Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 18:09
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Divákom vadí, že v dráme First Man nevideli americkú vlajku na Mesiaci. Ako to vysvetlil režisér?

FILMY A SERIÁLY RYAN GOSLING
Uložiť Uložené

Niektorí Američania dokonca vyzývajú na bojkot filmu.

Biografická dráma First Man si už odbila premiéru na filmovom festivale v Benátkach, kde kritikov doslova uchvátila. Nie všetci však boli spokojní. Niektorí americkí diváci totiž filmu Damiena Chazelleho vytýkajú, že je "málo patriotický" a dokonca vyzývajú na jeho bojkot.

Okrem iného im prekážalo, že snímka neobsahuje známu scénu, ako astronauti vztýčia na povrchu Mesiaca americkú vlajku. Na tento fakt zareagoval dokonca senátor Marco Rubio a rozhodnutie filmárov označil za "šialenstvo".

„Američania platili za misiu aj výstavbu rakiet, ktoré boli vybudované za pomoci americkej technológie a niesli amerických astronautov. Nebola to medzinárodná misia,“ napísal Rubio na Twitteri.

Divákom vadí, že v dráme First Man nevideli americkú vlajku na Mesiaci. Ako to vysvetlil režisér?
Zdroj: Universal Pictures

Ryan Gosling, ktorý vo filme stvárňuje astronauta Neila Armstronga, sa k celej kontroverzii vyjadril nasledovne:

„Myslím, že misia Apolla 11 je široko akceptovaná ako ľudský triumf a presne tak sme sa na ňu rozhodli pozrieť. Tiež si myslím, že Neil Armstrong bol veľmi skromný, rovnako ako aj ostatní astronauti.

Odporúčané
Vedel si, že Ryan Gosling a Justin Timberlake spávali v jednej izbe? Toto je 10 slávnych ľudí, ktorí spolu bývali Vedel si, že Ryan Gosling a Justin Timberlake spávali v jednej izbe? Toto je 10 slávnych ľudí, ktorí spolu bývali 6. mája 2019, 10:14

Neustále odkláňal pozornosť od seba a upozorňoval, že tu bolo 400 tisíc ľudí, vďaka ktorým sa misia mohla uskutočniť. Každému pripomínal, že on sám bol len špičkou ľadovca.

To nie je len pokora, ale aj pravda. Takže si nemyslím, že sa Neil videl ako americký hrdina. Z mnohých interview s ním a s jeho rodinou sa zdá, že to bolo skôr naopak.“ 

Divákom vadí, že v dráme First Man nevideli americkú vlajku na Mesiaci. Ako to vysvetlil režisér?
Zdroj: Universal Pictures

Režisér Damien Chazelle k celej záležitosti podotkol, že vynechať záber na americkú vlajku bolo jeho vedomé rozhodnutie. First Man je podľa neho rozprávaný priamo z Armstrongovho pohľadu, tvorcovia sa teda nesnažili odrozprávať kapitolu amerických dejín.

„Chcel som, aby sa v tej scéne film zameriaval na Neilove osamelé momenty na Mesiaci,“ povedal Chazelle. „Tento film je o jednom z najneuveriteľnejších úspechov, nielen v americkej histórii, ale v celej histórii ľudstva,“ zdôraznil.

„Mojím zámerom bolo dostať sa pod povrch a humanizovať človeka, ktorý je vnímaný ako legenda. Práve tak môžeme lepšie pochopiť, aký náročný, ohromný a hrdinský tento moment bol.

Nie je v tom žiadny politický odkaz. Chcel som len vyjadriť práve tie nevidené a neznáme aspekty misie na Mesiac, obzvlášť osobnú ságu Neila Armstronga a zamerať sa na to, čo prežíval a o čom premýšľal počas tých niekoľkých slávnych hodín.“ 

Na obranu filmu sa postavili aj synovia Neila Armstronga a vyhlásili, že si nemyslia, že bol film anti-americký. Mnohé časopisy nezabudli ironicky dodať, že sa proti filmu začínajú najhlasnejšie ozývať práve tí, ktorí ho ešte ani nevideli.

Aj táto "kauza" v nás len prebúdza zvedavosť film vidieť. Zdá sa, že Chazelle sa vykašľal na dobre známy americký pátos a patriotizmus a jeho cieľom bolo skôr, aby film skutočne emocionálne rezonoval. Do slovenských kín First Man dorazí 4. októbra (říjen) 2018.

Domov
Zdieľať
Diskusia