Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2018, 16:32
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vedci študovali Facebook 10 rokov: Ľudí rozdeľuje, nie spája a ďalšia sociálna sieť môže byť veľkou hrozbou

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK
Uložiť Uložené

Vedci z Queensland University of Technology sa sociálnym sieťam venujú už vyše 10 rokov.

Za posledné roky sa sociálne siete stali priam neoddeliteľnou súčasťou nášho života a predstaviť si spoločnosť bez nich v podstate ani nie je možné. Facebook či Instagram nás držia v neustálom kontakte s našimi priateľmi či známymi.

Cez sociálne siete organizujeme stretnutia, voláme a sme k ľuďom omnoho bližšie, no ako tvrdia vedci z Queensland University of Technology, v konečnom dôsledku nás môžu len rozdeľovať.

Tím profesora Alexa Brunsa sa sociálnym sieťam venuje vyše 10 rokov, pričom zachytil aj Facebook v jeho ranom vývoji. Vtedy bol používaný len ako médium medzi mladými ľuďmi na vysokých školách po celom svete.

Vedci študovali Facebook 10 rokov: Ľudí rozdeľuje, nie spája a ďalšia sociálna sieť môže byť veľkou hrozbou
Zdroj: Jason Howie

Veľmi rýchlo sa však pridali úplne iní ľudia a dnes na Facebooku objavíš možno aj svoju babičku. Facebook jednoducho ovládol svet a pre mnohých z nás sa jeho chat stal jedným z hlavných spôsobov komunikácie.

Cez účet na Facebooku sa však prihlasujeme aj do iných aplikácií, hashtagy sa stali celosvetovým trendom a aj keď Facebook nie je zďaleka prvou sociálnou sieťou, podľa Brunsa je definitívne tou najvýznamnejšou a na ľudstve zanechal najväčšiu ryhu.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Popularita sociálnych sietí však prináša aj obrovské riziká a ako vedci z Queensland University of Technology tvrdia, v skutočnosti ľudí vôbec nemusia spájať. V online svete totiž šírime množstvo súkromných informácií, podľa ktorých nás posudzujú ľudia, akých ani len nepoznáme.

Vedci študovali Facebook 10 rokov: Ľudí rozdeľuje, nie spája a ďalšia sociálna sieť môže byť veľkou hrozbou
Zdroj: pexels.com

Navyše, Facebook nám už dokázal, že sa o naše dáta nevie starať najlepšie a ide skôr o akúsi čiernu skrinku, do ktorej vkladáme informácie, no netušíme, čo sa s nimi vlastne deje. Bruns však hovorí, že si stačí uvedomovať riziká a Facebook nám môže pomôcť. Väčšina ľudí to však nezvláda.

Vedci sa najväčšmi obávajú toho, čo príde najbližšie. Facebook priniesol doslova revolúciu v komunikácii, Instagram zasa každého zatiahol do čudného ošiaľu zdieľania "dokonalého" vlastného života. Sociálnych sietí sa v živote podľa Brunsa už zrejme nikdy nezbavíme, no mali sme mať pod kontrolou, aký ďalší gigant dorazí nabudúce.

Zneužívanie dát totiž nie je jedinou hrozbou. Sociálne siete čoraz väčšmi nahradzujú bežnú komunikáciu a mali by sme si dať pozor, aby raz nemali navrch.

Domov
Zdieľať
Diskusia