Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2018, 15:18
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 druhov fanúšikov na slovenských rapových koncertoch

HUDBA KONCERTY RAP SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Keďže sme za posledných 5 rokov navštívili doslova stovky koncertov, podarilo sa nám odsledovať zopár typických skupín rapových fanúšikov.

Česko-Slovensko je v rámci rapového žánru fenoménom hneď z niekoľkých dôvodov. Obrovská sledovanosť a záujem dávajú možnosť organizovať množstvo klubových koncertov, ktorým by sme dnes radi venovali pozornosť z trochu inej perspektívy. Žiadne vystúpenie sa totiž nezaobíde bez fanúšikov, ktorých záujem si každý jeden interpret veľmi váži. 

Obzvlášť na Slovensku sú ľudia ochotní podporovať ich kúpou lístka veľmi často, z čoho sa, samozrejme, tešíme. Keďže sme za posledných pár rokov pôsobenia navštívili týchto akcií asi už aj stovky, rozhodli sme sa dať dohromady zopár typických druhov fanúšikov, akí nemôžu na rapovom evente chýbať.

V prvom rade je cieľom pobaviť vás, no pravdou ostáva, že reprezentantov nižšie spomenutých skupín fanúšikov je vážne veľa a všetkých nás iritujú. Tak či onak, zamerali sme sa hlavne na negatíva, no aj napriek tomu platí, že kluby od východu až po západ plní aj množstvo ľudí, ktorí sa skutočne prišli zabaviť hudbou obľúbeného hudobníka či crew. Tak, poďme teda na to.


Chceš len content na sociálne siete

Toto je presne skupina ľudí, ktorá sa na koncert pozerá cez displej svojho smartfónu. Počas celého koncertu sa cítiš ako kameraman akčného filmu, každý lepší záber postuješ na Instagram Story a do toho posielaš kamošom fotky na Messenger. Popri tom tancuješ tzv. smartfónový tanec, ktorý je špecifický tým, že hýbeš celým telom, ale pravá ruka je celý čas ako statív.

Meníš si titulnú fotku na Facebooku a po koncerte bežíš po selfie s interpretom, nech môžeš po týždni vymeniť aj profilovku. Používaš hashtagy a občas si ešte dokážeš pomýliť aj meno človeka, s ktorým máš fotku. Má však veľa followerov a tebe sa jeho lovesong páči, takže k sebe, pochopiteľne, máte veľmi blízko. 

Je však načase uvedomiť si, že ten hodinový záznam na starý iPhone si už aj tak nikdy nepozrieš a možno by bolo fajn užiť si koncert skutočne naživo. Nikto netvrdí, že si nemáš spraviť zopár pekných fotiek a krátky záznam na Stories, no existuje istá hranica, kedy sa to už jednoducho nedá pochopiť. 

Toto skutočne pozerať nemusíš. Len jeden z tisícky príkladov zbytočných záznamov z koncertov.

 

Chceš sa dotýkať, a preto ideš do prvého radu

Toto je slabší odvar od skupinky nižšie, ktorá sa za každú cenu potrebuje prebojovať do backstageu. Tebe stačí byť v prvej rade a obychtávať rapera, keď sa priblíži na kraj pódia. Za tenisky, za nohy, lýtka, stehná a vyššie. Hocičo, kam dosiahneš. Neuvedomuješ si pri tom, že sa ten interpret snaží sústrediť a možno mu to absolútne nie je príjemné. 

Práve na toto sa sťažuje veľmi veľa slovenských raperov a bolo by fajn, ak by si to fanúšikovia skutočne uvedomili. Zároveň si môžeš často všimnúť, že väčšina z nich vo vhodnej chvíli podá ľuďom v prednej rade ruku, alebo dá možnosť dotknúť sa ho, no vyhradí si na to moment, ked sa nemusí sústrediť na výkon.

Neprišiel si sa sem baviť, ale sa tu rozj*bať (Boy Wonder voice)

Je asi jedno, či si vypiješ na byte u kamoša, na schodoch pri škole alebo priamo v klube. Nikdy nevieš, kedy máš dostatočnú hladinku na to, aby si dokázal stáť na nohách a ideálne ešte aj vnímať pokyny kamarátov, ktorí sa ťa snažia nejakým zázrakom zachrániť. Väčšinou sa však stratíš, zaspíš na záchodoch alebo za klubom, je treba ťa hľadať a potom nosiť. V ojedinelých prípadoch si popri tom dokážeš ešte aj ublížiť a ráno si, samozrejme, absolútne nič nepamätáš. A zobudil si sa oblečený, bez akéhokoľvek umeleckého zážitku. 

 

Stojíš ako stĺp 

V tomto prípade asi nechceme až tak kritizovať, skôr poradiť. Keď si už dáš tú námahu dotrepať sa na koncert, pravdepodobne by bolo fajn, ak by si sa aspoň trochu zabavil. A ak ťa to nebaví, tak bude asi lepšie ostať doma. Interpreti nenávidia, keď sa dopredu trepú ľudia, na ktorých je vidno, že by sa najradšej zabili alebo práve v hlave riešia životnú dilemu či komplikovaný integrál. 

Chceš sa dostať do backstageu, za každú cenu

Najčastejšie sa v tejto skupine nachádzajú ženy - tínedžerky. Väčšinou chcú jednoducho akýkoľvek kontakt s raperom alebo s miestnosťou, ktorú pracovne nazývame backstage. A je im pri tom úplne jedno, že je to zapotená šatňa s kapacitou pre štyroch ľudí, aj keď má kapela päť členov. Presviedčajú SBSkárov a tvrdia, že im raper písal, aby prišli dozadu. 

Vydávajú sa za ich frajerky, sesternice alebo sa tam chcú "len na sekundu pozrieť", lebo si tam niečo zabudli a podobne. Predstavivosť v tomto prípade nepozná hranice a najsmutnejšie v tomto prípade je, že sa to z času na čas skutočne podarí. Platí však, že ľudia v backstageoch štandardne veľmi dobre vedia, kto doň patrí a kto nie a zazerajú na teba tak, aby si pocítil/a, že zavadziaš.

Arogantný konfliktný idiot

Najprv si si vypil dva deci lacnej vodky na ex pri garážoch a zapil ju pomarančovým džúsom z dvojlitrového balenia. Presúvaš sa pred klub a traja dopíjate druhú sedmičku, takže na bare nemusíš minúť ani cent. Možno si dáš pivo, ktoré aj tak na niekoho vyleješ, lebo už nedokážeš odhadovať vzdialenosti. Keď už v klube panuje dobrá nálada, tebe sa to celé prestáva pozdávať a z tváre sa ti dá prečítať, že všetkých nenávidíš. 

Hulákaš, do všetkých narážaš a počas koncertu vykrikuješ hlúposti. Najčastejšie končí tvoj večer konfliktom s SBSkárom a máš zaj*bané kolená na kapsáčoch a odraté lakte, lebo si si myslel, že ten dvojmetrový prísny chalan na bráne sa len tvári ako človek, ktorému za fyzické schopnosti v čase konania koncertu platia. 

Ožratý párik, ktorý sa olizuje počas dropu 

Povedali ste si, že je čas na väčšie kultúrne vyžitie ako cesta vlakom zadarmo do Nových Zámkov na jarmok, takže idete na spoločný rapový koncert. Veď to je ideálne miesto, kde sa porozprávať a možno ešte trochu zblížiť. Keď sa však začne koncert, frajer sa postaví za svoju polovičku, aby od vyššie spomenutého konfliktného idiota nedostala lakeť a vytvoria tak objekt, ktorý pripomína dve lyžice. 

Poriadne sa vlníte a je vám úplne jedno, či práve celý crowd skáče, pretože dropuje banger roka alebo raper dissuje všetkých naokolo. Texty, tempo ani atmosféra trackov nie sú dôležité, lebo ste ako jedno telo. Neskôr prichádza vášnivé bozkávanie a my vám odporúčame, aby ste šli nabudúce do kina. Presne tak ako všetci ostatní.

Kričíš texty, aj keď ich poriadne nepoznáš

Túto skupinu som si všimol len prednedávnom, no v skutočnosti má oveľa viac reprezentantov, ako by sa mohlo zdať. Je však potrebné venovať jej dostatok pozornosti a sledovať hlavne to, ako otvárajú ústa. Slovenský rap aj fanúšikovia sú špecifickí tým, že memorujú aj o niečo komplikovanejšie texty mimo refrénov, takže majú potom prirodzenú potrebu pokúšať sa trafiť do beatu presne ako človek, ktorý to celé vymyslel. 

Väčšinou to však skončí naozaj zle a počas tichších pasáži dokáže fanúšik rapera prekričať slovami, ktoré vlastne so skladbou vôbec nesúvisia. Dôkazom sú napríklad aj stránky ako karaoketexty či iné portály, kam títo ľudia prepisujú lyrics podľa toho, čo počujú. Pritom to veľmi často nedáva absolútne žiadny význam. K tomu sa však ešte určite dostaneme v inom článku.

Prvýkrát si si zohnal VIPko 

Zrazu už nie si smrteľník. Všetkým naokolo hovoríš, že si vo VIPku, ktoré je často odlišné len tým, že si môžeš kúpiť drink na inom bare. Pri väčšom šťastí sú zadarmo chlebíky a občas aj voda, to sa však nedeje bežne a ak ti niekto niekedy závidel akési meet n greet s interpretmi, tak už konečne prezraď, že si sa s nikým nestretol, resp. nestretla, lebo to drvivá väčšina raperov nenávidí a vlastne ani nerobí.

Vždy je to len iniciatíva promotéra, ktorý sa týmto spôsobom snaží predať čo najviac drahších lístkov, ktoré v skutočnosti nemajú dôvod stáť viac. 

Chceš nakladať prísny freestyle raperovi priamo do ucha na parkovisku

V tomto prípade je dosť možné, že patríš aj do skupín spomenutých vyššie a freestyleom chceš len zavŕšiť večer plný zbierania contentu pri tom, ako si ožratý ako taška. Po koncerte však utekáš na parkovisko a svojho obľúbeného rapera neustále cestou k autu otravuješ, lebo mu chceš na svojom tlačidlovom Sony Ericssone pustiť banger, ktorý si nahral u kamoša v pivnici vo vedľajšej dedine. 

Nahrávka má síce už dva roky, no ty ju dokážeš prerapovať naživo, takže rapera chytáš za rameno a nakláňaš sa k jeho uchu, aby poriadne počul každý jeden rým a frázovanie. Vedľa teba stojí bratranec, ktorý dokáže napodobniť akékoľvek zvuky asi ako Jožo Suchý z jednej z úvodných sérií Superstar.

Domov
Zdieľať
Diskusia