Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. novembra 2018, 10:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na novozélandskej pláži zahynulo neuveriteľných 145 veľrýb, pomôcť im nedokázali ani ochranári

ZAUJÍMAVOSTI NOVÝ ZÉLAND
Uložiť Uložené

Ochranári z Nového Zélandu oplakávajú obrovskú stratu.

Na ťažko dostupnej novozélandskej pláži na ostrove Stewart Island sa počas uplynulého víkendu odohrala tragédia.

Okoloidúci obyvateľ si až v sobotných poobedňajších hodinách všimol, že pláž lemujú desiatky veľrýb, ktoré zdanlivo zostali uväznené na plytčine a nevedeli sa dostať späť do mora. Nemenovaný obyvateľ rýchlo privolal ochranárov, avšak ťažko dostupný terén predstavoval príliš veľkú prekážku.

Do oblasti sa nemohla dostať žiadna technika. Po príchode na pláž mohli ochranári už len konštatovať, že približne polovica zo 145 uviaznutých veľrýb, konkrétne kulohlavcov, medzitým zahynula.

Zdravotný stav jednotlivých zvierat bol postupom času natoľko zhoršený, že opätovné odtiahnutie do vody by pre väčšinu z nich znamenalo pomalú a bolestivú smrť. Namiesto toho sa ochranári rozhodli, že veľryby utratia, aby sa zbytočne netrápili.

Skupina zostala uviaznutá na približne dvojkilometrovom úseku pláže a ako skonštatoval zástupca oddelenia konzervácie z miestnych úradov Ren Leppens, pravdepodobnosť úspechu prípadnej záchrannej akcie sa blížila k nule.

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

Každý rok sa na brehoch Nového Zélandu odohrá približne 85 prípadov uviaznutia veľrýb, avšak zvyčajne ide o jedného jedinca, nie rovno celú skupinu pozostávajúcu zo 145 zvierat.

Známy nie je ani dôvod, prečo toľko živočíchov skončilo v plytčine na pláži. Odborníci polemizujú o tom, že za uviaznutie mohli byť zodpovední predátori, problémy pri navigácii, ochorenia či morské prúdy.

Domov
Zdieľať
Diskusia