Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2018, 16:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slováci sú oproti Čechom dvakrát chudobnejší. Bratia sa stali najbohatšími v celej východnej Európe

ZAUJÍMAVOSTI ČESKO FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Spoločnosť Allianz publikovala svoju najnovšiu štúdiu.

Aj keď sa Slováci a Česi dlhodobo búria proti zaradeniu do východnej Európy, najnovšia štúdia od Allianzu si s týmto označením ťažkú hlavu nerobila. Skupina Allianz analyzovala až 53 krajín z celého sveta, pretože chcela zistiť rozdiely medzi čistým bohatstvom jednotlivých obyvateľov.

Aby sme definíciu uviedli na správnu mieru, čisté bohatstvo štúdia vnímala ako hnuteľný a nehnuteľný majetok, od ktorého hodnoty odrátala dlhy. Štúdia samozrejme pracovala s priemernými hodnotami, takže nemôžeš očakávať, že budú výsledné čísla pasovať na každého človeka v tvojom okolí.

Výsledky výskumu poukázali na to, že životná úroveň Slováka a Čecha sa výrazne odlišuje. Zatiaľ čo priemerné čisté bohatstvo Slováka dosahovalo 6190 eur, v susednom Česku sa mohli obyvatelia pochváliť čistým bohatstvom vo výške 15 290 eur.

Slováci sú oproti Čechom dvakrát chudobnejší. Bratia sa stali najbohatšími v celej východnej Európe
Zdroj: Pixabay

Oproti bratom Čechom sme preto viac ako dvakrát chudobnejší, ale nemáme sa najhoršie. Naši severní susedia z Poľska sa vyšplhali len na hranicu 8270 eur, takže Česi ich ľavou zadnou strčili do vrecka.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Na druhej strane, ani Česi nemôžu príliš vyskakovať. Od Slovákov či Poliakov sa síce majú v priemere výrazne lepšie, lenže Nemci vlastnia priemerné čisté bohatstvo v hodnote 52 390 eur a Rakúšania až 53 980 eur.

Na samotnom vrchole rebríčka sa umiestnili Švajčiari s priemerným čistým bohatstvom až 173 990 eur. Neďaleko za nimi skončili Američania s majetkom 168 640 eur a prvú trojku zakončujú Švédi s bohatstvom 98 380 eur.

Ako informovali Hospodárske noviny, štúdia zistila aj zaujímavý posun pri klasifikovaní ľudí v strednej triede. Dnes sa za jej príslušníkov dá označiť 1,1 miliarda obyvateľov Zeme, zatiaľ čo pred necelými 20 rokmi šlo len o 500 miliónov ľudí. Z východnej Európy sa do strednej triedy radí iba 7 percent ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia