Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2018, 13:05
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Pán prsteňov bol označený za rasistické dielo, údajne diskriminuje orkov

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Tolkienova tvorba si odniesla menšiu dávku kritiky. Oprávnene?

Možno si už v priebehu rokov započul pochabé teórie o tom, že knižná trilógia Pána prsteňov je alegóriou, ktorá útočí na východnú ríšu zla, a teda Rusko. Najnovšie nás podobne šialenými tvrdeniami pobavil aj americký autor sc-fi a fantasy Andy Duncan. Ten mal podľa DailyMail označiť sériu Pána prsteňov za rasistickú.

Ako dôvod uviedol, že niektoré rasy, vrátane orkov, sú v diele popisované ako výsostne zlé a podradené. „Je ťažké nepovšimnúť si, že v opakovaných predstavách Tolkiena sú niektorí ľudia a rasy horšie ako tie druhé,“ cituje vo svojej publikácii autora DailyMail. Duncan k celej téme dodáva, že z dlhodobého hľadiska má podobné vnímanie zničujúce následky pre spoločnosť.

Pán prsteňov bol označený za rasistické dielo, údajne diskriminuje orkov
Zdroj: New Line Cinema

Podľa autora mnohí Sauronovi podriadení museli pod jeho vládou konať zlo len preto, aby sami neprišli o život. Duncanovi prekáža, že väčšina stvorení si nemohla vybrať vlastný údel. Pri svojich tvrdeniach zašiel tak ďaleko, že Tolkienov náhľad na orkov prirovnal k aktuálnej situácii v USA a k Trumpovmu postoju k hranici s Mexikom.

Odporúčané
10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 7. októbra 2022, 12:30

Je jednoduchšie démonizovať svojich protivníkov, než sa ich snažiť pochopiť a porozumieť komplexnosti ich konania, ako napríklad utečencom snažiacim sa legálne či ilegálne prekročiť južné hranice USA,“ prehlásil Duncan.

Samotný Tolkien však podľa mnohých expertov z literárnej oblasti a taktiež podľa vyjadrenia spoločnosti Tolkien Society nenávidel rasizmus, pričom v minulosti hrdo kritizoval nacistov a Hitlera. Rasy, ktoré do svojich príbehov implikoval teda určite nemohli slúžiť ako prostriedok nenávisti.

Domov
Zdieľať
Diskusia