Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2019, 13:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Medzi stredoškolákmi by v európskych voľbách vyhrali kotlebovci

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Simulované voľby do Európskeho parlamentu medzi stredoškolákmi priniesli smutné výsledky.

Už 25. mája budeme rozhodovať o budúcom smerovaní Európskej únie. Čakajú nás voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých Slováci pravidelne dosahujú najnižšiu účasť, ale tentokrát by sme to mali zmeniť. O politiku sa viac zaujímajú aj mladí ľudia, a tak občianske združenie Pre Stredoškolákov chcelo zistiť, komu budú vo voľbách fandiť a koho podporia.

Výsledky vyznievajú alarmujúco, pretože tendencia narastajúcich preferencií strany ĽSNS z prieskumov o parlamentných voľbách reflektuje aj výsledky simulovaných eurovolieb stredoškolákov.

Medzi stredoškolákmi by v európskych voľbách vyhrali kotlebovci
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Strana Mariana Kotlebu by v nich vyhrala s 15,79 %, zatiaľ čo otvorene proeurópska Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu by získala 12,54 %. Na tretej priečke by skončili Obyčajní ľudia Igora Matoviča s 9,76 %, štvrtá zase Sme rodina so 7,68 %.

Doterajší líder opozície Sloboda a solidarita by medzi stredoškolákmi získala iba 6,53 % a vládny Smer-SD ešte menej – 6,30 %. Prekvapením je strana PRIAMA DEMOKRACIA, kde kandiduje Ibi Maiga, so ziskom 5,21 %. KDH by získalo 4,30 % a SNS 3,79 %.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku?  KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku? 19. februára 2023, 9:00

V simulovaných voľbách sa dohromady zúčastnilo 10 429 stredoškolákov, hlasovanie sa konalo na 226 školách. V praxi to znamená, že by účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu medzi stredoškolákmi dosiahla až 40,62 %, a teda omnoho viac, ako bola skutočná účasť v rovnakých voľbách v roku 2014. Vtedy sme skončili na samotnom chvoste Európskej únie s účasťou 13,05 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia