Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2018, 13:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Nádoby pri bezpečnostnej prehliadke na letisku prenášajú viac chorôb než záchody, našiel by si tam najviac vírusov

ZAUJÍMAVOSTI LETISKO
Uložiť Uložené

Bezpečnostné prehliadky na letisku sú oveľa nebezpečnejšie, než by si tipoval.

Pri cestovaní lietadlom sa na letiskách často vyhýbame toaletám, ktoré považujeme za mimoriadne špinavé, pretože sa v nich premelie toľko rôznych cestujúcich.

Nový výskum z dielne University of Nottingham však poukazuje na to, že toalety sú často oveľa čistejšie, ako by si mohol predpokladať. Výskumníci zbierali vzorky na letisku Helsinki-Vantaa vo Fínsku počas troch týždňov a rovno trikrát denne.

Vždy získavali vzorky predtým, ako boli jednotlivé miesta na letisku vyčistené, a zamerali sa na oblasti ako toalety, plastové nádoby na bezpečnostnej kontrole, opierky v čakárňach, zábradlia, zariadenia na check-in či tlačidlá na výťahoch a pri platobných termináloch.

Nádoby pri bezpečnostnej prehliadke na letisku prenášajú viac chorôb než záchody, našiel by si tam najviac vírusov
Zdroj: JCDecaux

Výsledok výskumu ukázal, že v 10 percentách vzoriek z rôznych povrchov a v 25 percentách vzoriek vzduchu sa nachádzali vírusy. Patogény boli identifikované najmä na plastových nádobách pri kontrole, ale aj v detskom kútiku, pri platobných termináloch, na mnohých zábradliach aj pri pasovej kontrole.

Plastové nádoby patria medzi najnebezpečnejšie preto, že prechádzajú rukami každého cestujúceho, takže nezáleží na tom, či cez kontrolu prejde, alebo ho zamestnanci zastavia.

Zaujímavo vyznieva aj fakt, že toalety väčšinou vírusy neobsahovali, čo výskumníci vysvetlili zvýšenou starostlivosťou o hygienu po vykonaní potreby.

Na plastových nádobách výskumníci objavili vírusy spôsobujúce chrípku, zápal pľúc, rôzne infekcie či črevné ťažkosti. Nádoby sa nezaobišli ani bez vírusov, po ktorých vznikajú ochorenia MERS či SARS.

Odborníci preto odporúčajú, aby si pri návšteve letiska dával veľký pozor na hygienu rúk, pri kýchaní si tvár zakrýval rukou a kašlal do rukáva.

Domov
Zdieľať
Diskusia