Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2019, 12:22
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Telo prvej ženy, ktorá zomrela na Mount Evereste, dlhé roky sledovalo mnohých horolezcov

Telo prvej ženy, ktorá zomrela na Mount Evereste, dlhé roky sledovalo mnohých horolezcov
Zdroj: wikimedia.org
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zóna smrti Mount Everestu si v roku 1979 vzala svoju prvú ženskú obeť.

Napriek tomu, že výstup na Mount Everest možno bez váhania označiť za mimoriadne riskantný, ľudí zdolávanie legendárneho vrcholu stále neomrzelo. A azda aj veľké riziko spojené s lezením na Everest je práve tým najväčším lákadlom, ktoré každoročne privoláva mnohých odvážlivcov. Časť z nich však z vrchu Himalájí nikdy nezliezla.

Medzi obvyklé prípady úmrtia patrí zasypanie lavínou, pády, umrznutia následkom podchladenia či vyčerpania a podobne. Aké podmienky čakajú človeka v 8 848 m n. m. našej redakcii prezradil aj Čech Ivo Grabmüller. Dnešný článok ale venujeme Hannelore Schmatz, prvej žene, ktorú snaha o prekonanie najvyššieho vrcholu sveta stála život.

Telo prvej ženy, ktorá zomrela na Mount Evereste, dlhé roky sledovalo mnohých horolezcov
Zdroj: wikipedia.org

 

Zóna smrti je posiata mŕtvolami a odpadom

Osudnou sa pre manželku šéfa výpravy Hannelore stala obávaná „zóna smrti“. Ide o oblasť nad posledným výškovým táborom (približne okolo 8 000 m. n. m.), kde sa do dnešného dňa nachádzajú zostatky stanov, kyslíkových nádob, no taktiež množstvo mŕtvol.

Aj preto býva čas od času zóna smrti čistená profesionálmi či dobrovoľníkmi, ktorí sa snažia z vrcholu zniesť nadbytočný materiál a telá. Vzhľadom na to, že s pokročilou výbavou sa výstup na Mount Everest stáva čoraz bežnejší, je ale starostlivosť o poriadok v okolí záchytných táborov veľmi náročná.

Podľa nedávnych informácií sa do problému snažia oprieť aj vlády okolitých krajín. Tibet by mal za 1 kilogram odpadu udeľovať pokutu 100 $ a Nepál si od vystupujúcich skupín pýta zálohu 4 000 $.

Tú je štát zaviazaný vrátiť, ale len v prípade, ak sa im cestou naspäť podarí zniesť 8 kilogramov odpadu na jedného člena. Týmto spôsobom sa dokázalo zniesť už množstvo ton odpadu, no na hore sa ho bohužiaľ stále nájde príliš veľa.

Zóna smrti sa nachádza vo výške, kde človek nedokáže dlho prežiť. Riedky vzduch a vysoké mrazy odvážlivcom spôsobujú mnohé zdravotné problémy a pokiaľ by si sa vrátil len s niekoľkými omrzlinami, stále by si patril medzi šťastlivcov. Podobne dopadol aj jeden zo spoločníkov Hannelore, ktorému zóna smrti vzala niekoľko prstov

 

 Úspešný výstup na vrchol a problematický zostup

Hannelore Schmatz sa na Mount Everest vydala so svojím manželom, 50-ročným Gerhardom, vodcom celej výpravy. Ten bol v danej dobe zároveň najstaršou osobu, ktorej sa podarilo vyliezť až na vrchol.

Na Mount Everest sa z ich tímu dokopy vyšplhalo 8 horolezcov a päť Šerpov. Príslušníci tohto etnika, ktorí obývajú Himaláje, sú kvôli svojim skúsenostiam a znalostiam miestneho prostredia veľmi vítanou pomocou pre prichádzajúcich horolezcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia