Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. septembra 2018, 12:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Južnej Afrike bola zlegalizovaná marihuana. Každý dospelák si ju môže slobodne fajčiť

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Najvyšší súd tam rozhodol jasne a umožnil využívanie marihuany na rekreačné účely.

Marihuanový turizmus naberá v posledných rokoch na obrátkach. Už sa necestuje len do Amsterdamu, aby si tam mohol človek posedieť v kaviarničkách, pretože krajiny ako Uruguaj, či o necelý mesiac aj Kanada, už marihuanu legalizovali.

Najnovšie sa do skupiny progresívnych krajín pridala aj Južná Afrika, kde síce miestna vláda dlho marihuanu odmietala, avšak rozhodnutie najvyššieho súdu v krajine situáciu zmenilo.

Vláda upozorňovala na potenciálne riziká spojené s legalizáciou marihuany, ktorá by mohla ohroziť zdravie občanov, lenže najvyšší súd podobné výhrady nezdieľal.

V Južnej Afrike bola zlegalizovaná marihuana. Každý dospelák si ju môže slobodne fajčiť

Rozsudok preto stanovil, že užívanie marihuany na osobnú potrebu bude v krajine povolené a parlament dostal 24 mesiacov na to, aby pripravil potrebný zákon na úpravu právneho poriadku.

Súd zároveň nijak nezlegalizoval obchodovanie s marihuanou, takže obyvatelia si budú môcť vypestovať vlastné rastliny a potom ich v súkromí svojich domovov aj sfajčiť. Fajčenie a držanie marihuany na verejnosti bude naďalej zakázané.

Rozsudok narobil vietor v krajine, kde často za mrežami končili mladí ľudia za neveľké množstvá rastliny. Parlament pritom bude musieť určiť aj množstvo, ktoré bude legálne, pretože zákon by inak mohol byť zneužívaný.

Krajina zároveň dúfa v to, že rozsudok narobí problémy miestnym gangom predávajúcim drogy.

Domov
Zdieľať
Diskusia