Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2018, 14:51
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

20 najlepších filmových plagátov roka 2018

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Keď sa ti nepáčil film, môžeš aspoň uznanlivo prikývnuť hlavou nad vydareným plagátom.

Rok 2018 bol jedným z najvydarenejších v tomto desaťročí, ak nie tým vôbec najlepším. Dostali sme tonu špičkových filmov a v kine neustále niečo bežalo. Kino spomíname z toho dôvodu, že na výlet do tejto inštitúcie sa mnohí ľudia vybrali práve vďaka reklame a marketingu.

Rozhodnutie potenciálneho diváka jednoznačne ovplyvňuje aj filmový plagát. Ten zväčša, hoci nejde o pravidlo, obsahuje hlavnú postavu zobrazenú zaujímavým, nevídaným spôsobom. Funkciou plagátu je zároveň prezradiť čosi z deja snímky, získať si pozornosť a v konečnom dôsledku daný film predať. Plagát tak uvidíš napríklad na billboarde, autobusovej zastávke alebo obale Blu-ray disku. Filmkult ti prináša 20 najlepších filmových plagátov roka 2018.

 Prvý napravený (First Reformed, r. Paul Schrader)

Tento rok hviezdil Ethan Hawke v úlohe katolíckeho kňaza, ktorý sa rozhodol, že napraví svet. Alebo sa o to aspoň pokúsi. Ponurá dráma plná existenčných otázok oplýva brilantnými hereckými výkonmi na čele s Hawkom (recenzia tu). Plagát k filmu je rovnaký ako film samotný: minimalistický, jednoduchý, no plný nezodpovedaných otázok. 

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: A24

Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake, r. David Robert Mitchell)

Mysteriózna jazda po Los Angeles, kde vyčíňa zabijak psov, spolu s celebritami miznú aj krásne dievčatá a ľudia veria, že v známych piesňach sa ukrývajú tajuplné odkazy. Svoju vlastnú „lynchovinu” si natočil aj David Robert Mitchell, režisér hitu It Follows (2014). V hlavnej úlohe sa predstavil Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man). V recenzii sme počin chválili aj vďaka fantastickému soundtracku a kamere. Poklonu však skladáme tiež hypnotickému plagátu.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: A24

Deadpool 2 (r. David Leitch)

Skvelé pokračovanie filmu o antihrdinovi menom Deadpool malo úspech prakticky zaručený (recenzia tu). Geniálna kampaň bola odštartovaná už pri prvom Deadpoolovi (2016), za čo si zásluhy môže pripísať hlavne Ryan Reynoldsherecký predstaviteľ ukecaného zabijaka v červenom kostýme. Tento rok sme dostali trochu odlišný, no stále nápadito zvládnutý marketing. Plagátov bolo hneď niekoľko, no nám sa najviac páčil ten, ktorý odkazuje na film Flashdance (1983).

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

Mrakodrap (Skyscraper, r. Rawson Marshall Thurber)

Tohtoročná variácia na Die Hard nevyšla podľa našich predstáv. Čo mohlo byť vtipné a nápadité, zostalo nakoniec plné klišé a výslednému produktu nepomohol ani Dwayne Johnson, alias The Rock. Škoda teda, že sa akčný thriller neniesol v rovnakom duchu, ako sľubovala reklama. 

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

MEG: Hrozba z hlbín (The Meg, r. Jon Turteltaub)

Hneď za Mrakodrapom nasleduje ďalší letný blockbuster, ktorý neponúkol dostatočnú kvalitu. MEG: Hrozba z hlbín malo byť (podobne ako Mrakodrap a Die Hard) akčnou a zábavnou prerábkou Spielbergových Čeľustí (1975). Ide však o sklamanie, čo nás veľmi mrzelo. Potešila aspoň propagácia v štýle spomínaného kultového príbehu o krvilačnom žralokovi.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Warner Bros.

Jack stavia dom (The House That Jack Built, r. Lars von Trier)

Režisér Lars von Trier sa preslávil snímkami, ako Nymfomanka, Dogville či Antichrist. Tento rok nás zásobil ďalšou dávkou svojej  úchylnosti, ktorá nesie názov Jack stavia dom. Sériový vrah Jack (Matt Dillon) vidí seba samého skôr ako umelca, čomu prispôsobuje jednotlivé vraždy. Psychologický thriller s absurdnými prvkami má plagát, ktorý vystihujú práve prídavné meno absurdný. V skutočnosti vyšla celá séria plagátov, dostupná na tomto odkaze.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: IFC

Suspiria (r. Luca Guadagnino)

Prerábka vynikajúceho rovnomenného hororu z roku 1977 vznikla pod režisérskym dohľadom autora Call Me by Your Name (2017). Herecké obsadenie v podaní Dakoty Johnson (50 odtieňov sivej), Tildy Swinton (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica) či Chloë Grace Moretz (Hugo a jeho veľký objav) je, ako sám vidíš, nabité zvučnými menami. V plagáte dominuje sýta červená farba, ktorú dopĺňajú oči hlavných predstaviteliek. 

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Amazon

Zrodila sa hviezda (A Star Is Born, r. Bradley Cooper)

Režisérska premiéra hollywoodskeho herca Bradleyho Coopera vyšla na výbornú a vďaka svojmu počinu má našliapnuté na úspešnú režisérsku dráhu. Do svojej prvotiny obsadil megahviezdu svetovej hudobnej scény, Lady Gagu. Viac sa o tom, ako film nakoniec dopadol, dočítaš tu. Reklama stavila na jednoduchosť: dvaja hlavní aktéri, úsmevy na ich tvárach a gitara v ruke. 

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Warner Bros.

BlacKkKlansman (r. Spike Lee)

Odvážny počin režiséra Spikea Leeho (Do the Right Thing, 25. hodina) sa blíži ku kvalitatívnej špičke tohtoročnej kinematografie (recenzia tu). Skutočný príbeh černošského policajta Rona Stallwortha (John David Washington), ktorý sa spolu so svojím židovským parťákom Flipom Zimmermanon (Adam Driver) infiltroval do Ku Klux Klanu, bol perfektne sfilmovaný. No a hoci sa odohráva v 70. rokoch, aktuálny je aj dnes. Tvorcovia museli prísť s reklamou, ktorá osloví širokú verejnosť, a tak sme okrem úžasne spracovaného filmu dostali aj úsmevný plagát.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Focus Features

Burning (r. Chang-dong Lee)

Mysteriózna dráma o mileneckom trojuholníku medzi dvoma mužmi a jednou ženou. Hereckému obsadeniu panuje Steven Yeun, známy najmä ako Glenn zo seriálu The Walking Dead. Ľudia stojaci za projektom si dali na celej veci záležať a neodflákli ani reklamnú kampaň, ktorá sa vyznačovala pútavými plagátmi. Jeden z nich predsa len vyčnieval nad ostatné.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Well Go USA

The Favourite (r. Yorgos Lanthimos)

Renomovaný režisér Yorgos Lanthimos má na konte už niekoľko zaujímavých kinematografických kúskov, pričom svoju filmografiu nedávno rozšíril o ďalší. Nesie názov The Favourite a zaujme nielen umiestnením deja do Británie 18. storočia, ale aj zvučnými menami, ako Emma StoneRachel Weisz, Olivia Colman či Nicholas Hoult. U nás má The Favourite premiéru až 24. januára (leden) 2019, v zahraničí však prvé recenzie hlásia absurdnú jazdu. Na túto vlnu sa ťa pokúsi naladiť aj plagát.

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox Searchlight

Prvý človek (First Man, r. Damien Chazelle)

Tohtoročný hit od režiséra Damiena Chazella (Whiplash, La Land) nám v redakcii vytrel zrak a dúfame, že sa mu bude dariť aj na Oscaroch. Ryan Gosling bol ako Neil Armstrong bezchybný, no skutočným hrdinom je práve Chazelle, ktorého režisérska kariéra práve zažíva obrovský boom. Ak by si náhodou nevedel, o čom vlastne First Man je (áno, pripúšťame aj túto možnosť), stačí ti jediný pohľad na tento atmosférický plagát. 

Najlepšie filmové plagáty roka 2018
Najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

 I Think We're Alone Now (r. Reed Morano)

V tejto post-apokalyptickej dráme si hlavné úlohy strihli Peter Dinklage (Game of Thrones) spolu s Elle Fanning (20th Century Women). Dinklage tu hrá samotára v jednom z miest, v ktorých vyhasol všetok život. Sám je znudený svojou existenciou, a tak je preňho Grace (Fanning) príjemným spestrením osamelého života. Snímka samotná sa k najlepším tohtoročným kúskom dozaista nezaradí, no plagát by na tom mohol byť lepšie. 

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Momentum Pictures

Bohemian Rhapsody (r. Bryan Singer)

Najzárobkovejší hudobný biografický film všetkých čias, presne tým je kinohit Bohemian Rhapsody o legendárnej skupine Queen. Rami Malek bol ako Freddie Mercury fantastický a my sme sa takisto skvele bavili (recenziu nájdeš na tomto odkaze). Ak si sa aj ty rozhodol ísť do kina, nemusela za tým byť len túžba pozrieť si film o skupine Queen. Možno si len niekde uvidel tento takmer živý plagát. 

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

Overlord (r. Julius Avery)

Projekt pochádza z producentskej dielne J. J. Abramsa a sústreďuje sa na tajnú vojenskú jednotku, operujúcu počas Dňa D v druhej svetovej vojne, ktorá má za úlohu zničiť rádiový vysielač v neďalekej dedinke, no ich lietadlo havaruje. Do dedinky sa napokon dostanú, čaká tam na nich ale hrôzostrašné prekvapenie. Horor má nielen zaujímavý dej, na ktorý ľudia z marketingu upozorňujú skutočne presvedčivo.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Paramount

Muž vo vlaku (The Commuter, r. Jaume Collet-Serra)

Liam Neeson cestuje vlakom a keď neurobí to,  čo mu záporáci prikážu, príde o rodinu. Znie ti to povedome? Ide o dej takmer každého druhého Neesonovho filmu, no a Muž vo vlaku nie je výnimkou. Dostaneš teda akciu, napätie, dejové zvraty, naháňačky a Liama Neesona, ako sa snaží zachrániť svojich najmilších. Keď už tvorcovia nezapracovali na deji, vyhrali sa aspoň s reklamou. 

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Lionsgate

Rodinka Úžasných 2 (The Incredibles 2, r. Brad Bird)

Očakávané pokračovanie animáku od Pixaru, na ktoré sme čakali dlhých 14 rokov, nakoniec dorazilo. Hoci sme boli oproti jednotke trochu sklamaní, stále išlo o vynikajúci animovaný film a zároveň vydarený sequel. Ošiaľ okolo druhej Rodinky Užasných spôsobili aj plagáty. Tie vtipným spôsobom lákali do kina nielen deti, ale aj dospelých.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Buena Vista

Predátor: Evolúcia (The Predator, r. Shane Black)

Aj tento rok k nám dorazilo jedno z mnohých pokračovaní série Predátor. Nádej dávalo fanúšikom najmä meno Shane Black na režisérskej stoličke. Ako to však nakoniec dopadlo, o tom sa môžeš dočítať v recenzii. Meno scenáristu Smrtonosnej zbrane, režiséra Iron Mana 3 či The Nice Guys stačilo na to, aby si na toto sci-fi zavítal do kina. Malou barličkou mu ale bol aj tento lákavý plagát. 

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Fox

Prvá očista (The First Purge, r. Gerard McMurray)

Prvá očista alias Očista 4 nedopadla práve podľa očakávaní, či už sa pozeráme na stranu kritikov, alebo fanúšikov. Čo si o filme myslíme my, to si môžeš prečítať tu.  Nech je už kvalita diela akákoľvek, púta najmä minimalistický plagát, odkazujúci na predvolebnú kampaň Donalda Trumpa

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

Tully (r. Jason Reitman)

Syn komárňanského rodáka Ivana Reitmana, autora Krotiteľov duchov, má už na režisérskom konte niekoľko úspešných filmov (Juno - 2007, Ďakujeme, že fajčíte - 2005, Lietam v tom - 2009). Tento rok sa však blysol až dvoma počinmi, a to snímkami Front Runner a Tully, pričom slovenskí diváci mohli vidieť iba druhý z nich. Rola protagonistky bola pridelená Charlize Theron a plagát ti povie, ako to asi vyzerá, keď človek nezvláda mať 3 deti.

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Focus Features

BONUS

Nemohli sme si odpustiť ani niekoľko ďalších bonusových plagátov, ktoré upútali pozornosť celého sveta. Tu je 10 z nich. 

The Sisters Brothers (r. Jacques Audiard)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Annapurna Pictures

Jurský svet: Zánik ríše (Jurassic World: Fallen Kingdom, r. J. A. Bayona)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Universal

Mandy (r. Panos Cosmatos)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: RLJ Entertainment

Nikdy si tu nebol (You Were Never Really Here, r. Lynne Ramsay)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Amazon

The Front Runner (r. Jason Reitman)

Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018
Vychutnaj si najlepšie filmové plagáty roka 2018 Zdroj: Sony / Columbia

The Ballad of Buster Scruggs (r. Joel & Ethan Coenovci)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
Zdroj: Netflix

Prekliate dedičstvo (Hereditary, r. Ari Aster)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
Zdroj: A24

Ghost Stories (r. Jeremy Dyson, Andy Nyman)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
Zdroj: IFC

Nočná hra (Game Night, r. John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
Zdroj: Warner Bros. (New Line)

The Old Man & the Gun (r. David Lowery)

20 najlepších filmových plagátov roka 2018
Zdroj: Fox Searchlight
Anketa:
Ktorý plagát sa ti páči najviac?
Prvý napravený
Záhada Silver Lake
Deadpool 2
Mrakodrap
MEG: Hrozba z hlbín
Jack stavia dom
Suspiria
Zrodila sa hviezda
BlacKkKlansman
The Favourite
Burning
Prvý človek
I Think We're Alone Now
Bohemian Rhapsody
Muž vo vlaku
Overlord
Rodinka Úžasných 2
Predátor: Evolúcia
Prvá očista
Tully
The Sisters Brothers
Jurský svet: Zánik ríše
Mandy
Nikdy si tu nebol
The Front Runner
The Ballad of Buster Scruggs
Prekliate dedičstvo
Ghost Stories
Nočná hra
The Old Man & the Gun
Prvý napravený
1 %
3 Hlasy
Záhada Silver Lake
3 %
10 Hlasov
Deadpool 2
15 %
53 Hlasov
Mrakodrap
1 %
2 Hlasy
MEG: Hrozba z hlbín
2 %
6 Hlasov
Jack stavia dom
1 %
3 Hlasy
Suspiria
1 %
5 Hlasov
Zrodila sa hviezda
6 %
20 Hlasov
BlacKkKlansman
7 %
27 Hlasov
The Favourite
1 %
4 Hlasy
Burning
1 %
2 Hlasy
Prvý človek
9 %
31 Hlasov
I Think We're Alone Now
0 %
1 Hlas
Bohemian Rhapsody
31 %
114 Hlasov
Muž vo vlaku
1 %
2 Hlasy
Overlord
2 %
8 Hlasov
Rodinka Úžasných 2
3 %
12 Hlasov
Predátor: Evolúcia
3 %
12 Hlasov
Prvá očista
1 %
2 Hlasy
Tully
1 %
2 Hlasy
The Sisters Brothers
0 %
1 Hlas
Jurský svet: Zánik ríše
2 %
9 Hlasov
Mandy
1 %
3 Hlasy
Nikdy si tu nebol
1 %
2 Hlasy
The Front Runner
0 %
0 Hlasov
The Ballad of Buster Scruggs
1 %
5 Hlasov
Prekliate dedičstvo
1 %
3 Hlasy
Ghost Stories
1 %
5 Hlasov
Nočná hra
1 %
4 Hlasy
The Old Man & the Gun
3 %
11 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia