhodla, že ani jeden z nich nebude v dotačnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva nakoniec finančné podporený.

Podľa informácií z tlačovej správy Iniciatívy Inakosť sa mali navyše podmienky dotácií zmeniť tak, aby podpora projektov LGBTI organizácií nebola do budúcna vôbec možná. Medzi tohtoročnými projektami LGBTI organizácií žiadajúcimi podporu od štátu patrili aj Filmový festival inakosti a Dúhový PRIDE Bratislava.

Odporúčané
Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) Evanjelický teológ o LGBTI: Podporujem registrované partnerstvá homosexuálov (Rozhovor) 21. marca 2019, 18:11

Ministerstvo kultúry SR obdržalo 8 projektov podporujúcich komunity LGBTI, no z návrhov neprešiel ani jeden. „Roky neboli s našimi projektami väčšie problémy a napríklad Filmový festival inakosti bol podporovaný z tejto dotačnej schémy každoročne od roku 2008, preto nám prišli zverejnené výsledky a ich odôvodnenie zvláštne, vyjadril sa výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Podľa materiálov odbornej komisie vyplýva, že podpora bola vyjadrená až šiestim z projektov. Medzi ne patril aj Filmový festival inakosti 2019 (navrhovaná podpora 35 000 €) a Dúhový PRIDE Bratislava 2019 (19 000 €). Ako dôvod nepodporenia projektov ministerstvo uviedlo „nedostatočnú kvalitu a výsledky posúdenia odbornej komisie“, čo je v jasnom rozpore s pravými výsledkami odbornej komisie, ktorá podporila rovno 6 projektov.

Za 10 rokov mojich skúseností s rôznymi dotačnými schémami ministerstiev som sa ešte nestretol s prípadom, že by minister v takom rozsahu nerešpektoval návrh odbornej komisie a vylúčil projekty celej konkrétnej skupiny obyvateľstva,“ povedal ďalej výkonný riaditeľ Macko s tým, že takýto zásah podľa jeho názoru vyvoláva pocit predpojatosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia