Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2018, 13:35
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Nová najvyššia socha na svete meria rovných 182 metrov. Dvakrát prevyšuje aj Sochu slobody

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Pokiaľ máš strach z výšok, letecké zábery na najvyššiu sochu na svete nebudú určené práve pre teba.

Indický štát Gudžarát sa môže po novom pýšiť najväčšou sochou na svete. Tá zobrazuje ich bývalého národného hrdinu Sardára Patéla, známeho ako Železný muž Indie, ktorý bojoval za nezávislosť Indov od Veľkej Británie. Slávnostné odhalenie sochy bolo uskutočnené na 142. výročie jeho narodenia.

Majestátna socha pokrytá bronzom s názvom Socha jednoty sa ťahá do výšky neuveriteľných 182 metrov, čím slávnu Sochu slobody so svojou výškou 93 metrov prevýšila takmer dvojnásobne. Socha vznikla z iniciatívy súčasného indického premiéra Naréndru Módího a zároveň rodáka z Gudžarátu.

Výstavba stála podľa britskej BBC 430 miliónov dolárov, čo je v prepočte približne 380 miliónov €. Najvyššou sochou na svete bolo do dnešného dňa 128-metrové zosobnenie Veľkého Budhu v čínskej oblasti Fo-tu-šan.

Na nižšie priloženej fotografii máva indický premiér Módí, ktorý sa zúčastnil dnešného odhalenia sochy. Módí prehlásil, že Socha jednoty bude slúžiť ako významná turistická atrakcia. Čo na ňu povieš ty? Nezatočila sa ti pri pohľade na vyššie priložené video hlava?

Nová najvyššia socha na svete meria rovných 182 metrov. Dvakrát prevyšuje aj Sochu slobody
Zdroj: FOTO TASR/AP Ajit Solanki
Domov
Zdieľať
Diskusia