Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2018, 16:11
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

PETA chce zmeniť zaužívané frázy, aby neurážali vegánov a zvieratá. Prirovnáva ich k rasistickým prejavom

ZAUJÍMAVOSTI VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Organizácii sa podarilo pobúriť ľudí na internete.

Organizácia PETA sa nikdy nebála kontroverzných kampaní. Snaží sa bojovať za práva zvierat, ale z času na čas to so svojou aktivitou preženie. Ľudia na sociálnych sieťach zostali včera zaskočení po tom, čo PETA pridala príspevok, v ktorom upozorňovala na to, aký jazyk dnes používame.

Množstvo fráz, najmä v angličtine, využíva zvieratá v negatívnom slova zmysle, a tak PETA vybrala niekoľko slovných spojení a vymyslela alternatívy bez toho, aby bolo zvieratám verbálne ubližované.

Samozrejme, vybraté frázy nedávajú v slovenčine veľký zmysel. Slovné spojenie „Kill two birds with one stone“ však v slovenčine prekladáme ako „zabiť dve muchy jednou ranou“, takže aj v našom jazyku vieme byť ku zvieratám krutí.

Namiesto „Be the guinea pig“ zase používame spojenie „pokusný králik“. Zaujímavo vyznieva aj fráza „Bring home the bacon“, ktorá vyjadruje, že je človek úspešný a dobre zarába. PETA však chce frázy vyhodiť zo súčasnej slovnej zásoby.

Jednotlivé slovné spojenia vo vyhlásení prirovnala ku rasistickým či homofóbnym prejavom, čo sa na internete nestretlo s veľkým pochopením. Ľudia nechceli veriť vlastným očiam, že bežné frázy dokázala organizácia umiestniť na rovnakú úroveň ako nenávistné reči voči menšinám.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30


Domov
Zdieľať
Diskusia